Barnuppropets lögn


Alla värnar om barn. Alla vill barns bästa. Alla vill att alla barn i skolan ska känna sig trygga, må bra och lära sig det de behöver kunna. Alla vill att lusten att lära ska råda i skolan. Ändå är det inte alltid så. Varför kan man undra.

En av de forskare som pratar mest om lust att lära är Hans-Åke Scherp, docent i pedagogik vid Karlstads Universitet. Han och hans mentor Mats Ekholm, professor i pedagogik vid samma universitet, startade ett barnupprop för att värna om barnens rätt. Problemet är bara att detta är en förklädd kampanj att flytta fokus från den flumpedagogik som Scherp själv har bidragit med.

Hans-Åke Scherp berättar om allt detta i en videoupptagning som ligger på youtube.

Allt börjar bra, Scherp pratar om det viktiga med att bygga förtroendefulla relationer, att bygga på elevernas lust att lära och att skapa trygga barn. Så långt har Scherp rätt. Vi vaggas in att detta låter bra. Sedan kommer det vanliga polariserande mellan att följa upp resultat, betyg, prov å ena sidan och lusten att lära å andra sidan. I uttalande efter uttalande har Hans-Åke Scherp polariserat på detta vis. Han har till och med kallat det som Haninge kommun håller på med för ”hotivation”, istället för motivation. Jag har jobbat som lärare i 9 år och som biträdande rektor i ett år och jag känner inte igen den demonbild som Hans-Åke Scherp bygger upp. Dessutom är Scherp helt felaktigt ute när han jämför nationella prov i England med dem som finns i Sverige. I England har man ett relativt system och i Sverige har vi kunskapsstandardssystem. Men å andra sidan är inte Hans-Åke Scherp expert i bedömningsfrågor, han gjorde sin doktorsavhandling på organisationsfrågor. Men Scherp vill gärna vara tolkningsföreträdare för hela skolsverige.

Hans-Åke Scherp och Mats Ekholm har stort anvar i att svenska skolans misslyckande. Genom problembaserat lärande (PBL) saluförde sig dessa herrar landet runt och fick lärare som undervisade att bli handledare som stöttade eleverna. Eleverna fick söka kunskap, lärarjobbet blev slappt och eleverna lärde sig allt mindre (vilket har konstaterats i statlig utredning efter utredning). Vill du läsa ingående om detta, läs Gunnar Ohrlanders bok – ”Den gudarna älskar”. Där finns ett helt kapitel med där Scherp granskas och där hela denna bluff kommer fram i dagens ljus. Scherps arbete kommer även i framtiden att granskas, tro mina ord! Även jag är med i boken, i kapitel 6, men förhoppningsvis tycker du som läsare att det är under angenämare förhållanden.

Alla bryr vi oss om barnen, eleverna. Att det ska gå bra i skolan. Vi anstränger oss, gör vårt bästa, för att alla ska lyckas. Att alla ska få växa som människor och få möjligheter att lära sig de kunskaper som behövs för att komma in på gymnasiet, klara av gymnasiet, komma ut ur gymnasiet med examen, klara av ett svårare samhälle än tidigare samhälle. Det krävs kunskaper för att lyckas idag och då kan vi inte sitta och vänta på att lusten att lära ska komma. Vi ska givetvis ha lärare som brinner för sina jobb, men vi ska hela tiden följa upp resultaten, så att alla barn lär sig det de behöver kunna. Det är ORGANISATIONEN skola som ska utvärderas och som ska bli bättre. Kraven ska inte läggas på barnen, men det har Hans-Åke Scherp inte fattat än, eller också vill han inte fatta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s