Betygsmotståndarna samlar sig


Nu är det äntligen dags. Det var på tiden! Alla de ledande betygsmotståndarna samlas i morgon (torsdag 4/2) till konferens på Hotell Selma spa i värmländska Sunne för att diskutera skola och ha ett kunskapsutbyte. Namnet på konferensen: ”Den goda skolan” Hurra säger alla proggare. Hurra, för nu ska de verkligt fina människorna ta tillbaka initiativet. Hurra, för äntligen ska Jan Björklund, Robert Noord, Martina Mossberg och de andra politikerna som tror att det går att mäta kunskap få på nöten. Hurra för att någon bryr sig om barnen. Ja just det – barnen! För de är barn och inte elever. Barn som man ska värna från den elaka vuxenvärlden som bara ska lägga på dem en massa krav och aldrig låta dem leka färdigt. Elaka lärare, tjänstemän och politiker som vill att alla ska prestera och uppnå en massa mål, som man dessutom ska kunna sätta en bokstav bakom i slutet av grundskolan. Elaka lärare, tjänstemän och politiker som inte förstår att man måste värna om lusten att lära och den tappar man definitivt bort när man ska uppnå en massa mål.

Men vänta nu ett tag….jag tror jag känner igen deras namn. Mats Ekholm – visst var det han som var generaldirektör för Skolverket och sedan för Myndigheten för skolutveckling? Och den där Hans-Åke Scherp var det inte han som höll på med problembaserat lärande (PBL) som inte ledde någonstans. Thomas Kroksmark – jag känner igen namnet – javisst jag, det är ju han som är med i redaktionen på Grundskoletidningen. Roger Ellmin…………portfoliometoden……..just det, den metodik som inte leder någonstans. Skulle inte förvåna mig om Steve Wretman går omkring på konferensen, småler och myser.

Dessa prominenta herrar pratar om att det är dags att luta sig mot pedagogisk forskning och att det som händer i skolans värld ska vara evidensbaserat. Man menar att det tas dåligt vetenskapligt förankrade beslut av politiker. Men är det inte så att dessa pedagogiska forskare har haft initiativet under hela 90- och 2000-talet? Under deras makt, inflytande och styrning har resultaten i svensk skola i mätning efter mätning rasat, både nationellt och internationellt. Kanske dags att pröva något annat?

Nä, jag tror att jag struntar i att åka på konferensen i morgon. Jag tror att jag åker till mitt trygga och roliga jobb som biträdande rektor på Vikingaskolan istället.

PS: Om du tror att lust att lära och kunskapskrav/betyg står i motsatsförhållande till varandra, titta på höger sida på bloggen under fliken dokument. Titta på betygsläget avgående klasser och omdöme elever.

2 reaktioner till “Betygsmotståndarna samlar sig

  1. Argumenten är att betyg inte leder till god inlärning, motverkar lust att lära och lägger krav/press på eleverna. Dessa argument är helt felaktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s