Mjölk ger starka ben?


Det här blogginlägget handlar om hur skolan måste affischera att EU sponsrar med mjölkpengar. Annars? Hot om inspektion. Liksom alla andra ”måsten” som skolan behöver göra och gör man inte det? Hot om inspektion. Eller anmälan till klagomålshanteringen. Eller kanske ett samtal med chefen. Eller varför inte bli uthängd i media.

Mjölken ja.  EU sponsrar Sveriges kommuner för att de ska servera mjölk till skolbarnen. I gengäld ska varje skola sätta upp en plansch som tydligt talar om att EU är en sponsor annars kan EU-inspektörer komma och då riskerar skolan eller kanske hela kommunen att få betala tillbaka hela bidraget. Men är mjölk så bra egentligen?

 

För någon månad sedan fick jag en affisch som jag var tvungen att sätta upp i skolans matsal. Anledningen var att kommunen hade fått ta emot 400 000 i EU-bidrag via Jordbruksverket för att våra skolbarn ska få dricka mjölk till maten, se länk. Kanske var det Jordbruksverkets inspektörer eller några EU-inspektörer som skulle kolla om kommunerna skötte sig.  Hotet? Att få betalat tillbaka bidraget.

Jag föreslog då, kanske lite skämtsamt, men ändå med bakomliggande allvar att vi skulle skicka tillbaka EU-pengarna och sluta servera mjölk i våra skolor. I stället skulle vi gå över till att erbjuda eleverna havredryck eller något liknande. Det retar mig att en koloss som EU ska styra en liten skola på detta sätt och att bondelobbyister ska hota oss. Vi har annat att göra i skolan än att dansa efter dessa aktörers pipa, även om det bara handlar om att sätta upp en plansch?

Men seriöst – varför inte göra det? Helt enkelt tacka så mycket för åren av mjölksubvention och meddela att vi har ställt om. Tanken triggar mig. Men vem är jag att ta ett sådant beslut, jag är ju blott en lite rektor. Är det ens ett klokt beslut att ta? Nja, det vet jag inte. Kan jag ens ta ett sådant beslut på min skola? Tveksamt. Och vilket ramaskri det skulle bli på föräldrarna. Ni vet, ”mjölk ger starka ben både för unga aktiva barn och för äldre där benskörhet motverkas” – visst sitter det som ett matra? Men är inte antalet fall av benskörhet störst/capita bland det högsta i världen just i Sverige? Och dricker inte svenskar (barn och vuxna) mest mjölk/capita i hela världen? Jag tror det mig ha hört det, men vet inte direkt. Ja ja alla kloka människor som läser detta – det handlar ju om D-vitamin och att solljuset i norra Europa.

Samtidigt har man ju hört hur nötkreatur inte är särskilt bra för miljön, att de fiser och bidrar till att släppa ut en väldig massa växthusgas (metangas), se länk. Kan det verkligen vara miljövänligt att dricka så mycket mjölk som vi gör? Och därmed bidra till att behöva ha en sådan stor uppsättning av nötkreatur för att producera all den mjölk vi behöver. Om det verkligen är så att mjölken inte är så hälsosam som det påstås eller att nötkreatur inte är bra för miljön – då kanske vi ska sluta dricka mjölk?

Här måste googlas! Fast får man fram ett vettigt svar?  Antagligen har Arla, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), övriga mejerikoncerner med flera intresseorganisationer basunerat ut hur bra det är med mjölk. Ni vet: ”Mjölk är livet”. Men tänka sig. Jag hittade en bloggarkollega som är kostrådgivare och har skrivit en del om just mjölk. Ulrika Davidsson heter hon, se länk.

Davidsson har en lång lista över varför vi inte ska dricka mjölk och hon hänvisar både till sunt förnuft och forskning. Att läsa Ulrika Davidssons blogginlägg får mig än mer intresserad av frågan. Hon skriver: ”Att dricka mjölk som vuxen är ju helt mot vår natur! Vi har bara blivit lurade i alla år och många tror att det är nödvändigt att dricka mjölk för att få i sig kalcium. Det är ju patetiskt! Då skulle i så fall hela Asien som inte dricker mjölk lida av benskörhet och det gör de inte. Benskörhet finns, ironiskt nog mest presenterat här i Norden där vi dricker mest mjölk.” och längre ner på blogginlägget fortsätter hon: ”Mjölk innehåller kasein som är ett mjölkprotein. Det finns studier som visar att kasein är lika skadligt som gluten för vår kropp.

Thor Foseid, känd forskare i näringslära i Norge förklarar varför mjölk inte är bra: Komjölk innehåller cirka 80 % kasein som i ett flertal studier har visat sig kunna skapa problem för vår hälsa; cancer, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, större risk för diabetes samt kunna ge allergier. Dessutom har kaseinet visat sig kunna vara beroendeframkallande.

Våra kroppar har svårt för att bryta ner kaseinet, vilket gör att det går direkt ut i blodet och våra kroppar reagerar på ett för dem främmande ämne. På det sättet uppkommer inflammationer som oftast sätter sig i kärlväggarna runt hjärtat eller i våra leder.”

