Ung och bortskämd


De senaste veckornas snackis är SVT:s nya dokusåpa Ung och bortskämd. Serien handlar om ett gäng ungdomar som aldrig har lyft ett handtag i hela sitt liv, utan har haft föräldrar som hela tiden servar dem. Föräldrarna städar, lagar mat, skjutsar, låter ungarna köpa grejer hej vilt – utan att behöva göra någonting. Vi pratar här om något som brukar kallas curlingföräldrar, men jag skulle vilja säga supercurlingföräldrar. Det vill säga föräldrar som sopar undan framför sina barn, så att de kan glida fram i livet med minsta motstånd. Ungdomarna placeras tillsammans i ett hus och ska tillsammans sköta hushållet, med allt från matlagning till städning. Något som de givetvis är helt obekanta med. Detta program har vållat mycket snack, både att ungarna är bortskämda och föräldrarna är puckade.

Men egentligen är det inte ungdomarna det primärt är fel på, det är föräldrarna som är problemet. Programmet har helt fel fokus, det borde egentligen vara föräldrarna som skulle föräras en dokusåpa, för det är de som har skapat dessa ungdomar i och med sitt förhållningssätt till sina barn. Varför agerar föräldrarna på detta sätt? Som jag ser det, handlar det om att föräldrarna har ett behov att känna sig behövda. Man knyter upp sina barn så nära till sig att man skapar ett symbiosförhållande. Detta är innebär att föräldrarna förhindrar den naturliga process där barn frigör sig från föräldrarna.

Ta pappan med Mercan, som städar, hämtar, lämnar och låter dottern handla fritt på hans konto. Han utövar makt mot sin dotter genom att skapa ett beroendeförhållande som hon kommer att ha svårt att bryta. Pappan binder upp dottern. Vad händer när hon träffar en kille? Pappan kommer med alla tänkbara medel motarbeta detta förhållande. Detta handlar egentligen om ett förtryck från föräldrarnas sida, ett maktmissbruk.

Det mest sjuka i serien är att samma föräldrar som har misslyckats med att få självständiga ungar, får stå för regin i programmet, när det gäller att bestämma vilken av ungdomarna som ska lämna huset på grund av att de är mest odugliga. Snacka om övergrepp! Inte nog med att föräldrarna har misslyckats med sin uppfostran, de ska dessutom nervärdera sina egna barns prestationer, trycka ner dem ännu mer i skorna och verkligen säga: ”Du är oduglig”. Fast det egentligen är föräldrarna som är odugliga. Snacka om maktövergrepp på sina egna barn.

Fy fan!

För övrigt anser jag att lärarjobbet är samhällets viktigaste arbete!

3 thoughts on “Ung och bortskämd

  1. Tror för övrigt att en av mina klasskamrater hade någon kompis som var med där, nån av tjejerna sa han!

  2. SvT är ett företag som är fokuserat på tittarsiffror och därför gör man en sådan serie som kan få bra tittarsiffror. Jag såg trailer där mercapappan var med och jag har svårt att tro en person kan bete sig så korkat om det inte är arrangerat för tv. En sådan här serie är ingen dokumentär utan mera teater så allt är nog tillspetsat och arrangerat. Jag håller med om att det är föräldrarna som skulle omskolas. Ingen arbetsgivare kan väl vilja ha mercapappan anställd.

  3. Hej Kenneth!

    Klart att Svt och alla andra mediaföretag är intresserade av tittarsiffror. Som alla dokusåpor är avsnitten regiserade, arrangerade och klippta. Självklart är det så, men det som jag egentligen reagerar mot är det sjuka i att göra ett tv-program som detta. Debatten pågår samhället hur långt man kan gå när det gäller att göra chockerande tv. Jag hörde t.ex. ett förslag om att göra en dokusåpa om en fotomodell som hade cancer och skulle dö. Detta är perverst tycker jag.

    Jag må vara en moralkaka, men på något sätt känner jag att i detta fall med bortskämda ungdomar är det egentligen vuxenvärlden som ska granskas. Men det kanske kommer i nästa upplaga!

    Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s