Allt fler barn far illa


Tråkiga rapporter har redovisats den senaste tiden. Igår (31/1-11) hörde jag att allt fler barn blir vräkta, trots att regeringen har satt upp som mål att inga barn ska bli vräkta. Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) har uttalat sig att målet är att inga barn ska bli vräkta och att ett ökat samarbete och diskussion med Sveriges kommuner kommer att ske. Det låter bra tycker jag!

Idag (1/2-11) presenterade Rädda barnen att allt fler barn lever i fattigdom. Denna grupp har ökat. I en intervju på radion berättar en fritidsledare om hur detta kan ta sig uttryck. Fler antal barn har inte täckbyxor, har inte med sig matsäck vid utflykt, har inte tillgång till busskort. Fritidsledare berättade om att skolan vid flera tillfällen hade sökt ekonomiskt stöd hos majblomman för att få hjälp med pengar till glasögon för barn. För några veckor sedan presenterade det också siffror att antalet familjer som får socialbidrag har ökat markant.

Jag är inget stort fan av skattesänkningar, men svenska folket har röstat fram en moderatledd regering så nu är det bara att gilla läget. Skattesänkningarna är ett faktum och många fattiga har blivit fattigare. När väl dessa siffror har presenterats för regeringen hoppas jag verkligen att de tar detta på allvar, så att de barn som lever under povra förhållanden får det lite bättre. Att regering och riksdag gör någonting åt att barn far illa, både ekonomiskt och trygghetsmässigt.

För vad händer med ett barn som kommer till skolan och inte har med sig massäck? Vad händer med ett barn som inte har tillräckliga kläder för att leka utomhus i snön? Vad händer med de barn som inte kan läsa böcker på grund av att de inte kan se tillräckligt bra? Stärker det deras självkänsla, eller inte?

Vi i skolan kan göra skillnad. Och det gör skolan redan idag. Vi kan hjälpa till att breda mackor till utflykten, vi kan låna ut skridskor, vi kan ta kontakt med socialtjänsten för att de ska hjälpa till med glasögon eller vad det nu kan vara. Och detta görs på många skolor dagligen. Men är det inte så att både vuxna och barn vill klara sig själva? Mina erfarenheter säger att det känns bra för människor att klara av sitt liv utan försörjningsstöd eller ”smörgåshjälp” från skolan. Det är klart att dessa föräldrar och barn är tacksamma för den hjälp de får, men ändå är det lite av en förnedrande känsla.

Jag hoppas verkligen att dessa problem aktivt motverkas av regering och riksdag. För barn ska inte i Sverige 2011 vräkas eller leva fattigt – det är under vår värdighet!

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets viktigaste arbete!

4 thoughts on “Allt fler barn far illa

  1. Håller helt och hållet med. Det gör ont i mig. Vår lägsta standard håller på att krackelera och skillnaderna blir bara större. Flera av mina elever har inte matsäck och svarar så här på frågan: Äh, jag är inte hungrig. De vill heller inte ta emot en macka eller att man bjuder dem på något. Så klart inte eftersom de är förnedrande, de var ju inte hungriga…

  2. Trist Vivika. Det finns något tragiskt i det du skriver, stora ungdomar som känner ett utanförskap och inte vill erkänna sig tillhöra en utsatt grupp. Normalt mänskligt beteende, men tragiskt för oss som ser på!

  3. Vi behöver försöka se saken från ett annat håll. Om vi t ex istället för utpekande smörgåshjälp till några arrangerar generell matsäck till alla, oavsett vem man är eller vilka socioekonomiska förhållanden man kommer ur, blir det ingen förnedring att ta emot mackorna och frukten, och vi kan samtidigt hålla ett litet öga på att även de tunna tunna bantande elvaåringarna faktiskt får i sig någon liten tugga näring och energi som komplement till den nutrilettpulvershake gjord på vatten de annars smuttar långsamt på.

  4. Morrica!
    Jag håller med dig, det vore perfekt att alltid göra både utflyktslunch och mackor till eleverna och det borde väl matsalspersonalen klara av. Däremot är det svårare med täckbyxor och skridskor. Visst kan en skola hålla med skridskor, men kanske är det svårt att fixa det, men inte omöjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s