Friskolor här för att stanna


Jag vill göra en kort kommentar till en artikel i Dagens Nyheter i går, måndagen 19/4. Det handlar om att Alzaharaa Idealiska akademi som fått kritik för att man bedriver dagis och fritids på ett sätt som Skolinspektionen inte gillar. Rubriken till artikeln säger lite personal – stor vinst. Jag tänker inte gå in i de enskilda fallen, eftersom de berörda friskolorna, enligt artikeln, inte fått möjlighet att bemöta kritiken som framförts av Skolinspektionen.

Vad vill jag då kommentera. Jo, det är just på detta sätt som Skolinspektionen ska jobba, ligga nära och granska kvaliteten hos friskolor (alla skolor så klart). Det håller inte att kategoriskt säga nej till friskolor. Det håller inte att säga att friskolor inte ska få göra vinst på skattemedel, vi kan inte dra tillbaka klockan. Det går inte att alla företag är statliga, som i Sovjetunionen, det gick åt skogen med det projektet. Anledningen var att människor vill tjäna pengar. Pengar är en drivkraft som inte ska underskattas och i detta fall är givetvis inget undantag. Klart att många vill tjäna pengar på skolan och skattemedel och klart att det finns många lycksökare, som levererar dålig kvalitet. Men handen på hjärtat, finns det inte många kommunala skolor som håller dålig kvalitet och skattemedel läggs på dålig verksamhet. Därför är det just detta som ska vara fokus, det vill säga granska kvalitet och dra in tillstånd på de friskolor som inte levererar kvalitet.

Jag är ingen stor anhängare av friskolor, jag önskar att skolan skulle vara kommunalt skött, varför inte statlig. Däremot kan vi inte blunda för de dåliga kommunala verksamheterna som finns, som inte levererar resultat. Jag skulle också önska att regering, riksdag och Skolverket tidigare hade börjat granska skolan och ställa krav på resultat och resultatuppföljning, då hade denna debatt inte varit ett stort ”problem”. Hade den kommunala skolan gjort sitt jobb rätt från början hade stora friskolekoncerner inte funnits – tror jag. Dags att ta ett steg vidare och Skolinspektionen är på rätt väg. Granska, ligg nära och dra in tillstånd för de som inte uppfyller kvalitet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s