Hushålla med skattemedel?

I slutet av juni beslutade Stockholm stad att med omedelbar verkan säga upp avtalet gällande SFI-utbildning med Astars två skolor, se Två fristående SFI-skolor stängs. Det var Kalla fakta som hade gjort ett stort reportage om skolorna och tjänstemännen i Stockholm stad var helt förda bakom ljuset. Jag skrev ett blogginlägg om detta, se länk.

En dryg vecka tidigare beslutade Skolinspektionen att dra in tillståndet för ett av Thorén innovation Schools skolor (Östermalm), se Thorén Innovation School överklagar beslut. Dagens Nyheter (DN) skriver: ”I tisdags meddelade Skolinspektionen att skolan, som ligger på Östermalm, inte längre får fortsätta med sin verksamhet. Anledningen är bland annat bristande studiero och elevinflytande samt otillräcklig lärarledd undervisningstid. Elva av 13 lärare på skolan med 283 elever har även sagts upp eller slutat frivilligt.”

Lite längre ner går det att läsa: ”Ekonomiskt sett har det gått bra för skolan. Den ägs av företaget Thorén Innovation School AB som har skolor även i Göteborg, Lund, Uddevalla, Lidköping och Malmö. Förra året hade det en vinstmarginal på 25 procent och en utdelning på 16 miljoner kronor, enligt Allabolag.se. Året innan hade företaget en vinstmarginal på 10,7 procent.

Samtidigt nästan fördubblades antalet elever per lärare på skolan i Stockholm, från 13,5 i oktober 2015 till 22,6 samma månad i fjol. Andelen behöriga lärare sjönk även, från 87,8 procent till 62,8 procent under nämnda period, enligt statistik från Skolverket.”

Åter till SFI-skolorna. Astar skriver på sin hemsida (hämtad av mig 18/7-18), se länk, angående det av Stockholm stad hävda avtalet: ”– Vi har haft en pågående konstruktiv dialog med Stockholms Stad om vår verksamhet och de påtalade bristerna och hade ett avstämningsmöte bokat i augusti. Vi vet inte vad som ligger bakom den här hastiga vändningen och är därför mycket överraskade och ledsna över beskedet. Vi ser tydliga felaktigheter i det hastigt påkomna beslutet men väljer ändå att lägga ned verksamheten och inte ta strid i den uppkomna situationen eftersom förtroendet från Stockholms stad uppenbarligen är förverkat, säger Hans Blomqvist, verksamhetschef på Astar.”

Det intressanta är att både Astar och skolan på Östermalm ägs av Thorén-gruppen, ett företag som helt klart gör profit på skattemedel genom att tillhandahålla en dålig verksamhet. Det kanske inte alls är lärarna det är fel på, titta på Kalla fakta, se länk, utan det är ledning och organisation som är skitdålig. Eller att fokus ligger på att bara vinstmaximera och skippa kvaliteten. Att Hans Blomqvist blir överraskad och ledsen över beskedet Astar får är ju helt verklighetsfrånvänt.

I höst är det val och det har det senaste året varit politiskt tjafs om vinst på offentlig verksamhet. Det har kommit lagförslag om vinsttak som har runnit ut i sanden för att Socialdemokraterna inte kan bestämma sig och för att det inte finns politisk enighet eller majoritet att rösta igenom förslaget. Det enda partiet som har varit tydliga är Vänsterpartiet som säger nej till vinster på skattemedel. I övrigt har det varit svajigt värre. Givetvis vill de borgliga tillåta vinster, men när debatten kommer upp om hundratals miljoner till riskkapitalbolag i lågskatteländer så veknar även Moderaterna. Och Socialdemokraterna velar som aldrig förr. Nu senaste florerar en video på Facebook där Göran Persson säger nej till vinster i skolan och att det ska vara kvaliteten som styr, se länk. Bra! Men vänta nu ett tag – var det inte Göran Persson som såg till att sänka svensk skola genom att kommunalisera den? Och har inte Socialdemokraterna varit med och sålt ut stora delar av den offentliga sektorn – sett till att privatisera? Hur är det med trovärdigheten? Eller anser Socialdemokraterna att detta är historia och för länge sedan glömt?

Du som läser det här blogginlägget – tänk efter lite nu?

Hur har det gått med kollektivtrafiken sedan den lades ut på anbudsförfarande? Har den blivit bättre? Fungerar pendeltågen bättre? Är busstrafiken bättre? Har de anställdas villkor blivit bättre? Delade arbetspass och fler anställda på timme (behovsanställda) istället för fast anställning?

Har fjärrtågstrafiken blivit bättre? Ni som pendlar från Mälardalen till Stockholm – funkar det? Hur ser det ut med spårkaos och nerrivna kontaktledningar? Jag vet att det var en hel del problem för ett par år sedan i Stockholmsområdet på grund av bristfälligt underhållsarbete – hur drabbar det resenären?