Detta låter inte alls bra. Ulrika Davidsson hänvisar till en vetenskaplig studie som har gjorts på Uppsala universitet där 110 000 svenska kvinnor och män har deltagit. Studien presenterades i British Medical Journal, se länk. Forskare har kommit fram till att mjölk inte stärker skelettet och att det finns flera samband mellan mjölk och för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar. Inte bra! Inte bra alls om ni frågar mig. Här skriver Sveriges television lite om detta, se länk och här skriver finska Yle om det, se länk.

Professor Karl Michaëlsson är en av krafterna bakom undersökningen. Han säger i svenska medier att han själv minskat på sitt mjölkdrickande, men att det behövs fler studier innan man kan ändra kostrekommendationerna. Mer forskning alltså. Kanske behöver detta område prioriteras och forskas på snabbt – uppenbarligen står det ju människoliv på spel om man får tro Ulrika Davidsson. Och jag tycker hon har hög trovärdighet.

Men alla stackars bönder då? Alla de bönder som ägnat generationer åt mjölkproduktion – det är ju väldigt synd om dem. Eller? Jo, klart att det är ett hårt slag när produktion måste läggas ner eller hotas med att läggas ner. Men samhället förändras och produktionen med det. Länge försökte svenska staten göra konstgjord andning på svensk varvsindustri fast till slut lades varv efter varv ned. Och den sorgliga historien SAAB där staten inte gjorde något för att rädda detta fina och ärorika bilmärke – till slut fanns inte SAAB längre. Detsamma gäller alla de mjölkbönder som har producerat mjölk. Vi har fått itutat oss att mjölk är nyttigt. Om det visar sig att det är fel då gäller det för alla mjölkbönder att ställa om produktionen. Jo, surt även för den enskilda bonden som byggt upp sin produktion och verksamhet i tron att mjölk faktiskt är livet. Både för hen själv och för generationer skolbarn som bara blev starkare och starkare tack vare hens insatser. Trodde alla. Att det ligger lobbygrupper bakom all den reklam och det budskap som har gått ut hjälper ju inte bonden, utan snarare tvärt om. Hen har ju blivit än mer lurad.

Fast det går ju inte att hänga läpp. Lika bra att slå om produktionen. För är det så att det verkligen visar sig i flera studier att vi inte bör dricka mjölk får väl svenska staten hjälpa till med att låta lantbrukarna få göra förlustavdrag för sina investeringar i högteknologiska mjölkningsmaskiner. Kanske också investeringsbidrag till att slå om svenskt jordbruk till ekologisk produktion. Varför inte satsa på närproducerat? Gå ihop några gårdar och köra närproducerat och ekologiskt – det finns ett sug efter detta! Eller ska vi gå över till havredryck? Är det farligt eller nyttigt? Forskningen får visa och vi får se vad staten rekommenderar. Men börjar folk dricka havredryck/havremjölk då behövs det för guds skull produceras mycket havre. Kan vi göra det i Sverige? Ja, inte vet jag. Kan ingenting om jordbruk.

Men vad ska vi göra i den lilla skolan i en av Sveriges 290 kommuner? Antagligen ingenting. Bara invänta råd och rekommendationer från högre chefer, tjänstemän, politiker och myndigheter. Att vi varje dag ”kanske förgiftar” våra barn är ingenting som vi kan ta ansvar för. Nej, det behövs ju fler vetenskapliga studier och vem lyssnar på en liten skitrektor i en liten kommun? Vänta och se blir vår devis.

Men inspektörerna då? Kanske hinner de komma ut för att kontrollera oss, men å andra sidan har de ju en förfärlig massa skolor och kolla upp. Fast planschen sitter ju uppe! Och om det händer något på mjölkfronten inom det närmsta decenniet kan jag lova att det finns flera EU-uppdrag att inspektera. Kanske mäta gurkor för att de om de håller EU-måttet!

3 reaktioner till “Mjölk ger starka ben?

  1. Bra med en skeptisk inställning till alla budskap som sponsas med skattemedel. På samma sätt som en hederlig vetenskapsman alltid redovisar om han har ekonomiska intressen i de resultat som presenteras borde EU:s reklam alltid följas av en varningsflagg a lá biskop Brask: ”Härtill är jag nödd och tvungen”, varefter var och en kan dra sina slutsatser.

  2. Tjena Johan! Bra att du dissikerar ämnet som du gör, som ovanstående påpekar är det bra med en sund skepsis. Jag funderar också mycket på samma saker, har en MSc i Industriell Ekologi så är även inne på hållbarhetsaspekten kring mat från animalier generellt. Ett tips till dig, som jag tänker på för mina syskonbarn som dricker mjölk jämt och ständigt, skulle kunna vara – vad är problemet med att helt enkelt dricka vatten? Varför leta efter ett alternativ till mjölk i t ex havremjölk? Vi är helt besatta av att dricka något särskilt jämt. Är det inte mjölk, så är det läsk, eller nåt annat konstigt. Lär ungarna uppskatta vatten – det är vansinnigt gott, billigt och är det mest naturliga av allt. 🙂

    1. Hej Jon,

      Tack för din kommentar. Visst kan man dricka vatten – den bästa måltidsdrickan om du frågor mig. Nu är inte denna debatt den jag driver inom skolan, men det ska bli intressant hur det blir framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s