12 thoughts on “Stockholms södra förorter

 1. Södra sidan är en tidning, och det språket förstår jag. Men jag kan inte tillgodogöra mig texten i den här rappen. Det är helt omöjligt. På samma sätt som vetenskapliga texter utesluter vissa läsare utesluter den här texten vissa. Om man vill kan man relatera till Berit Ås principer: Det här är kanske till exempel är brist på information.
  Det är kanske att hårddra saken. Men själva faktum kvarstår, förstår inte texten och därmed inte hur du relaterar den här videosnutten till skola och trygghet. Eller gällde inte din text den här videosnutten utan den andra texten, Danne och Bleckan?// Stella, gymnasielärare

  1. Du har helt rätt Stella, det kan vara svårt att förstå texten för att killarna använder slangord. På samma sätt kan jag inte fatta mycket av engelska från Jamaica. Kanske är jag färgad av att ha jobbat i Jordbro i 9 år, för många killar där har detta vokabulär. Det som videon tillsammans med Danne & Bleckanserien visar är ungdomar som redan från barnsben hamnat i utanförskap och där de gått igenom skolan utan att blivit uppfångade. Klart att några blivit det, men alltför många har cementerats i kriminalitet, missbruk, outbildning och så vidare.

  2. Jag har inga större problem med att förstå texten, utom ibland förstås. Men det handlar ju om deras verklighet men också den känsla av samhörighet de känner med förorten. Och det paradoxala är nog att en del av dem känner trygghet just i den förort som genom mediabilder och vinklad rapportering skapar känslan av utanförskap. Som jag tolkar det.

   Det är ofta de som bor utanför dessa områden som talar om utanförskap. Och med det säger man – Vi erkänner inte er och den plats ni bor på. Ni är iom det misslyckade och behöver räddas.

   De blir ett projekt!

   De skall formas om för att bli accepterad i samhället, istället för att samhället ser dem och deras förortskultur som något värdefullt att utgå ifrån och vidareutveckla. Och nu talar jag inte om kriminalitet mm.

   Men vissa förorter och närkommuner har arbetat för att fånga upp unga killar som är i farozonen att hamna i gängbildningar mm. med goda resultat. Och det kanske är i förorterna som det skall förändras av människorna som bor i dem. Inte av dem som kommer utifrån med en utifrånsyn som har präglats av mediabilder och fördomar.

   1. Monika,
    Jag håller med dig i stort, det finns bra projekt som har fångat upp många och som är bra för ungdomarna. T.ex. är vägen ut – ett projekt i söderort som kretsar kring musik och hip hop framgångsrikt. Med utanförskap menar i alla fall jag att många av dessa killar inte har ett jobb, möjligtvis ett svartjobb. De är inte inne i systemet med att t.ex. är man sjuk får man pengar från försäkringskassan. De kan inte ta hand om sina premiepensionsval och de går inte och röstar. Listan kan göras lång. Klart att de känner sig trygga, men det gär även de turkar som lever i Jordbro och aldrig gör något annat än att prata, läsa turkiska och se på turkisk tv.

   2. Jag förstår hur du tänker. Men förklaringen till att de inte är inne i systemet, är arbetslösa och på ett grymt sätt visar på ett utanförskap som inte skulle få förekomma i vårt samhälle, menar jag också kan beror på bilden av förorterna som sablas ut. Det är som om det räcker med att bo i förorten för att bli betraktad som någon utan större förutsättningar. På så sätt blir de ett projekt för dem utanför. De måste räddas. Istället för att ta tillvara på den styrka de har.

    Läser nu att gymnasie-elevernas avgångsbetyg i Botkyrka är bäst på Södertörn och ligger på riksnivå, inte långt ifrån Stockholms siffror. Det har gjorts stora insatser. Men får vi läsa om dem utom i lokaltidningen. Blir det rubriker i DN och SvD och på annat håll. Troligen inte, för det skulle ju förändra bilden av de förutsättningslösa i förorten.

    Läs på sid 12 i Mitt i Botkyrka!

   3. Jag tänker att det är just de dåliga förutsättningarna med arbetslöshet, ont om pengar, dålig utbildning och så vidare som gör att skolan, t.ex. i Rågsved ska vara en skola där man tror på alla elevers förmåga, där alla elever får växa och få med sig kunskaper – inte bara fokus på omsorg. In med föräldrarna i verksamheten, alltså engagera dem – inte att de ska vara med och vara hjälplärare, utan att de ska vara engagerade. Öppna upp skola, se till att lokalerna används på kvällar och helger, starta modellklubbar meckarverkstäder, pingisklubbar och så vidare. Lägg komvuxkurser i skolan, ta dit lärarna från komvux och erbjud föräldrarna år 7-9-svenska/matte/engelska och A-kurser på gymnasiet. Erbjud läxhjälp för föräldrar och barn, erbjud barnpassning under pluggtiden. Låt skolan ta ett stort samhällsansvar i dessa områden. Fokus kunskap och låt alla veta att man tror på dem. I långa loppet kan man också bjuda in socialtjänst, juridisk rådgivning, kost/hälsa/motion rådgivning och så vidare så att skolan blir en kraft för framtiden. Detta vill jag genomföra, men tyvärr måste jag vara rektor då – annars går det inte. Jag har många visioner och idéer när det gäller detta för att genomföra.

    Mycket glädjande med Botkyrka.

 2. Jag vill bara tacka dig för att du tipsade om serien Danne och Bleckan. Jag hade helt missat den och såg den nu på play, alla avsnitt på raken. Det gjorde gott i hjärtat att få umgås med de här killarna ett tag. Jag tipsade på facebook att serien bara ligger kvar på play till den 20 februari och nu har många fler sett den. Tack igen.

  1. Carina,
   Tack själv för att du sprider den – tycker att den socialrealism som visas är skitbra. Jag är helt insnöad på serien och Sebbe/Kartellen nu. Hela tiden rullar detta. Känns jätteviktigt att visa upp denna sida av samhället.

 3. Tack Johan för att du sätter fingret på en central uppgift för skolan.
  Innanförskap i en ekologisk och social hållbar samhällsutveckling borde väl vara skolans övergripande mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s