Hur ser det ut inom vård och omsorg? Är vårdköerna kortare? Har BB-avdelningarna blivit fler – jag menar eftersom efterfrågan borde styra i ett kapitalistiskt system. Hur ser det egentligen ut bakom siffrorna på det nya Karolinska sjukhuset som hamnat på listan över världens dyraste byggnader? På skattebetalarnas konto. 

Hur fungerar posten sedan utförsäljningen och bildandet av Post Nord? Finns det några klagomål?

Och bilprovningen  – har den blivit bättre och har konkurrensen pressat priserna?

Har skolorna blivit bättre? Hur ser det ut i de segregerade områdena – är det många friskolor där? Hur ser egentligen etableringen av friskolor ut? Skolor som vinstmaximerar – hur ser det ut med elevunderlag, studiemotivation, klassbakgrund och så vidare? Detta kan spela in och det kan bidra till att den rådande bostadssegregationen bibehålls.

Ska politikerna fortsätta med att sälja ut? Kanske Systembolaget eller Svenska spel? Kanske är det dags för politiker och deras tjänstemän att titta på bakomliggande orsaker så som kvalitet, ansvarstagande, klagomål på verksamhet, köer till verksamheten, tillgänglighet med mera.

Det finns en docent i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet som heter Klas Rönnbäck. För många år sedan skrev han en liten skrift som heter Privatiseringens pris. I den boken gick Rönnbäck igenom vad utförsäljningen hade kostat samhället i form av förändrade arbetsvillkor, förhöjda taxor eller avgifter samt ifall kvaliteten förändrats. Jag skrev ett blogginlägg då, se länk. Kanske ska jag skriva ett nytt blogginlägg där jag går igenom konkreta fall från Rönnbäcks bok.

Vad vill jag då säga med detta blogginlägg? Jo, förutom Vänsterpartiet som säger helt nej till all form av privatisering, vill jag framhålla att alla de politiska partierna är ansvariga för att det ser ut som det gör i Sverige när det gäller utförsäljning av den offentliga sektorn. Nu har jag hört rykten om att Moderaterna vill sälja ut SBAB – en bank som har pressat utlåningsräntan till förmån för privatpersonen. Om SBAB privatiseras kommer övriga banker få fritt spelrum att höja räntan som de vill. Mitt förslag är att vänta med att privatisera SBAB och utvärdera i stället hur privatiseringen av ovan nämnda verksamheter slagit. 

Men låt oss inte stirra oss blinda på pengar och vinster utan på kvalitet. För det är där jag tror att politiker i stat, landsting och kommun har missat rejält. Det verkar ha funnits en övertro på att privata aktörer står för kvalitet, men så är det uppenbarligen inte. Ska privata aktörer driva skattefinansierad verksamhet så måste det vara med kvalitet – där ska fokus ligga. Inte på att det lägsta anbudet vinner, för då får vi skitverksamhet. Nej kvaliteten ska finnas där och den ska följas upp genom utvärdering av verksamhet. Kommer det in många klagomål på en verksamhet måste det utredas vad som ligger bakom dessa klagomål. Och det går inte att skjuta till mera pengar slentrianmässigt som ibland sker i skolans värld. Som om det skulle hjälpa – fel fokus eller en dålig organisation fungerar lika dåligt oavsett hur mycket pengar som finns. Är det feltänkt från börja så avgör inte resurserna. 

Jag vill påtala att detta blogginlägg INTE vänder sig mot alla ni som jobbar med privata aktörer som huvudman. Många gör säkert ett bra jobb och det är inte de anställdas fel att huvudmannen är dåligt organiserad, har inkompetenta chefer eller profithungriga ägare. Visst, man har alltid ett val att vara anställd eller säga upp sig, men det kanske inte alltid är så enkelt.

Så politiker – inför höstens val: Titta närmare på kvalitet istället för att diskutera hur mycket vinst som tas ut eller sockrade vallöften med hur många hundratals miljoner som man skjuter till. 

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets absolut viktigaste arbete. Förstatliga skolan och återinför USK:en!

3 reaktioner till “Hushålla med skattemedel?

 1. Hur går det för polisen, brandkåren och försvaret? Staten är minst lika usel som de kvasi-marknader vi infört och problemen i skolan började långt innan kommunaliseringen och friskolorna.

  Utveckla gärna var din stora tilltro till staten kommer ifrån.

  1. Hej Johan,

   Jag har ingen superstor tilltro till staten men definitivt noll tilltro till att kommunerna ska sköta skola. 290 kommunala huvudmän plus ett gäng fristående som gör lite som de vill och som tolkar styrdokumenten hej vilt. Visst, dåliga kunskapskrav. Men ändå.

   Jag har skrivit flera gånger om varför staten ska gå in och varför. Kolla gärna min bloggserie om skolans 10 värsta problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s