Yttrandefriheten är viktig i vårt samhälle

I går morse kanske några satte kaffet i vrångstrupen när de slog upp Dagens Nyheter när de läste att Per Kornhalls vilja till debatt först hade satt honom i frysbox och sedan fått honom avskedad (i alla fall att kommunen ämnade avskeda honom). Några läsare kanske log i mjugg samtidigt som jantelagen sköt upp i från ryggraden, stilla formulerades orden i huvudet: ”Där fick du din jävel”. Läs själv vad Per Kornhall skriver.

Själv känner jag evig tacksamhet gentemot politiker och tjänstemän i Haninge kommun, att jag får uttrycka mina åsikter utan att få repressalier. Jättetack för det!

Utan att ha någon insidesinformation, mer än Kornhalls beskrivning, kan jag konstatera att det är ett rejält demokratiskt underskott när en högst kompetent människa får lämna sin post på grund av att denne ha en massa åsikter. Vad det inte just detta som många politiker, inte minst socialister och liberaler, kämpade för i början av 1900-talet? Är det inte just detta som gör Sverige så unikt? Är det inte just detta som bygger för framtiden – för hur ska man veta om något behöver bli bättre om man inte vet om något är dåligt? Är det inte just denna yttrande- och åsiktsfrihet som står inskrivet i våra grundlagar?

I Dagens Nyheter idag tar man på ledarsidan upp att visselblåsarna måste skyddas. Varför? Givetvis för att en visselblåsare synliggör maktmissbruk, oredlighet, korruption, ohederlighet, okunskap, misskötsel. En visselblåsare värnar om att det ska gå rätt till och offrar sitt eget välbefinnande för saken skull. Det har Kornhall gjort. Starkt jobbat Per Kornhall, du har mitt stöd!

 

15 reaktioner till “Yttrandefriheten är viktig i vårt samhälle

 1. Per Båvner och Troed Troedsson har varit flitiga på Twitter med att försvara kommunens agerande. Bisyssla är den den lagparagraf så Troed föreslår som munkavle

  1. @TroedTroedson är tydlig i sin syn: ”@JannaScheele Jag förstår. Själv skulle jag inte vilja betala skatt till en tjänsteman som säger en sak på jobbet och en annan i tidningen.”

   Det passar förstås väl ihop med att Troed tycker att rätt värderingar är viktigare än kunskap.

 2. Överheten av guds nåde, det har vi lärt oss. Man sätter sig inte upp mot gud. Jag tror att vi svenskar är ganska konflikträdda, Man talar inte öppet om vad man röstar på. Det kan ju leda till debatt. Usch va otrevligt. När min syster och jag i vuxen ålder debatterade ngt lite för engagerat blev min mamma orolig och tyckte att vi skulle sluta bråka. Vi har nog ganska bra lagar, men visst finns det något i den svenska folksjälen som gör oss lite rädda för debatt och kritik. Framför allt den mellan fyra ögon. -Ge dig inte på mina åsikter, jag är ju mina åsikter!

 3. Han skriver att han har en laglig rätt att uttrycka sig vilket är sant. Nu önskar jag att han går vidare och fullföljer genom att även JO anmäla eftersom han har underlag för att göra detta. . I hans fall är det tydligt vad som hänt. Jag tänker på alla de andra som tiger för att behaga sina chefer och främja sina egna karriärer. De blir därmed indirekt medskyldiga till att fel begås om och om igen. Det finns en utbredd tystnad i dag. Den beror på någonting….
  Sen är det fascinerande att många chefer inom både näringsliv och det offentliga är så rädda för att bli ifrågasatta. Jag tolkar det som att man inte är säker på vad man gör i den position man har.
  Per Kornhall är bra. Måtte han inte tystna nu.

  1. Ok! Så visade det sig inte vara riktigt sant det Per skriver. Han har använt visselblåsarargumentet för att dölja att han faktiskt brustit i sin yrkesutövning och därför fått kicken. Trist! Vem kan man lita på?

   1. Hej Lena!

    Kan du vara hygglig och berätta, vad du syftar på när du skriver: ”Så visade det sig inte vara riktigt sant det Per skriver. Han har använt visselblåsarargumentet för att dölja att han faktiskt brustit i sin yrkesutövning och därför fått kicken.”

   2. Bemötandet av hans påstående kom i DN i dag. De har belägg flr att han brustit i sin yrkesutövning. Antingen har Per rätt eller den ansvarige i kommunen. Jag hoppas det utreds för visselblåsare behövs.

   3. Här bemöter Upplands Väsbys kommundirektör Per Kornhalls kritik. Att kommundirektören sen inte går in på något för att styrka sina påståenden är bara rent traditionellt hur de brukar göras. Genom att hävda att de vill skydda individen och vara medmänskliga så undviker de att få sin argumentation genomlyst.

