Läsningens underbara värld


I onsdags (21/1) hade jag intensivläsning med 12 elever i årskurs 6. Till saken hör att samtliga elever inte har tillgodogjort sig tillräckligt mycket läserfarenhet för att klara av läromedelstexterna. 

Anledningen är olika. En del har bara varit i Sverige i ett par år, men dessvärre har alltför många inte fått chansen i tidigare år på låg- och mellanstadiet.

Kortfattat kan man säga att skolan som organisation inte har utfört det uppdrag som åligger skolan enligt LPO 94. 

En pojke satt och läste Habib i 40 minuter under stor koncentration. Trots att pojken ifråga är lite ”stökig” och har myror i brallan, lyckades han sitta still så länge.

Hur kan det komma sig? Ja, kanske kan det vara så att boken var intressant eller rolig, att han på så sätt fann det kul och givande att läsa. Märkligt – eller hur, att något som är intressant kan göra att vi lägger ner lite mer koncentration och energi.

Jag talade senare samma dag med hans storasyster, som sa: ”Ja det är inte klokt, han satt hemma igår kväll och läste jättelänge”. Vilken chock för hela familjen, skolan och lärarna. Killen är intresserad av en bok.

Nu raljerar jag en aning över situationen. Jag tycker det är absurt att vi i skolan inte kan erbjuda alla elever en rolig skolgång, som gör att de tycker att det är kul att lära sig. Det är klart att allt man lär sig inte är kul, men allt för ofta är skolan bra på att döda intresse. Skolan är också bra på att stämpla elever: ”han är obegåvad” eller ”han har inte läshuvud” eller ”du kan ju inte”. 

Identitet är mycket svårt att förändra. Har man en gång förlikat sig med en identitet som innebär att man inte är läsande, eller en ”pluggis”, är det svårt att ändra sitt sätt att se på sig själv.

Lärare ska vara engagerade och brinna för sina ämnen, så att eleverna smittas och tycker att skolan är jättekul (i alla fall ganska kul). För det är ju precis vad den är. Skolan är jätterolig! 

Speciellt SO-ämnena! Eller hur – elever på Jordbromalmsskolan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s