Veckan som varit


Vad är det som gör att man skriver fem bloggar på raken och sedan går det flera veckor utan att man skriver? Det är precis det som hänt mig. Inget att skriva om? Nej så är det inte, det finns ju hur mycket som helst att skriva om. Ont om tid? Nej så är det inte heller, jag har suttit flera kvällar den senaste veckan och när ungarna har lagt sig sett dåliga långfilmer. Trött? Kanske lite, men inte alltför mycket. Jag har inget svar på frågan, kan bara konstatera att det var länge sen jag skrev.

Tänkte beskriva hur min vecka har varit. Den har varit mycket intressant.

Måndag 7/12: Började måndagen att träffa en riksdagspolitiker och diskutera skola och lärarutbildning. Vi satt och pratade i ungefär 1,5 timme. Sen var det blixtsnabbt ut till Vikingaskolan för att sitta i ett två timmars möte angående elevers hälsa och skolprestationer. Detta kallas EHT-möte. Lunch och sedan möte med lärarna i årskurs 4 för att diskutera hur det gått för våra gamla elever som nu går i årskurs 6 och gjort ett prov. Andelen elever som klarade målen i biologi på Vikingaskolan  i våras var 93%. Samma elever gjorde prov i årskurs 6 och där klarade bara 30% provet. Intressant diskrepans mellan siffrorna – vad beror det på? Och hur jobbar vi på Vikingaskolan med kunskapsmål? Efter det kunde jag sätta mig och gå igenom mail och svara på dem.  Halv fyra hade jag möte med en mattelärare från Fredrika Bremergymnasiet som i ett projekt med våra treor skulle ha ett matteprojekt tillsammans med hans gymnasieelever. Jag fortsatte därefter hjälpte min chef Anna med hennes uppgifter till rektorsutbildningen som hon går. Hon ville ha ett bollplank och hon berättade vilka frågor hon skulle svara på och hur hon hade tänkt lägga upp dem. Sedan pratade vi en del om det. Klockan 18.20 lämnade jag skolan för att åka på ett kvällsseminarium gällande skolutveckling.

Tisdagen 8/12: In och vicka i en årskurs 3, för att klassläraren satt på elevvårdskonferens (EVK). EVK är ett möte där lärare, rektor och föräldrar samlas kring ett barn som på något sätt har problem i skolan. Klockan 9 satte jag och Anna oss ner för att diskutera ett besök vi kommer att få från Skolinspektionen. De vill ha en förfärlig massa dokument och statistik, då gäller det för en ny rektor att veta var man får tag på alla dessa uppgifter. Jag är ansvarig för kontakten med Skolinspektionen och började efter mötet med Anna forska efter dessa dokument. Samtidigt hade jag en rad administrativa uppgifter, t.ex. prata med föräldrar, resursenheten på förvaltningen, läsa och svara på mail med mera. Klockan 14 var det dags att vicka igen. En av våra fritidspedagoger går SET-kurs (Social emotionell träning) och skulle sätta sig med sina kurskamrater och planera inför vårterminen. Jag gick med andra ord in på en av våra fritidsavdelningar. Roligt att se över 30 ungar rita, pyssla, bygga lego, spela biljard med mera. Det var dåligt väder just denna stund, men ändå var några killar ute och spelade fotboll – så klart! 14.45 – dags för ledningsgruppsmöte, att diskutera aktuella spörsmål i skolan, titta framåt – vad ska vi göra? Efter mötet satte jag mig en stund till med Anna och hennes rektorsuppgifter. Klockan 16.30 hade jag möte med två pappor till elever i årskurs 2. Dessa två barn hade hamnat i luven på varandra och nu var papporna arga. Jag på måndagen varit i kontakt med dem och försökt få dem att ringa varandra och lösa konflikten, vilket inte hade lyckats. Nu fick jag reda ut det som inträffat och försöka medla. Det gick jättebra och de skildes i positiv anda.

Onsdagen 9/12: Onsdagsförmiddagen ägnade jag mig åt adminstrativt arbete, det vill säga att ringa samtal till några föräldrar, läsa och svar på mail, leta information på internet angående en del pågående projekt vi har. En kille och tjej i årskurs 3 kom till mig och sa att två klasskompisar till dem tog kort med sina mobiltelefoner och sa att de skulle lägga ut dem på internet. Jag ryckte ut och beslagtog telefonerna. Ett kort förmaningstal till de två fotograferna och att de var välkomna till mig efter skolan slut att hämta sina mobiler. Givetvis hade de hunnit radera alla bilder. Mellan 15 och 17 var jag och 10 lärare från Vikingaskolan i Ribbyskolan för att höra på och diskutera med Stockholms Universitet den nya lärarutbildningen och främst hur vårt uppdrag har blivit förändrat när det gäller att bedöma VFU.

