Politikens dunkla sidor


Mona Sahlin meddelade i förrgår att hon avgår som partiledare för Socialdemokraterna. När hon valdes, efter att Göran Persson avslutat sitt partiledarskap, var hon inte det populäraste och mest önskade valet. Flera andra fick frågan av valberedningen, men tackade nej. Mona Sahlin var den enda som ”ställde upp”. Och vad mycket skit hon fick. Nästan omedelbart fokuserade media på hur oönskad hon var och vilka fel hon gjorde. Spaltmeter av negativ publicitet, år ut och år in. Inom partiet diskuterades det också huruvida Mona Sahlin var ”rätt” partiledare.

Men vilka andra socialdemokrater gick ut i media och försvarade Mona Sahlin när hon var som mest ansatt? Vilka andra politiker gick emot den hetsjakt på Sahlin som skett? Vilka andra har över huvudtaget ställt sig upp och sagt stopp? Ingen har gjort det. Den mediala cirkusen har bara fått pågå år ut och år in. Alla de sossar  som ifrågasatte Mona Sahlin – varför ställde de själva inte upp som partiledare? Alla dessa ”gubbar” som inte tycker att en kvinna kan leda Sveriges största parti (har varit det i alla fall) – var någonstans var ni? Mona Sahlin ställde upp för Socialdemokratiska partiet och jobbade häcken av sig, inte minst under valrörelsen, men hon får nu bära hundhuvud för valresultatet.

Igår uppmärksammades det i media att Peter Olevik Dunder, folkpartist i Haninge, hade gjort en ”dundertabbe”. Namn två på vallistan, Sepide Erfani blev inte tilldelad någon tung förtroendepost, trots att 7 olika poster skulle fördelas. Anledningen var att Erfani uppträder osvenskt. Olevik Dunder medger att Erfani inte fått någon post, men kan inte ange skäl till detta. Ordförande för Folkpartiet i Haninge, Mikael Trolin är upprörd över det inträffade och tänker gå vidare med ärendet.

Kommer ungdomar att strömma till de politiska partierna när de ser hur det går till inom politiken? Kommer ungdomar tycka att det är värt att kämpa för något man tror på, när det finns risk för att man blir utmobbad? Kommer ungdomar med invandrarbakgrund känna sig välkomna till politiken? Kommer segregationen brytas?

Jag tycker att det som skett Mona Sahlin är ren mobbning och jag beundrar henne för att ha stått ut så länge. Det är dåligt att tunga socialdemorkatiska politiker, gamla som unga, inte har gått ut i debatten och försvarat Mona Sahlin. Stått upp för Sahlin, stått upp för ett enat parti. Alldeles för mycket ”jag-orkar-inte-bry-mig-mentalitet” har fått råda. En grundläggande fråga inom det Socialdemokratiska partiet är solidaritet. Men var har solidariteten med Mona Sahlin varit?

Jag anser också att det är närmast pinsamt hur Peter Olevik Dunder har agerat. Dessutom ”pissar” han på valresultatet när inte låter Sepide Erfani få ett förtroendeuppdrag. Förhoppningsvis gör Mikael Trolin slag i saken och utreder Olevik Dunders agerande.

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets viktigaste arbete!

6 thoughts on “Politikens dunkla sidor

 1. Håller helt o fullt med dig Johan!
  Dessutom borde Mikael Trolin inte bara utreda utan avsätta P.O. Dunder!
  Socialdemokraters agerande just nu är sorgligt men drabbar ”trots allt” en stark, medveten kvinna, fullt medveten om sin situation och chans… Mona! Absolut inte acceptabelt ändå av ”gubbröran”…men…!
  Vad som drabbar Sepide i Haninge är ändå värre, här går en okunnig, självgod, egocentrisk, vidlyftig, högerliberal man till attack mot en kvinna, relativt ny i politiken.
  Peter Dunder är dessutom kommunalråd.. med ansvar för att avspegla kommuninvånarna enligt demokratiska val! Fruktansvärt…kan inte finnas många som känner igen sig i den avspeglingen!
  Snacka om att ”lura folket” !

 2. Ann!
  Håller med dig om att Dunder gjort en dundertabbe och bör få stå till svars för detta. Jag hoppas Sepide får möjligheter att komma tillbaka, att detta resulterar till att hon får en förtroendepost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s