Vill bara påminna om privatiseringens pris


Kristinaskolan i Täby har varit på tapeten, se tidigare blogginlägg, där uppenbarligen en profithungrig person har velat göra grova pengar på skattemedel. Just nu rullas en granskning av det privata vårdföretaget Carema upp i Dagens Nyheter. Bakgrunden är det larm om vanvård på ett äldreboende i Vällingby, en västerförort i Stockholm. Där har till och med en man dött på grund av en illa skött blodförgiftning, allt enligt DN och Dagens EKO. 

Åter igen vill jag lyfta fram boken Privatiseringens pris av Klas Rönnbäck. Läs gärna mina tidigare blogginlägg kring denna bok. Rönnbäck som är doktor i ekonomisk historia har gått igenom all utförsäljning av offentlig verksamhet, t.ex. skola, vård, sjukhus, entreprenad, gatuvård, el-marknad, städning och så vidare. Inte ett enda fall har resulterat i att kvaliteten blivit bättre. Inte ett enda fall har resulterat i att verksamheten blivit billigare för skattebetalarna. Snarare lyfte Rönnbäck fram mängder av exempel på privata aktörer som håller samma kvalitet som den tidigare kommunala eller statliga huvudmannen, men till ett betydligt högre pris. Och Rönnbäck ger många exempel på att de anställdas arbetsvillkor har försämrats betydligt. LÄS BOKEN!

Vad vill jag då säga med detta? Att dra tillbaka klockan och förbjuda privata aktörer anser jag inte vara en framkomlig väg. Men det kanske är dags för politiker och personer i beslutsfattande position att ha kriterier för kvalitet när verksamheten läggs upp på privata aktörer. Det kanske är dags att följa upp resultat och om man lever upp till de i förväg uppsatta kvalitetskraven. Ni vet – resultatuppföljning!

Givetvis är jag inte för en planekonomi. Givetvis är jag inte för ett Sovjet, utan självklart en mångfald och där anser jag att det ska finnas utrymme för privata aktörer som driver skattefinansierade verksamheter, om man håller hög kvalitet. Lite tveksam är jag om just skolor, även om jag vet att det är oerhört många elever i Haninge som har varit mycket nöjda med Haninges fria gymnasium. Varför? Jo, för att lärarna är engagerade och skolan håller hög kvalitet. Varför? Jo, för att det är lärare som hade en idé om skolan och startade och driver skolan, inte en person som bara är ute efter att göra grov vinst. Jag har hört att det är många personer som är nöjda med det privata vårdföretaget Aman care. Varför? Jo, för att grundaren Karima Tice hade en idé om kvalitet i vården och inte hade utgångspunkt att tjäna grova pengar.

Om politiker är så många om sin egen ekonomi, i vissa fall verkligen om sig och kring sig, kanske det vore läge att ta reda på var alla skattemiljarder som betalas ut till privata aktörer tar vägen. Kanske är dags att utkräva kvalitet. Kanske är dags att utkräva ansvar gentemot oss skattebetalare. Kanske är dags att följa upp resultat. Alltså RESULTATUPPFÖLJNING!

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets viktigaste arbete!

9 reaktioner till “Vill bara påminna om privatiseringens pris

 1. En god vän på min målarkurs kan inte köpa en viktig medicin till sin sjuka fru på något apotek för det är inte lönsamt att sälja den. Så kan det vara om man är sjuk.

  En rufflare i har via assistansbolag fuskat till sig över 60 miljoner sedan en ”dansande kanin” upptäckts. Detta var omöjligt innan omsorgen privatiserades. Försäkringskassan har svårt att få in pengar från alla myglande privata entreprenörer, som vårdar inbillade sjuka. Nu drivs svindyra rättegångar mot tjuvarna för att försöka hitta pengarna, som finns utomlands. Kommer Försäkringskassan att privatiseras.

  Privatiserade Posten delar inte ut brev länge med god service. Breven som skickas några kilometrar kommer i sju fall av tio fram i tid. Ibland kan man tro att även Polisväsendet är privat.
  En privat skola med namn Freden fick stängas sedan terror blivit vardagsmat. Skolinspektionen tvingades ingripa för att värna och skydda barnen. Idag talas det på sina håll om elever som pengapåsar. Massor av pengar spenderas på reklam för att värva elever. Pengarna som gör större nytta i skolkök eller klassrum.

  En av de främsta företrädarna för att sälja ut allt heter Mats Odell (kd). Han sålde ett av våra bästa statliga bolag Absolut Vodka. Gud bevare oss för den frälsaren!
  Får hoppas att det går att betala under bordet när man ska besiktiga bilens bromsar hos den nya privata besiktningsfirman. Bromsklossar behövs inte om man ska köra på de stora breda gatorna, som leder till himlen. Det är bara att tuta innan man kör över barn, sjuka och gamla.

  1. Roy,
   Många goda exempel och det är skrämmande när en person plockar ut 60 miljoner på skattemedel. Spriten såldes av Odell och han polare i regeringen. Jag är glad att de inte fick egen majoritet, för tänk om de hade sålt ut statens kassako LKAB. Nu kan de inte göra det – tack och lov.

  2. Roy

   Posten är inte privatiserad. Moderbolaget ägs till 60% av Svenska staten och 40% den Danska.

   Vi, de svenska medborgarna, fick mycket bra betalt för AB Vin & Sprit. Den ränta vi behöver betala mindre tack vare att vi betalt av på skatteskulden för pengarna är ett större belopp än vad företagets vinst genererade till statskassan.Vi kan dessutom fortfarande köpa vodka om det nu är viktigt.

   Vad har du för belägg för det du säger om besiktningen?

   1. Idag på morgonen sa man att de som bor i glesbygden inte längre får hem posten. Posten står uppenbarligen inte längre i folkets tjänst. Det är ett bolag som blivit lekstuga för politruker.
    Vem låg bakom Postens omvandling?

    Vilka belägg har du för att Absolut såldes med god förtjänst? Produktionskostnaden av brännvinet genererade många hundra procent i vinst. Vad ger det för vinst idag? Vilket var det politiska syftet med att sälja AB Vin & Sprit?

    Besiktningen av bilar, liksom mycket annat som privatiserats, har ett pris/en prislapp. Självklart kan man köpa allt för pengar, även en bilbesiktning och ett godkänt bilprotokollet. Jag tycker att
    man ska överlåta att de som vill att besiktiga sina bilar. Full frihet och full fart! Låt de som är rädda för att bli överkörda teckna privata försäkringar mot trafikolyckor.

    För övrigt finner jag idéerna kring att låta religösa grupper bedriva privata skolor totalt befängda.

 2. Hela historien påminner om en gammal serie från 1980-talet. Dubbelstöten tror jag att den hette. Hursomhelst handlar det om en studierektor som kommer över en summa pengar… och det slutar med att större av personalen drar… Det verkar ha krisat länge i den svenska skolan, ha, ha. Skönt att ha lämnat skolskutan och nu kan jag koncentrera mig på att vara jobbig och besserwisseraktig föräldrar.

 3. Det som idag kallas ”skolan” bör ses som tre skilda delar: förskolan, grundskolan och gymnasieskolan. Den enda jag anser absolut bör drivas endast i offentlig regi är grundskolan. Den är nämligen den enda som är obligatorisk. Att privata entreprenörer ska kunna locka till sig elever för att driva insynsskyddade skolor finansierade med skattepengar är stolligt, ja helt otillbörligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s