Gunnar Ohrlander till minne


Journalisten och författaren Gunnar Ohrlander har lämnat oss den 31 mars 2010. Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Jag har egentligen inte känt Gunnar så länge, bara 1,5 år ungefär. Däremot har  jag under många år, med stor behållning, läst hans satiriska och geniala krönikor i Aftonbladet. Under namnet Dr Gormander kunde Gunnar häckla makten på det mest finurliga sätt. Många gapskratt har han framkallat under årens lopp. Det är egentligen inte så lätt att förstå spelen kring skolan, både politiskt och forskarmässigt, det är kompext och hela tiden ett rävspel, där pudelns kärna inte alltid är tydlig. Även om Gunnar var högst insatt i skolfrågor, arbetade han inte dagligen i skolmiljö, eller med dessa frågor. Trots det hade Gunnar  en förmåga att se själva kärnproblemet och slå huvudet på spiken i sina krönikor.

Jag träffade Gunnar personligen första gånger när han skulle researcha för en bok som han skulle skriva. Den skulle handla om skolan och intervjua några lärare för att se åt vilket håll han skulle styra upplägget. Gunnar kontaktade mig via en gemensam bekant och jag och min dåvarande biträdande rektor åkte hem till Gunnar och svarade på frågor och berättade om Haninge och Jordbromalmsskolan för Gunnar. Många månader senare återkom Gunnar till mig och ville auskultera på mina lektioner och även göra en intervju med mig. Det blev kapitel 6 i boken som heter ”Den Gudarna älskar, konsten att överleva som lärare”.

Jag kan inte påstå att jag kände Gunnar speciellt bra och jag kan inte säga att jag umgicks med honom. Vi hade dock några intressanta samtal, där vi diskuterade svensk skola. Gunnar var nöjd över sina lektionsbesök hos mig, han fick möjlighet att se samspelet mellan mig som lärare och mina elever. Eleverna stannade kvar efter lektionen, på eget initiativ för att prata med Gunnar och det uppskattade han. När jag hade läst boken ”Den gudarna älskar”, ringde jag till Gunnar och berömde honom för en fantastisk och intressant bok. Gunnar blev självklart glad. Jag påtalade att jag inte tyckte att han var främst författare, jag tycker att han var poet. Den känsla och precisa formulering, den lek med språket som  Gunnar stundtals gjorde är poetens främsta kännetecken.

Gunnar var en poet, en författare, en journalist, en försvarare av en kunskapsskola för alla, lärarnas bästa vän och en försvarare av elevernas rätt till kunskap. Jag pratade med Gunnar för en och en halv vecka sedan, jag ville höra hur det var med honom. Då lät han mycket svag och berättade att han legat på sjukhus den senaste tiden. Jag förstod att det var illa med Gunnar, ändå var det ett chockartat besked att han gick bort .

Vila i frid, den som Gudarna älskar: Gunnar Ohrlander!

4 reaktioner till “Gunnar Ohrlander till minne

  1. Sverige,och inte minst skolsverige, har mist en av de mest insiktsfulla och välformulerade debattörer – en man som trodde på människan, dennes rätt till kunskap och tron på dialogen som demokratins livsluft. Saknaden är stor. Vila i frid Gunnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s