Slöjans heta debatt


Det har pågått en slöjdebatt i Europa en tid, med fokus i Frankrike. Det debatten handlat om är huruvida den heltäckande slöjan (Burka eller Niqab) ska förbjudas eller inte. Nu har denna debatt hamnat i Sverige. Mona Sahlin har varit tydlig med att hon inte vill ha ett förbud, medan Fredrik Reinfeldt först var svävande i svaren, men sedan var emot ett förbud. Däremot uppmanade Reinfeldt muslimska kvinnor att inte bära burka. Vem är han att uppmana till detta? Reinfeldt kan ha sin åsikt och han kan i sin position jobba för att lagstifta, men han är knappast en religiös ledare. Om en imam hade uppmanat sina medlemmar att inte använda eller använda burka hade det varit en sak, även om valet att använda slöja bestäms av individen. Klart att grupptryck från familj, släkt och religiöst samfund kan vara stort, men i slutändan är det ändå individen som bestämmer. Det kan tyckas naivt att jag skriver på detta sätt och det är det säkert, men man kan inte frångå grundläggande principer om den individens personliga ansvar gentemot gud, för att det inte fungerar i verkligheten.

Vad är då problemet med denna debatt? Muslimer över hela Europa får ta mycket skit för vad några få gör eller har gjort. Man mystificerar Islam och tillskriver religionen och dess utövare en massa saker som inte stämmer eller som är kraftigt överdrivna. Detta leder till fördommar, vilket försätter muslimer i en ännu sämre position i samhället. De allra flesta muslimer är som vilka andra människor som helst. Jag har träffat flera hundratal genom åren och jag känner många, det är inget konstigt med dem. De har ursprung från många olika länder: Irak, Turkiet, Indonesien, Marocko och Sverige. Trevliga killar och tjejer, män och kvinnor som gör det som de flesta andra gör. Jobbar, går i skolan, äter mat, ser på tv, umgås, går på bio, skrattar, drar ett skämt och kämpar på i ett samhälle där man identifierar dem med deras religiösa bakgrund. Vissa är inte ens troende.

Jag tror inte att förbud kommer att lösa någonting. Jag har personligen inga problem ifall en kvinna använder sig av vanlig slöja (hijab), men jag är inte speciellt road över att kvinnor täcker sig med burka eller niqab. Men det är deras egna val. Är det inte deras egna val måste vi alla jobba på något annat sätt än genom förbud. Skola, polis, socialtjänst, kommun, stat, muslimska förbund, politiker och enskilda människor måste jobba hårdare och komma med bättre förslag på hur vi i Sverige på ett bättre sätt kan bjuda in dessa människor i samhället. Det handlar egentligen inte om pengar och resurser, det handlar om vilja, engagemang och nyfikenhet. Dags att sluta döma människor för deras utseende, religiösa tillhörighet, klädsel, ålder och sexuella läggning. Sverige är ett land med en liten befolkning. Alla människor behövs och den mångfald som alltid har varit en del av vårt samhälle berikar Sverige. Fördomar däremot bidrar inte till något bra.

3 reaktioner till “Slöjans heta debatt

  1. Det är helt klart individens val men det är lika mycket andras val att ha vissa krav när det gäller klädsel och utseende inom t ex företag, verksamheter osv.
    Om ett företag har som policy att man inte får bära t ex burka (kan likväl vara keps eller något annat) anser jag att man måste respektera det.

  2. Klart att företag ska få ha klädselpolicy, det vore högst olyckligt om en burkaklädd person körde buss, eller att personer som jobbar med småbarn måste ha ögonkontakt med barnen. Och då menar jag att barnen ska kunna möta blicken och inte stirra in i ett nät. Jag vet att man i Egypten har förbjudit burka på universitetet vid tenta, ör att det har förekommit fusk. Men detta är en annan fråga. Det ska vara och envars rätt att välja att ha burka och därmed ta konsekvenserna av att man inte alltid kan göra allt, t.ex. jobba som polis.

    1. Då är vi helt överens, tyvärr tenderar debatten att hamna snett – framförallt när man blandar in religionsfrihet och hävdar att man skall få bära t ex burka var och när man vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s