Märklig debatt


Såg debatt på SVT nyss. Märkligt! En av debatterna handlade om en debattartikel som Kristdemokraternas Göran Hägglund hade skrivit. Den handlade i korthet om att några få personer hade monopol på kulturdebatten och vad som var bra kultur. Hägglund ifrågasatte också ifall det var ok att låta vad som helst kallas kultur, som exempel tog han Anna Odells simulerande av psykos. Är det konst?

Denna debattartikel hade retat upp Sveriges kulturskribenter något så till den milda grad. Fram och tillbaka vajade debatten, några stödde Hägglund och andra menade att han var ute och cyklade.  En dansbandsartist kom till tals och berättade att han hade skrivit 500 låtar och sålt mängder av skivor. Men att dansband inte var fin kultur.  Några hade irriterat sig på vänsterkultureliten, som verkligen talar om vad som är bra kultur och sågar resten. Debatten var ganska rolig, men vad handlade det hela om?  Studio var full med människor som tyckte en massa saker. MEN?

Man kan tycka att vänsterkultureliten är supersnobbiga, för det är de verkligen. Men vem bryr sig. Man kan tycka att dansband, massproducerade deckare, amerikansk action eller dokusåpor är härlig kultur. Det är helt ok att konsumera detta. Men de som skriver på kultursidorna skriver inte för den stora massan. De som gör konst, t.ex. Anna Odell gör inte det för den stora massan. Det är för att ställa frågor, utmana etablisemanget, utmana tänkandet och förändra. Det är därför dessa personer finns, jobbar och är viktiga.

Dansband i all ära, men samhällsfrågor kommer aldrig att ställas och de kommer aldrig att förändra samhället i grunden. I all tid, genom årtusenden har konstnärer, författare, skribenter, vetenskapsmän och kulturpersoner förändrat samhället. Galileo Galilei dömdes till döden för att han påstod att jorden kretsade runt solen. Redan de gamla grekiska författarna och filosoferna ställde till med mycket rabalder, flyttade positioner. Samhället reagerade starkt och negativt på Picassos kubism. Sartres existensialism fick igång debatten. För att inte tala om Marx klassiska ”Det kommunistiska manifestet”. Listan kan göras lång.

Kulturen har som uppgift att roa människor, det har den alltid gjort. Men kulturen har något viktigare mål att uppnå – att förändra samhället! Några få personer förändrar samhället och det är inte dessa personers uppgift att roa ”vanligt folk” som Göran Hägglund uttryckte det. Sorry Göran Hägglund, du har inte fattat vad kulturen gör med ett samhälle. Eller också har du gjort det, men du vill bara fiska röster?

2 thoughts on “Märklig debatt

  1. Hur ska man definiera kultur ? Jag gillar Leo Trotskijs heltäckande definition:” Kultur är resultatet av allt som skapas i människans kamp emot naturen.” Sug på den…

  2. Christer!
    Jag är också svag för de ryska giganterna. Det fanns flera stora pedagoger, varav Vygotski är en. En annan är Makarenko. De ryska författarna har bildat odödlig litteratur.

    För en revolutionär som Trotskij är filosofi och kultur naturliga verktyg att forma ett samhälle. Jag håller också med dig att definitionen är bra. Sätt in den definitionen på våra elever, var de kommer ifrån och vilka framtidsdrömmar de har. Kan inte bli intressantare kamp mot naturen!

    Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s