Boktips för svensklärare


Den senaste tiden har det pågått en diskussion på hemmaplan. Det är den 17-åriga sonen som går andra året på gymnasiet och som på svenskan ska läsa Jonas Gardells: ”En komikers uppväxt”. Sonen läste boken redan i årskurs 9 och tyckte då att den inte var något vidare. Nu är han smått upprörd över att behöva läsa boken igen. Men varför då? frågar jag mig. Han har ju redan läst boken och kan väl skumma den för att slänga ihop några anteckningar inför boksnack och recension. Icke – min son vill vara väl förberedd och få bra betyg. Det måste han ha fått ifrån sin mor, eftersom jag var punkare i skolan och struntade fullständigt i betyg (så fick jag gå på komvux som straff för att jag inte hade betyg).

Själv tyckte jag att Gardells bok var ganska bra och jag använde den när jag ”kvackade” som svensklärare. En bra bok att använda sig av i Jordbro för att diskutera könsfrågor och existensiella frågeställningar.

Jag har ett boktips. Nyligen läste jag en bok helt nyligen som är skriven av Ingrid Elfberg och heter ”Lilla dockan”. Det är en psykologisk thriller som handlar om en flicka som heter Jennifer. Hon är 14 år och går på högstadiet. Hennes föräldrar har nyligen skilt sig efter att pappan har träffat en ny och yngre kvinna som han dessutom fått tvillingar med. Mamman är bitter och ägnar alldeles för lite tid åt Jennifer och alldeles för mycket tid åt att dricka vin. Jennifer har flyttat med sin mamma till en lägenhet i Göteborgs innerstad. Hon tar hem en kattunge som hon fått men mamman vägrar acceptera den, flickan får lämna tillbaka den. Förtvivlad och storbölande sätter sig Jennifer högst upp i trappuppgången med katten i knät. Torbjörn har lägenheten som Jennifer sitter utanför och gråter. Han bjuder in Jennifer och katten. Han ska ta hand om katten och Jennifer får när som helst komma och hälsa på. Det blir deras lilla hemlis.

En känd videobloggar, så kallad vloggare, tar under en livesändning sitt liv genom att hoppa från poolen på utsidan Gothia Tower – ett gäng våningar upp i hotellskrapan. Torbjörn som är polis och med i det team som utreder den unga kvinnans död. Det framkommer att hon var hotad av någon men polisen famlar.

Trots katten känner sig Jennifer ensam och hon har inga kompisar i den nya skolan. På Snapshat får Jennifer kontakt med Emil som känner till att vloggaren gick på samma skola som Jennifer. Emil beklagar sorgen och tycker att händelsen är fruktansvärd. Emil berättar att han är 17 år och Jennifer ljuger och säger att hon är 16. Han peppar Jennifer och ger henne komplimanger och en massa positiv uppmärksamhet. När Jennifer berättar att hennes telefon är dålig erbjuder sig Emil att låna ut en lur till henne. Den är nästan helt ny. Jennifer blir glad och accepterar något motvilligt erbjudandet. Via ett bud skickar han över mobilen till henne. Emil och Jennifers relation på Snapshat intensifieras och han skickar några bilder på sig själv. Jennifer tycker att han är skitsnygg och känner sig en aning dum att hon ljugit över sin ålder. Snart börjar Emil fråga om Jennifer kan skicka lite bilder där hon visar brösten och motvilligt gör hon det. Hon skickar fler intima bilder och frågar sig själv varför hon gör det. Plötsligt ändras Emils tonläge och han ställer krav på att Jennifer ska skicka mer avancerade sexbilder annars kommer Emil lägga ut de bilder hon tidigare skickat på sociala media. Men även se till att hennes kompisar och föräldrar får se bilderna. Jennifer befinner sig i en rävsax. Hon kan inte ta sig ut och mår allt sämre.

Grannen Torbjörn börjar märka Jennifers allmäntillstånd och anar att något inte står rätt till. Polismannen misstänker också att vloggerskan hade en extra mobil som är försvunnen. Torbjörn har noterat att Jennifer har en ny mobil som hon smusslar med. Finns det något samband?

 

 

”Lilla Dockan” är en välskriven bok där läsaren får följa med på de faror som kan hota en ung människa på internet idag. Vem är det man chattar med? Är det verkligen Emil eller någon annan?  Jennifers osäkerhet som ung människa och längtan efter att få kärlek och bekräftelse av sina föräldrar ersätts av bekräftelsebehov från nätet. Hur många ”likes” har man? Hur Jennifer går från att ha Goth-stil till att klä ut sig som en mangadocka för att Emil vill det. Men vad vill hon? Rätt eller fel – det är en ständig dialog som Jennifer för med sig själv och där hon urskuldar och förminskar sina ställningstaganden fast hon egentligen innerst inne tycker att hon tar fel beslut. Och med felbesluten kommer ångesten och därmed även hennes upplevda förminskade människovärde. Hur Jennifer bryts ner från att vara en osäker tonåring till att se på sig själv som värdelös.

Jag skulle vilja rekommendera ”Lilla dockan” som litteratur i årskurs 9 och gymnasiet. Boken öppnar upp för många frågeställningar som dagens unga brottas med. Tempot i boken är inte jättesnabbt, men det har också en effekt för berättelsen. Jennifer dras långsamt in i en allt mörkare värld vilket gör att du som läsare vill veta hur det går. Bitvis är den spännande men framför allt vill man följa Jennifers tankar och få reda på hur det går för henne. Boken är välskriven men utan ett alltför komplicerat språk. En god läsare i årskurs 7 och 8 kommer kunna tillgodogöra sig boken. Sedan vet vi alla som jobbar i skolan att cirka 20% av pojkarna i årskurs 9 inte läser tillräckligt bra, men Gardell är definitivt inte mer lättillgänglig så där spelar det ingen roll.

Men snuskiga detaljer eller läskigheter då? Nej, det blir vi besparade. Endast i våra läsande hjärnor spökar bilder om hur illa det kan se ut när en liten flicka blir tvingad till saker som hon inte ska göra. Hur våra värsta farhågor rider våra tankar. Det är illa nog. Fast ska en ung människa verkligen läsa ”Lilla dockan”? Ja varför inte. Dagens ungdom konsumerar så mycket våld och så grymma vidrigheter att denna bok inte alls är så farlig sett ur det perspektivet. Fast boken öppnar verkligen upp för diskussioner om identitet, integritet, öppenhet, källkritik och sann bekräftelse.

Läs ”Lilla dockan” – den är bra! Kanske en ny bok i klassuppsättning till skolan?

 

En reaktion till “Boktips för svensklärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s