Friskolornas avart

Nu eldas debatten om friskolor igång ytterliggare och det är en gammal bekant, nämligen förskolan Kulturkrabaten i Årsta i södra Stockholm. Detta 5 månader innan det är dags för riksdagsval. Bakgrunden är att Lena Ström fick möjlighet att för drygt två år sedan köpa loss förskolan, så kallad avknoppning. Inget konstigt med det, bra att engagerade personal och föräldrar får driva verksamhet efter eget huvud. Men engagemanget, som åtminstone jag efterlyser är pedagogiskt och jag tror nog att politiker och tjänstemän i stadshuset tänkte så. Dessvärre blev det fel, för på ett år och åtta månader har Lena Ström tagit ut 9,4 miljoner i form av vinst, styrelsearvoden och ett bostadsköp. Pengar som kommer från skattebetalarnas ficka.

Dagens Nyheter skriver idag (24/4): ”En granskning i höstas visade att Kulturkrabaten hade stora barngrupper och låg andel utbildade förskollärare. Men det finns inga klart angivna kvalitetsmått för privata förskolor. Inget tak för hur stora barngrupperna ska vara eller hur många förskollärare ska vara efterlysta. Något som efterlyses av Kristofer Wallin, ansvarig för granskningen av de privata förskolorna i Stockholm”. En kompis till mig har, eller hade – kanske har hon flyttat barnen, sina två barn på Kulturkrabaten. Hon berättade för mig för drygt ett halvår sedan att Kulturkrabaten hade slutat med att servera mjölk till barnen. Min slutsats är inte att detta tilltag beror på hälsomässiga eller pedagogiska skäl, utan rent ekonomiska för att gagna Lena Ströms plånbok.

Problemet är att de som såg till att genomföra privatisering, eller avknoppning, av förskola och skola inte visade sig förstå sig på hur en del människor fungerar. Det vill säga att en del människor fungerar som Joakim von Anka. Ett annat problem som man också bortsåg ifrån, av okunskap eller av slarvighet, var ett uppföljningssystem som fungerar. Det måste vara så att om privata intressen ska bedriva skattefinansierad verksamhet ska det i avtalet finnas: 1. Ett tydligt uppdrag med kvalitetskriterier, exempelvis hur många procent av personalen som måste vara utbildade förskollärare eller konkreta föreskrifter om varierad kost. Kriterierna ska vara utvärderingsbara. 2. En kontinuerlig granskning av verksamheten från myndigheter, minst en gång per år, gärna oftare. 3. Hot om vite eller återförande av verksamheten i kommunal regi, ifall inte verksamheten håller de kvalitetsmål som finns med i kriterierna. Dessa tre punkter måste finnas med redan från början. Det gäller att ligga nära!!!

Det är beklagligt när det uppdagas att offentlig verksamhet sköts så illa som i detta fall. Det är helt klart att Lena Ströms engagemang är styrt av pengar och så borde det inte få vara. Klart att en engagerad och duktig förskolechef ska få tjäna bra med pengar, men inte i form av en lottovinst, utan i sådana fall för många, många års hårt arbete. Två saker kan man konstatera efter att ha följt Kulturkrabaten. 1. Antingen är det så att förskolan har för mycket pengar, att man kan sänka den ersättning som går ut till förskolan, eftersom det går att göra så stor vinst, eller också är det något annat fel.  2. Privatiseringen av offentlig verksamhet har kostat skattebetalarna extremt mycket pengar. Man kan jämföra det hela med ett gigantiskt ideologiskt experiment som har kostat miljarder. Det finns givetvis många kommunala alternativ som inte fungerar, men det är väldigt få kommunala verksamheter där chefen kan plöja ner miljoner i egen ficka. Privatiseringens pris är en bok som alla borde läsa, inte minst borgliga politiker. Inte för att få samma åsikt som Klas Rönnbäck, utan för att förhålla sig till fenomenet att sälja ut offentlig verksamhet (jag skrev om detta 6/9-09). Delar av boken finns i PDF.

Mitt receptet: Tydliga och konkreta kvalitetskrav – uppföljning och granskning, ligga nära – fortsatt verksamhet eller indraget uppdrag. Som jag skrev den 20 april – Friskolorna är här för att stanna, men krav på kvalitet ska ställas från dag 1.

4 reaktioner till “Friskolornas avart

  1. Jag skulle vilja lätta till en sak i ditt recept:

    Framhävande av de goda exemplen också, de där det fungerar väl på många sätt.

    Det är lättare att tala om hur det ska vara om man kan illustrera det.

  2. Håller med dig. Det finns många bra verksamheter, både kommunala och fristående. Jag har själv ingående tråffat på båda och det är klart att det vore intressant och lyfta fram framgångsrika verksamheter. Vad är det de gör som får barn och ungdomar att lyckas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s