Valresultatet avarter


Nu har valresultatet lagt sig i folks medvetande. Många reagerade starkt när Sverigedemokraterna (SD) kom in i Riksdagen. En första chock och sedan demonstrationer och debatt. Jag tyckte också att valresultatet var både trist och ett jobbigt konstaterande, men verkligen inte förvånande. De som har följt debatten och läst opinionsundersökningar innan valet borde ha sett vart åt det barkade. För inte var valresultatet förvånande, möjligtvis att SD fick så många platser, men att de skulle komma in fanns det tydliga indikationer på.

Jag anser att efterdebatten har varit helt otrolig. Väldigt många, även personer i ledande positioner, har varit förbannade på att SD har kommit in. Man har velat ändra antal platser i riksdagsutskotten, bara för att stänga ut SD. Man har diskutera olika politiska lösningar för att över huvudtaget inte ha med SD att göra. Man har inte velat ta i SD med tång. Vad är det för demokrati? Vad är det för hån mot de som röstade? Är det demokratiskt att mixtra med utskotten bara för att valresultatet inte passar – är det demokrati? Var någonstans är ödmjukheten inför sin egen insats?

Politiker och media har ett stort ansvar för att det har blivit på detta sett. Media har fokuserat hårt på att sprida islamofobi i vårt land. Man har lyft fram problem, efter problem – slöja, burka och terrorism. Väldigt sällan har vanliga muslimer lyfts fram och beskrivits. Muslimer som är som du och jag. Media har inte heller granskat SD, inte läst partiprogrammen, inte lyft fram kopplingarna bakåt i tiden, inte granskat och legat på och spridit det budskap SD står för. Alla de lögner som SD sprider, t.ex. hur muslimer är eller hur mycket invandringen kostar har inte hårdgranskats.  Jimmie Åkessons har fått komma undan med sin verbala skicklighet – ingen tuff granskning.

Politiker har inte tagit debatten med SD. Varför har man inte tokgranskat SD:s partiprogram och SD:s historiska bakgrund? Varför har man inte tillsammans, alla partier delat information kring denna fråga? Lyft fram allt man kommit fram till? Varför har man inte tagit debatten med Jimmie Åkesson eller Björn Söder som gjort rabiata uttalanden? En sådan debatt hade kunnat dra ner byxorna på SD.

Men det största problemet har varit den förda flyktingpolitiken. Ett migrationsverk som gång på gång blir kritiseras för hur rigid man är i sina lagtolkningar, som firar med champagne när en lyckad utvisning gjorts. Invandrare som bor i segregerade områden och inte är delaktiga i samhället. Flyktingar som bor i flyktingförläggningar under väldigt lång tid, utan att få jobba eller få en vettig sysselsättning – man blir nedbruten av tristess. Familjer och barn som ska utvisas till länder som befinner sig i inbördeskrig, t.ex. Irak. Det går att göra en lång lista på dessa problem. Här får riksdagspolitikerna ta på sig ett stort ansvar, inte minst Socialdemokraterna har ett huvudansvar.

Nu är situationen som den är – vad göra? Nu är det dags att låta SD bekänna färg. Lyft upp flyktingpolitiken, ha alltid ett humanistiskt förhållningssätt till frågan och diskutera alltid med SD. Argumentera och slå ihjäl deras argument och deras statistik.Gör upp flyktingpolitiken i grunden i Riksdagen, ha ett i konsensustänkande där SD stängs ute, eftersom de inte vill ha någon invandring. Sätt ihop en arbetsgrupp på riksnivå från alla partier utom SD med enda syfte har att jobba med flyktingfrågor, granskning av SD och hur man ska jobba långsiktigt, så att inte främlingsfientligheten sprids ännu mer. Låt flyktingar komma ut i samhället direkt, läsa svenska på förmiddagen och arbeta i offentlig sektor på eftermiddagen. Exempelvis skulle många förskolor och skolor gladeligen ta emot flyktingar som extraresurs. Offentliga sektorn skulle tjäna på det för att få en ökad vuxentäthet och flyktingarna skulle tjäna på det för att få en insikt i svenska värderingar och hur samhället fungerar. Inte all, men en del segregation skulle brytas. Aktiv bostadspolitik med syfte att bryta segregation och utanförskap.

Mona Sahlin sa när valresultatet var klart att hennes arbete började nu och att hon skulle ta fighten med SD. Den inställningen måste alla ha, men det handlar om att skaffa ordentliga argument och förankra dem hos människor i verkligheten. För vi vill inte ha ett samhälle som bygger på fördomar och rädsla.

En dag senare, idag (26/9-10) skriver Peter Wolodarski en intressant artikel på DN:s ledarsida där samma problematik tas upp, men med mer fördjupning när det bland annat gäller Sveriges rasistiska historia. Läs den – intressant och bra!

