Bibliotek – en hotad kulturinstitution?


Lyssnade på P1 i morse på väg till jobbet. Det var debatt i studion angående att Nacka kommun skulle låta ett av sina sex bibliotek skötas av en privat entreprenör. I detta fall var det personalen som tog över biblioteket. Gott nog! I studion diskuterade det moderata kommunalrådet i Nacka Erik Langby och en kvinna som jag inte uppfattade namnet på. De hade i alla fall helt olika syn på hur kulturutbudet skulle skötas. Kvinnan tyckte att det var ett hot mot kulturen när bibliotek ska marknadsanpassas och Erik Langby menade att Nacka skulle ställa höga krav på skötseln av biblioteken. Langby menade att i och med marknaden fick styra, alltså du och jag, skulle utbudet anpassas efter vad människor ville ha. Langby menade också att kvaliteten skulle stärkas och konkurrensen öka, eftersom om man höll en dålig kvalitet skulle inte kunderna komma och konkurrensen skulle få entreprenören att vara på hugget. ”Debattkvinnan” menade att det kanske var bra personal som tog över biblioteket, men vad skulle hända om t.ex. ett bokförlag köpte in sig i biblioteket?

Jag har inga problem med att goda entreprenörer jobbar inom kommunal och statlig verksamhet. Heller har jag inga problem med att de tjänar pengar. Det jag har problem med är när feta vinster tas ut på skattemedel, om verksamheten blir lidande. Jag har också problem med att politiker och beslutsfattare säljer ut välfärden, utan att ställa tydliga kriterier kring vilken förväntad verksamhet entreprenören ska driva och sedan utvärderar det. Ni vet, dra in på förskolebarnens mjölk och sådär.

Men jag måste säga att Erik Langby är ideologiskt formad i en moderatmall som jag har svårt för. Att tro att marknaden skulle vara bra för kulturen och att det skulle bli bra kultur för att människor får bestämma är helt fel anser jag. Men det var precis som när tv- och radiomarknaden skulle avregleras – då skulle ju allt bli så pluralistiskt. Men så blev det inte! Kommer ni ihåg Bandit radio? Jag menar alltså inte dagens Bandit radio, utan den första stationen. Då var det en otroligt bra radiostation som spelade väldigt mycket och bred rock’n roll. Men de fick alldeles för få lyssnare och därmed för lite reklamintäkter och det slutade med att man gick i graven. För marknaden sysslar med finansiering av ekonomiska skäl, inte på grund av att Bandit höll en god och bred kvalitet. Och hur låter Bandit idag? Typ Bon Jovi-rock hela tiden och de andra reklamkanalerna spelar samma låtar, radiohits eller stora artister. Tack och lov har vi Sveriges radio.

Men vad vill jag komma till. Jo att Erik Langbys sätt att se på kultur och marknaden håller inte, därför att om ”vanliga människor” får bestämma kulturen blir det deckare, dansbandsmusik, buskisteater och Sitt coms. Nu är jag kanske lite elak, men det är för att dra det till sin spets. Jag är själv inte speciellt kulturell, är inte speciellt kulturellt kunnig och verkligen inte en person som ”äter” kultur. Ändå ser jag värdet i att någon som är specialiserad, vågar flytta gränser och utmana får bestämma. Författare, konstnärer och ”kultureliten” har alltid flyttat gränser, fått samhället att förändras. Många gnäller över kulturredaktioner, men de skriver inte för den vanliga människan, de jobbar med en metadebatt som flyttar gränser och utmanar etablisemang. Som utmanar rådande tänkande. Som utmanar marknadskrafter. Det är synd att inte Erik Langby och andra moderater förstår det, att marknaden aldrig har fått den smala kulturen att frodas. Den kultur som gör en samhällsgärning.

Eller också är det just det som Langby och kompani har förstått. För biblioteken, eller rättare sagt folkbiblioteken härstammar från en gammal hederlig socialdemokratisk (socialistisk) bildningstradition. Det var viktigt för den groende arbetarklassen att bilda sig och utbilda sig. Biblioteken är starkt förankrad i denna tradition, i den socialistiska ideologin. Kanske är det de som ”De nya moderaterna” vill krossa? För ska man bygga det nya samhället vill man ju inte göra det på gammal grund, för den ideologin passar ju inte in i det nya bygget. Jag hoppas att det inte är så, men jag kan inte säkert svära på det hela.

För övrigt anser jag att lärarjobbet är samhällets viktigaste arbete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s