    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vasby-har-inte-begransat-per-kornhalls-yttrandefrihet/

    Kornhall är säkert inte felfri och när förhandlingen är genomförd så lämnar säkert Kornhall sin tjänst, kanske med ett ganska hyfsat avgångsvederlag. Det som tydliggörs är vilken liten frihet man har som medarbetare ifall ens arbetsgivare vill begränsa den. Då är lagen kristallklar ”arbetsgivaren äger rätt att leda och fördela arbetet”. Här är mitt öppna brev till Upplands Väsby kommun.

    http://jansyrligheter.wordpress.com/2014/05/22/oppet-brev-till-upplands-vasby/

   4. Det finns något som heter yttrandefrihet och anställningsskyldighet och ibland kan dessa två begrepp krocka. Kanske så i detta fall? Men principen att lyfta upp det som inte fungerar, eller att få uttala sig är en viktig princip att diskutera kring. Men precis som jag skrev i blogginlägget så är det inte så att vi har hört något från kommunen, mer än den dn-länk som du skickar.

   5. Det hade jag kunnat tro om kommunen först gått ut pressen och meddelat att han brustit i sin yrkesutövning. Det är dessutom inte helt ovanligt att arbetsgivare uttalar sig som om skulden ligger på den som drabbas. Jag väljer att tro på Per Kornhall, då jag sett alltför många exempel på när det påstås bero på bristande kompetens eller liknande hos den anställda, när någon samtidigt varit obekväm för ledningen av olika skäl.

    Bemötandet från kommunen säger inte ett dugg.

   6. Jag är ganska säker på att det finns en ingrediens av medarbetares frihet och autonomi i denna konflikt och att det juridiska kommer att fokusera på detta. Att direkt med lagens hjälp hindra någon att ha åsikter går inte.

    Det finns dock en stark koppling mellan frihet och yttrandefrihet. En arbetsgivare som är oense med medarbetare kan kraftigt kringskära medarbetarens frihet och därvid provocera en motreaktion som är otillåten. Tyck rätt annars tar vi bort all din frihet är budskapet till medarbetare. Detta är ett skäl till att usk och förtroendetid är viktiga för lärarkårens integritet.

  2. Varifrån har du fått informationen att Per Kornhall brustit i sin yrkesutövning?

   Det säkert så att Per Kornhalls chef har en annan bild av det inträffade än han själv har. Jag är inte riktigt säker på att vi ska bedöma det Per skrev som osant ens i vissa delar. 200 namnunderskrifter från lärare i Upplands Väsby indikerar inte direkt att han har brustit i sin yrkesutövning.

 4. Det är viktigt att hitta en balans. Du Johan har ju gjort det genom att inte ta upp något som har att göra med Vikingaskolan och Haninge kommun. Jag har gjort det genom att endast tala om vad jag själv gör i min tjänst, även om det finns otroligt mycket positivt att säga både om våra studenter och kollegor, som jag ser det. Trots att det skulle ge en annan bild än den rådande negativa.
  Men det handlar om etik och om lojalitet, samt om vad som är lagligt.

  Och det gör det från kommunens och arbetsgivarens sida. Men, men … i det här fallet?

  Jag tar avstånd från de metoder som den här kommunen (och för all del andra arbetsplatser) använder sig av för att bli av med dem de ser som obekväma. Så länge det inte handlar om illojalitet, ser jag inget hinder för att medarbetare och andra säger sin mening. Det är helt möjligt att ha en personlig åsikt och få uttrycka den, även om den inte stämmer överens med ens uppdrag så länge man följer det.

  Är iofs inte ett dugg förvånad. Deras handlande är ett skolexempel på hur det kan gå till. Det som är förvånande är att det inte verkar vara straffbart att behandla någon på det här sättet. Men många gånger sker det så subtilt att det inte går att bevisa det. Och därför lämnas många åt sitt öde. Alla har inte samma möjlighet som Per Kornhall att nå ut. Men det är bra att det finns några som har den möjligheten.

  Det här är ett allvarligt problem.

 5. ”Don´t shoot Me. I´m just playing the piano.”

  Intressant är även rekryteringsprocessen. Inte kan U.V. kommun ha varit omedveten om vem man anställde, tvärtom verkar det, av referaten, framgå att man var fullt medveten. Det är alltså en skillnad i det väsentliga i att hålla sin egen arbetsplats borta från det vi yttrar i olika fora mellan tex Johan Kant och andra av oss å ena sidan och Kornhall å andra; dennes arbetsuppgifter ser ju ut att ha varit inriktade just på skolutveckling och hantering av problem och bekymmer.

  Tyvärr är det igen ett exempel på hur administratörers inkl lokala politikers idealbilder(?) krockar med en krass verklighet. Varför vi skjuter budbäraren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s