Stockholm stad gör åter igen misstag om skolplatser


För några veckor sedan skrev jag ett blogginlägg där jag berättade om hur Stockholm hade jiddrat om siffror och utredningar kring nerläggningen av Västbodaskolan i Farsta. Själv hade jag stått på barrikaderna för att skolan inte skulle läggas ner, den bästa och mest välskötta skolan i söderort, men icke. På 13 dagar från det att elever, lärare och föräldrar fick brevet som talade om att skolan skulle läggas ned klubbade man beslutet.

Och staden fortsätter jiddra, skiter fullständigt i rena fakta och medborgarnas önskemål och krav. Flera år i rad har det varit svårigheter med förskole- och skolplatser i Bromma, Hammarby sjöstad och Älvsjö. I tisdags släppte utbildningsförvaltningen i Stockholm ett dokument där man talade om att bland annat Älvsjö var prioriterat område. Bra! Men sen då? I dokumenten konstaterar man att Älvsjö behöver 1000 elevplatser, men i samma dokument finns det bara 700 platser till förfogande. Det står inget om att de ska byggas nytt, utan man ska lösa det i befintlig organisation. Och ingen ny skola blir det inte, fast det uppenbarligen behövs. Hur tänker man då?

Som idag kanske, att elever flyttas hit och dit mellan skolor, att de får ha gymnastik och slöjd i andra skolor än de går i, att det sätts upp baracker som eleverna får gå i och så vidare. Bara kortsiktiga lösningar och i-sista-sekund-lösning. Absolut inget långsiktigt tänk.

Men vänta ett tag….det kanske visst är ett långsiktigt tänkande. För tänk om det är så att man kalkylerar med att ligga i underkant och låta friskolor sköta det överskott som kommer att finnas. För om 20-30 år då kommer ju elevtalet sjunka drastiskt, då kommer det bara bo en massa pensionärer runt om i Älvsjö och då står Stockholm stad med tomma lokaler. Baracker i 20 år funkar väl – bara Stockholm behöver betala. Och redan nu finns det hugade företag som gärna vill sköta skola och omsorg i Stockholm, t.ex. Olympen där ett barn till en god vän till mig skulle börja i förskola. Inte en enda utbildad pedagog och total kaos både vid inskolning och även senare också. Men något kommunalt alternativ fanns det inte att uppbringa.

Så vad händer med det fria skolvalet när kommunen inte tillhandahåller förskole- och grundskoleplatser? Ja som jag ser det blir det inget fritt skolval, för de föräldrar som vill att deras barn ska gå i någon av de kommunala verksamheterna i Älvsjö har inget val när platserna är slut. De får hålla tillgodo med det som finns, alltså usla friskolor.

Vid valet lovade Folkpartiets skolborgarråd Lotta Edholm att satsa på skolan och på lärarna. Vilket valfläsk – inget är uppfyllt! Lärarnas reallönerna har snarare sjunkit och någon rejäl satsning på skolan har vi inte sett. Några personer som idag skriver på DN-debatt idag om Älvsjös skolsituation och som är engagerade föräldrar är Peter Rosin och Per Hörnsten. Läs deras artikel på DN. Ni Kan också titta på den hemsida som finns och som beskriver skolsituationen i Älvsjö.

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets viktigaste arbete.

2 thoughts on “Stockholm stad gör åter igen misstag om skolplatser

 1. Du Johan som bitr.rektor borde förstått den absurda lek med pengar som bedrivs inom den kommunala ekonomin. Det handlar inte om reella pengar utan en låtsas-ekonomi med ”Kalle Anka pengar” genererade av skolpengen. Kommunala skolor har inga inkomster(förutom låtsaspengar via skolpengen) och kan därför inte gå med vinst, men politiker låtsas som om de befann sig inom en vinstdrivande näringsverksamhet, och säger att skolor ” inte går ihop”. Som de t.ex sagt om Jordbromalmsskolan och Blockstensskolan i Jordbro. Lundaskolan går heller inte ”ihop”, vi ligger ex antal 100tusen back och därför måste vi spara. Om , jag säger om, politikerna bestämmer sig för att höja skolpengen, så ligger vi helt plötsligt plus ! Dessutom betalar vi s.k. internhyra för våra lokaler och baracker..Men hallå, vaddå hyra ???Fastigheterna är betalda sedan ca 15 år tillbaka av skattebetalarna, nu håller samma skattebetalare på att betala hyran igen….Kan inte UPPDRAG GRANSKNING avslöja den sjuka ekonomi som styr besluten inom skolans värld ?
  Jag tror inte Lundaskolan kommer att ha ”råd” att flytta in i den nya Höglundaskolan pga att internhyran blir för hög. En hyra och en kostnad som Haninges invånare betalar via skattsedeln, och som Lundaskolan betalar en gång till internt för att se till att vi inte får råd att anställa de pedagoger som krävs för att alla elever ska nå kravnivåerna.
  Man blir så trött..
  CS

  1. Christer,
   Håller med dig – det är sjukt. Och att man aldrig höjer skolpengen är absurt. Och är det så att alla på kommunen som sköter ekonomi och prognoser är kvalificerade? Icke! En del som håller på med ekonomi är ju inte ens ekonomer. Skulle detta få ske i ett privat företag? Knappast, men inom kommunal verksamhet får den som är intresserad eller övertalig få ett uppdrag, att de inte är kompetenta spelar mindre roll.

   Men när det gäller Älvsjö handlar det inte om pengar i första hand, det handlar om ett kalkylerat dribblande av elever för att slippa bygga en skola eller lägga ut det på privata aktörer. Pengar har Stockholm, men de går åt till skattesänkningar och dyligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s