Barns rättigheter


Nu har jag varit ledig i mer än en vecka, påsklov. Det är ett skönt avbrott i skolans värld, man är ganska sliten nu. En del tycker att lärare har det så bra, är lediga så mycket, men då passar jag på och berättar att lärare jobbar 45 timmar per vecka. De flesta övriga yrkesgrupper arbetar 40 timmarsvecka, en del till och med 37,5 timme. Kortfattat kan man säga att lärare arbetar in sin egen ledighet. Nu var det sagt!

Inför varje lov blir det oroligt bland eleverna, detta lov var det ingen skillnad. Fredagen den 3 april var en tokig dag i skolan. Eleverna var som galna och det var rejält stökigt. Vad beror det på? Jag vet att en del elever har det jobbigt hemma och skolan kan ofta vara en överlevnadsventil för dem. Men hur många är dem? För det är orimligt att tro att det är merparten av eleverna, måste nästan vara en minoritet. Läste i tidningen att merparten av väldens länder hade skrivit på FN:s barnkonvention. Ändå var det inga länder som följde barnkonventionen. Varför skriver man då på ett så viktigt dokument? Varför upprättar man en barnkonvention, som ingen bryr sig om när det verkligen gäller?

Sverige är inget undantag. Jag har personligen varit med om flera utvisningsärenden på Jordbromalmsskolan där Migrationsverket inte tagit hänsyn till barnkonventionen. Jag har också vid flera tillfällen haft kontakt med en handlingsförlamad socialtjänst, som inte har följt barnkonventionen. Det finns säkert mängder av exempel från skolans och barnens värld, där svenska myndigheter bryter mot FN:s barnkonvention. Trots att Sverige har skrivit under avtalet.

Mycket i Sverige kretsar kring barnen. Leksaksaffärer, skjuts till diverse aktiviteter, semester designad utifrån barnens perspektiv, lekplatser, nöjesfält och allsköns spel. Vi är väldigt bra på att roa och underhålla våra barn. Det är viktigt, men det känns även angeläget att vi anlägger ett perspektiv som handlar om att ta barns åsikter och önskemål på allvar. Jag är inte den person som tycker att barn ska vara med och bestämma om allting. Vuxna är vuxna och har en roll att vara föredömen, barn är barn och kan inte bestämma över sina liv hur som helst.

Min 5 åriga dotter är titt som tätt tydlig med att hon vill bestämma över sitt liv. Däremot anser jag att man måste lyssna till barns önskemål och tankar, förverkliga dem om det går, förklara om det inte går. Viktigt att föra en dialog, både som förälder och som lärare. Att ha ett fint dokument med fina ord, som man ändå inte följer är att förkasta. Det gäller både i skolans värld, t.ex. dokument om hur demokratisk skolan är och hur mycket eleverna får vara med och bestämma. Eller på politisk nivå, exempelvis FN:s barnkonvention. Dokument som bara är fina ord och som saknar någon substans i verkligheten borde skrotas.

Vad ska man då göra? Jag anser att politiker på nationell och lokal nivå borde se till att Migrationsverket, socialtjänsten, skolor och andra myndigheter, som har med barn och göra, följer de barnkonventionen. Lagändringar kan vara på sin plats. Det måste sättas upp ett kontrollsystem, så att myndigheter följer de konventioner som Sverige skrivit på. Kanske ska någon domstol ha en kontrollerande funktion? Eller justitiekanslern? Eller Barnombudsmannen? Eller varför inte BRIS? De tar ju barnens rättigheter på allvar.

På sikt har vi normaliserat hur vi vill att unga svenska medborgare ska få sina rättigheter (och skyldigheter) tillgodosedda. Kanske kan vi i framtiden få ett Sverige där fler elever går på påsklov med känslan att det ska bli skönt att få vila sig lite. Efter att kämpat med skolarbetet. Det är väl dit vi vill, vi som jobbar med unga, som ska bli goda samhällsmedborgare och ryggraden i vårt framtida samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s