Torsdagen 10/12: Morgonen börjar med killsnack med klass 2A. Tjejerna i klassen hade varit taskiga mot varandra och klassläraren tog då kontakt med kuratorn, som tillsammans med skolsköterskan började med tjejsnack. De undrade om jag skulle kunna tänka mig att ha killsnack, vilket jag tyckte var en bra idé. Vad pratar man då om med 8-åriga killar? Ja, att inte kalla varandra eller tjejerna för grishora. Att inte säga och tro att tjejer inte kan spela fotboll. Att inte säga och tro att tjejer inte kan matematik. Och så vidare. Vi har nu haft snack i några månader och det är jättebra. Senare på förmiddagen var jag tvungen att rycka ut och diskutera med en kille i 3:an som blir vansinnig och slåss. EVK är bokat.  Klockan 11.30 begav jag mig till Jordbromalmsskolan, denna underbara skola, för att vara med på deras Nobellunch. Dukade bord med servering, dagens menu bestod av lax och potatis – mums! Det delas ut priser i Nobels anda. Lärarna nominerar tre elever i kategorierna: fredspris, NO-pris, matematikpris och litteraturpris. En elev vinner i varje kategori. Mycket trevligt och uppskattat av alla. Bra signal att man ska vara stolt över att plugga och lägga ner tid på studierna. Även jag fick en blomma och några fina ord av biträdande rektorn Fredrik för min tid på Jordbromalmsskolan. Tillbaka till Vikingaskolan och mer planerings- och administrativt arbete. En mamma ringer också och berättar att hennes dotter har gått hem från skolan, med hennes tillåtelse, efter att varit i bråk med sin lärare, men att hon även mådde dåligt. När jag pratar med mamman ser jag flickan gå över skolgården. Jag får hennes mobilnummer och ringer henne, dirigerar in henne på mitt rum. Vi diskuterar en stund och det kommer fram att flickan mådde dåligt redan när hon kom till skolan och att hon reagerade negativt när läraren höjde rösten. Flickan går hem och jag går och pratar med läraren och frågar om den uppkomna situationen. Det visar sig att läraren visst hade varit högljudd, men det fanns en anledning, klassen hade presterat väldigt dåliga skolresultat. Anledningen var att man inte gjorde sina läxor eller förberedde sig inför prov och läxförhör. Bland annat låg denna flicka ifråga väldigt dåligt till. Jag ringde åter mamman, som blev smått chockad, hade trott att hennes dotter gjorde sina läxor. Mamman skulle komma till skolan på fredagen och hämta en lista över ej inlämnade uppgifter.

Fredagen 11/12: Började dagen med sonen Douglas för att se deras luciafirande. Det var högstadieelever som var med i luciatåget. Dessvärre var det mindre bra. Fortsatte till Vikingaskolan och fick ganska omgående gå på ett nytt luciatåg, som jag fotograferade. Det var elever i årskurs 5 som genomförde tåget och trots att det kanske inte var världens roligaste lokal, eftersom det var i gymnastiksalen, var detta luciatåg jättebra. Bra stämning, bra urval av sånger, bra längd och seriösa elever. Mycket bra! Vid 10-tiden var jag tvungen att ta ett snack med en tjejerna i en 5:a. Anledningen var att några tjejer hade snackat skit om varandra och de hade tagit med sig detta skitsnack till MSN. Givetvis måste detta stävjas, annars kan konsekvenserna bli förödande. Jag vet av egen erfarenhet från Jordbro att det till och med kan sluta med slagsmål. Snacket gick bra och det blev uppenbart på mötet att dessa flickor i olika konstelationer hade snackat skit om varandra. Det blev så uppenbart att det blev ett förfärligt gråtande och hulkande på detta möte. Jag berättade för dem att de nu kunde se konsekvenserna av det skitsnack de ägnat sig åt och sedan gav jag några exempel från Jordbromalmsskolan. Hur saker hade urartat. Jag sa uttryckligen: Snacka inte om varandra bakom ryggen. Sluta upp med det! Budskapet gick nog hem. Jag ringde mamman till den läxskolkande flickan för att höra ifall hon hade träffat läraren och fått listan. Hon bekräftade att hon hade gjort det och var mycket nöjd med detta, nu skulle flickan gå på Vikingaskolans läxhjälp och dessutom kunde mamman ha lite koll. Flickan gillar skolan och mamman är livrädd för att hon ska ända sin inställning. Efter att ha gjort en sammanställning över veckan, vad som ligger på dagordningen till nästa vecka och gått igenom mail och telefonsamtal, går jag hem. En riktigt knökfull vecka, men också riktigt rolig.

En sak har jag i alla fall förstått denna vecka. Jag satt på torsdagskvällen och såg Nobelfesten. Tyckte att det var en trevlig och intressant tillställning. På fredagsmorgonen när Lucia kom in med levande ljus på huvudet och sjöng ”Natten går tunga….” då började jag sentimentalgråta. Nu har jag förstått att jag är vuxen!

2 thoughts on “Veckan som varit

    1. Det är verkligen ett fantastiskt jobb, med många roliga och olika arbetsuppgifter. Vissa svåra, men väldigt utmanande och roliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s