För övrigt anser jag att läraryrket är Sveriges viktigaste arbete!

9 reaktioner till “Valresultatet avarter

 1. Glöm inte skolans roll. Och lärarnas viktiga uppgift i den uppkomma situationen. Om inte politikerna har vågat stå upp för de lagar och regler vi har, så måste lärarna undervisa om de lagar och regler vi hart kring likabehandling, minoriteter och diskriminiering. Det är faktiskt obegripligt att SD har fått föra ut sin propaganda om muslimer och andra ”oönskade element” i samhället. Sverige har verkligen blivit högervridet och rasistiskt jämfört med hur det var tidigare i dessa frågor.

 2. Valresultatet i stort var ingen överraskning, men ändå för mig en besvikelse.
  Att SD fick så många röster var dock något chockartat. Det tror jag många tycker.
  Det största hotet mot demokratin är inte enligt min mening denna ovilja att samarbeta med SD utan att Alliansen inte fick egen majoritet. Nu kan den folkvalda regeringen inte agera lika lätt som folket i demokratisk anda valt.
  Oavsett var jag själv står politiskt anser jag demokratin vara det viktigaste.
  Jag kan inte i min vildaste fantasi innefatta ett parti som SD (eller andra ytterligheter) i min tro om vad svenska folket ville!
  // Ann (s)

 3. Miroslav!

  Det är oerhört viktigt att vi i skolan problematiserar och lyfter fram det som SD står för och dess konsekvenser. Dessvärre har vi inte tillräckligt med makt att förändra föräldrar och vuxna i samhället, där har både media och politiker avgörande ansvar.

  Håller med dig om att det blivit en högervind i Sverige, men tycker att det inte är ren rasism som råder, snarare främlingsfientlighet. Rasism handlar om något slags rasbiologiskt tänkande och de flesta sverigedemokrater utgår inte från det och det är inte ideologin direkt hos SD. Det finns däremot partier som är rasistiska, t.ex. i Grästorp där ett nazistparti har fått plats i kommunfullmäktige. Däremot är SD främlingsfientliga, något som till stor del bygger på en okunskap, ignorans och fördomar om människor från andra kulturer. Möjligtvis skulle man kunna säga att SD är kulturrasister. Men egentligen spelar det mindre roll, det är ett stort problem att SD får sitta med vid finbordet och vara med och sätta agendan.

 4. Ann
  Det är förvisso mer problematiskt med många partier i en minoritetsregering, men socialdemokraterna har regerat i minoritet i många år. Problem med att SD har så många mandat, men samtidigt får de etablerade partierna hitta lösningar och lösa sakfråga för sakfråga.

  Två glädjande saker med att alliansen inte fick egen majoritet. De kan inte sälja ut offentliga och statliga företag som man gjort under förra mandatperioden. Samt att de måste bjuda in till konsensussamtal när det gäller skolpolitiken, vilket man inte gjort under förra mandatperioden. Då har man kört sitt race. Nu tvingas man till kompromisser och man kan inte köra över alla andra partier och driva en högervåg.

  1. Så kan det va Johan, finns fördelar.
   Kanske har jag för mkt av organiserande och taktik i mitt tänk istället för politik.
   Jag vill helt enkelt och simpelt att om folket valt en högerregering så ska det synas!
   Kampen för valseger 2014 har startat…:)

 5. Jag röstade för alliansen men måste samtidigt säga att i de frågor alliansen inte får majoritet så avspeglar det också svenska folkets vilja. Blockerar SD utförsäljning av svenska företag och får hem trupper från Afganistan så är det inte mycket att visa sura miner för. Jag tycker att SD’s uttalanden innan valet borgar för att de måste låta bli att motsätta sig en alliansbudget. De åsikter som skiljer sig från majoritetens borde de självklart inte kunna genomföra.

  Jag hoppas att alla partier börjar vara öppna med sin syn på invandring och integration. Någon typ av strutsmentalitet i första hand från socialdemokratin har fått dem att vara otydliga. Är de rädda för att stöta sig med väljare eller samarbetspartners?

  En öppnare debatt sätter agendan även i skolan, där vi baserat på skolans värdegrund kan ta debatten om de riktigt obehagliga frågorna medan vi överlåter den konkreta invandrings och integrationspolitiken på de som har politik som yrke

 6. Jag håller med dig Jan. Socialdemokraterna har verkligen fört strutspolitik och inte tagit debatten. Nu får vi ta debatten, från båda blocken och tillsammans motverka främlingsfientlighet.

 7. Efter katastrofen på Haiti undervisade jag på en gymnasieskola ute på landet. Jag använde tidningen i undervisningen och vi följde händelserna dag för dag. Plötsligt var det en elev – mitt under lektionen – som kom att ”det var negrer på bilderna”. Som om det skulle spela någon roll i ett katastrofläge.
  Kanske en blivande sverigedemokrat vid nästa val?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s