Grisen igen

Jag vill bara påminna om ett blogginlägg som jag skrev 5 november 2009, men som är högst aktuell även idag, med tanke på att Pedagogiska Ideologiska Etablisemanget (PIE) inte gillar att följa upp resultat.

Det är en gris ute i debatten. Det är samma gris som tidigare figurerat, men det var några år sen sist. Idag dök den upp i en aula på Gärdesskolan. Argumentet var att det inte spelar någon roll hur mycket man mäter grisen, ingenting förändras av att man mäter den.

Emil i Lönneberga hade ett annat förhållningssätt. Han tänkte att han skulle träna upp Griseknoen, genom att hoppa över hinder. Genom att träna lyckas Griseknoen hoppa högre och högre, något som gör Emils pappa förgrymmad. ”Men Griseknoen tycker det är roligt”, svarar Emil. Anton Svensson i Katthult skriker: ”Grisar ska inte ha roligt, grisar ska man göra julskinka av. Som du håller på blir han ju mager som en jakthund”.

Det är just det, kanske blir just Griseknoen både smartare och gladare. Han tycker ju det är roligt att hoppa allt högre. Jag trodde att Scherps gris dog av övervikt för ett par år sedan, men jag hade tydligen fel.

För övrigt vill jag definiera proggare: ”Progressiv pedagogik, pedagogisk riktning som växte fram i USA och Europa runt sekelskiftet 1900” (Pedagogisk uppslagsbok 1996). Man menar att vägen till demokrati är viktigare än målen i skolan, det vill säga att elevdemokrati är viktigare än att eleverna lär sig några kunskaper. Husguden för proggarna är John Hewey, vars Learning by doing är den stora ledstjärnan. Detta har inneburit att proggarna anser att det är processen som är viktig och att eleverna själva ska göra jobbet t.ex. med att söka kunskaper.

7 reaktioner till “Grisen igen

  1. Ha ha ha!

    Du är toppen, Johan!

    Den där grisen har ju återanvänts flitigt från flera håll…

  2. Ja jag har ju argumenterat att det är vad man mäter som är viktigt vid grisavel. Har lite erfarenhet! men din argumentation är pang på som en klipsk liten smålänning.

  3. Som lärare, numera pensionerad, hann jag under arbetslivet se ”gammal skåpmat” återkomma i samma (eller lite omgjord) skepnad men som en ny sanning. Grisen, som du trodde var död, behöver vakthundar så den inte kommer lös.
    Kan inte annat än instämma med Zoran: Du är toppen, Johan!

  4. Ja, den där grisen dök också upp några gånger under Skolportens konferens i Göteborg förra veckan. Kände allt igen den och gillade den inte! Jag har också för mig att man kan träna upp grisen och dessutom göda den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s