Privatiseringens pris


Det debatteras friskt inom media och inom partier, inte minst inom Socialdemokraterna. Ska man få göra vinst på skattemedel? Detta är inte en lätt fråga. Många tycker instinktivt nej, medan andra säger att konkurrensen skapa bättre kvalitet. De bildas olika läger. Olika sätt och se på saken. Vem ska man tro på? Hur ska man veta vad som är rätt? Hur kan man få det bästa ur skattebetalarnas kronor? I veckan som gick eldades debatten på ännu mer. En förskola avknoppades 2008, det vill säga personalen tog över verksamheten, i det här fallet föreståndaren. Samma föreståndare plockade ut 3,2 miljoner i vinst, se DN. Föräldrarna till barnen på förskolan var mycket upprörda. Såg senare Veronica Palm från Socialdemokraterna och Mats Gerdau från Moderaterna i TV debattera huruvida friskolor ska få göra vinst på skattemedel. Intressant. Palm kunde inte klart och tydligt ge svar i frågan. Gerdau menade att det var kvaliteten som var det viktigaste och att moderaterna alltid värnade kvaliteten.

Att Palm inte kunde ge besked är inte konstigt, eftersom Socialdemokraterna inte har tagit ställning helt och hållet än. I alla fall inte som parti. Inom partiet finns det två läger och det är upp till partikongressen i höst att enas om en gemensam linje. Dags att sluta tjafsa och komma överens. Mats Gerdau hävdar att han och moderaterna värnar kvalitet. Hur då? Vad är kvalitet och hur följer man upp kvalitet? Denna debatt handlar inte bara om förskola och skola, det handlar om hela den offentliga sektorn.

Jag läste nyligen en bok som heter Privatiseringens pris, skriven av Klas Rönnbäck. Rönnbäck är doktorand i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet. Rönnbäck har granskat otroligt många fall av privatisering av offentlig verksamhet. På områden som vård, energi, allmännyttiga bostäder, skola, städverksamhet med mera har Klas Rönnbäck tittat på hur förfarandet gått till vid privatisering och konsekvenserna. Rönnbäck har gått igenom kommunala protokoll, statliga SOU, myndighetsrapporter med mera. Det är inte rolig läsning. I ett fåtal fall har konsekvenserna blivit oförändrade, ingen bättre kvalitet på grund av konkurrens. I de allra flesta fall har konsekvenserna blivit förödande för alla inblandade, utom för de som ägt de privata företag som tagit över verksamheten. Ökade priser, sämre arbetsvillkår, stor vinst till ägarna. Rönnbäck menar att för att hålla samma kvalitet som kommunal verksamhet med en privat operatör, krävs det mer skattemedel.

Varför?

Det kanske inte är så konstigt. Människor vill tjäna pengar och en del människor drivs av att tjäna pengar, det borde vi alla ha lärt oss vid det här laget. Om någon vill ha det som prioritering i livet måste det vara honom eller henne fritt.  Det finns ingenting i Rönnbäcks bok som bekräftar devisen att konkurrens skapar lägre priser och bättre kvalitet. Precis tvärt om.

Vad blir då problemet?

Givetvis, att mina och dina skattemedel går till högst tvivelaktiga vinster för enskilda människor eller privata företag. Läs boken Privatiseringens pris och fundera själv vad du tycker! Men hur ska man då göra, det går inte att vrida klockan tillbaka. Vill man tjäna pengar ska man få det, vi behöver goda entreprenörer som gör ett bra jobb och känner att de själva får bestämma över sin verksamhet och att de har möjligheter att dels utveckla sin verksamhet efter eget huvud och dels tjäna pengar. Men det ska finnas ett absolut krav på KVALITET.

Mats Gerdau borde läsa Privatiseringens pris och därefter sätta sig med sina kollegor inom de borgliga och diskutera huruvida de i framtiden ska ta fram en kvalitetskontroll. Inte skylla på att de har instiftat en ny myndighet som heter Skolinspektionen. Vi talar om tydliga krav vid kontraktsskrivande vid övertagande av kommunal verksamhet. Tydliga kriterier för kvalitetssäkring och lagändring som gör att det det går att återkalla verksamheten vid kvalitetsbrister. Detsamma måste gälla det socialistiska blocket. Socialdemokraterna behöver enas om en gemensam linje, i förlängningen även med Vänstern och Miljöpartiet.

Vi borde alla lära av Privatiseringens pris, inte minst kommunala politiker och tjänstemän som inte har följt upp resultatet av utförsäljning. Många har gjort ett dåligt jobb, men det tjänar ingenting till att älta det som varit. Ska vi få en bra offentlig framtid, där både statliga-, kommunala- och privata operatörer samverkar, behöver beslutsfattare bli betydligt tydligare. Tydliga kriterier för verksamheten och  kontinuerlig resultatuppföljning. KONSEKVENSER vid brister.

Min dotter går på en avknoppad förskola som är bra. Min äldsta son går engelska skola som fungerar bra. Min pappa bor på ett äldreboende som drivs av en stiftelse, som fungerar mycket bra. Jag vet av egen erfarenhet att det finns bra kommunal verksamhet i privat regi. Men jag vet också att det finns mycket dålig kommunal verksamhet, både i kommunal och privat regi. De värsta exemplen på utförsäljningen finns i Rönnbäcks bok. Dags att se till innehållet i verksamheten och låta ansvariga stå till svars, både kommunala och privata. Dags att ta till vara på skattepengarna och inte slösa bort dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s