Vetenskapligt belagt att päron inte är bra


Jag tänkte skriva ett blogginlägg om päron. Anledningen till det är att päron är en frukt som många gånger erbjuds elever vid fruktstund och mellanmål på skolor runt om i Sverige. Men vad tycker egentligen eleverna om päron och vilka olika sorters päron ger mest energiintag för eleverna? En populär päronsort är Anjou och en annan är Conference. Men hur står sig dessa päronsorter i jämförelse med varandra och andra?

Enligt en forskningsrapport som PFI (Pedagogiska Fruktinstitutionen) har publicerat på uppdrag av Vetenskapsrådet, se länk, konstaterar man att Granny Smith är en äppelsort som innehåller alltför lite energi för att den ska vara att rekommendera för servering vid fruktstund och mellanmål. Dessutom konstaterar PFR: ”Det är ytterst olyckligt att svenska skolor serverar Granny Smith under det så kallade mellanmålet då elevernas lust att äta frukt minskar betydligt. Äppelsorten är sur och hård i fruktköttet, vilket får eleverna att välja bort frukten”. PRF konstaterar även: ”I samråd med TRF, Tandläkarnas riksförbund, har det konstaterats att Granny Smiths sura fruktkött får en aggressiv effekt på barnens tandemalj. Det är ytterst få skolor i landet, om än några, som ser till att eleverna får borsta tänderna efter varje fruktintag och det är tveksamt om utdelning av tuggummin med xylitol skulle kunna organiseras för att balansera munhålans syra. TRF är därför ytterst kritisk till att svenska skolor ens serverar äppelsorter som Granny Smith, där det vetenskapligt har konstaterats äppelsortens dåliga effekt.

I en stor forskningsöversikt gjord av Kungliga Fruktrådet (KF) konstateras det att bananer i första hand rekommenderas som mellanmål till skolelever i USA, medan de lokala skolmyndigheterna i Australien och Nya Zealand lyfter fram kiwi och apelsiner som fullgott fruktintag vid mellanmål och fruktstund. KF pekar på att det är den lokala tillgången på dessa frukter som till stor del styr utbudet.

Sammanfattningsvis går det att vetenskapligt fastslå att intaget av päron som mellanmål och i fruktstund inte är att föredra. Frukterna minskar barnens lust att äta och därmed deras möjlighet att orka hela skoldagen och därmed uppnå kunskapsmålen. Dessutom får frukterna en negativ effekt på elevernas tandstatus som på lång sikt kan bli kostsamt för samhället. Enligt internationella forskningsstudier är bananer att föredra, något som Pedagogiska Fruktinstitutet lyft fram att de kommer lägga fram till regeringen i sin slutrapport.

14 reaktioner till “Vetenskapligt belagt att päron inte är bra

 1. Ja det där med orsak och verkan. Dean Martin brukade säga:
  I pity you who don´t drink – because when you wake up tomorrow morning it´s the best you´re going to feel all day.

 2. Frågan är hur EU ställer sig till ett sådant ställningstagande. Bananer odlas ju inte inom unionen. Jag är rädd för att om Sverige hävdar detta kan det leda till ett svexit och ytterst till en mycket allvarlig konflikt med både Tyskland och Frankrike. Glöm inte kriget som utbröt pga oenigheter om vilken sida av ägget som skulle placeras uppåt i äggkoppen!

 3. Kungliga Fruktrådet har ju helt missat den svenska fruktmarknaden med sorter som Åkerö, Lobo, Gravensteiner m.fl. Framförallt har man missat den kända parollen ”Ett äpple om dagen är bra för magen”. Frågan är förstås hur EU ställer sig till frågan om den svenska skolan enbart kan upphandla svenskodlade äpplen? Saken måste utredas å det skyndsammaste, lämpligen av PFI. Det är som sagt bråttom annars är det risk att det utbryter ett äppelkrig med oanade konsekvenser.

 4. Verkligheten kan ibland överträffa dikten.
  Läs Roland Paulsens DN-artikel ”Studier i rent nonsens” från 30/3 2016

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/studier-i-rent-nonsens/

  Bland annat skiver Paulsen om hur tre MIT-doktorander skapade en ”vetenskaplig” artikel med grafer och figurer och tekniskt avancerade meningar som ett datorprogram slumpmässigt genererat. Artikeln antogs till en vetenskaplig tidsskrift.

  Att dylika vetenskapliga avarter förekommer menar somliga beror på den publiceringshets som har spridit sig inom vetenskapssamhället – vilket då skulle ha påverkat den interna kontrollaparaten som kan släppa igenom nonsensartiklar.

  Det positiva är dock att det trots allt råder en självkrititk inom vetenskapssamhället och att de nonsensartiklar med mera som Roland Paulsen skriver om förr eller senare avslöjas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s