Julia Andén: Skolans uppdrag att motverka sexuella kränkningar


Ytterst sällan eller aldrig låter jag ett företag eller en förening använda min blogg som ett fönster för marknadsföring eller att sälja in ett budskap. Även om jag har en tro och en politisk uppfattning är den här bloggen obunden när det gäller religion och politik. Jag vill inte föra fram någons politiska, ideologiska, religiösa budskap. Jag vill lägga fram mina egna tankar och åsikter kring skolan och ytterst sällan när det gäller några andra ämnen. När jag har gästbloggare som lyfter fram något så är det för att jag antingen delar åsikten eller att jag vill få fram ett perspektiv som bidrar till att skolfrågor lyfts fram till debatt.

Jag har gjort undantag och nu vill jag lyfta fram Julia Andén och föreningen RealStars som jobbar för ett ämne som jag anser vara livsavgörande för hela vårat samhälle och ett ämne som var oerhört viktigt för mig som SO-lärare. Dessa frågor jobbade jag med varje dag. Att pojkar och flickor ska behandlas lika och att det ena könet inte ska få fördelar framför det andra eller på den andras bekostnad. Att ingen utnyttjas. Därför behöver vi alla jobba sexuella trakasserier, trafficking och ojämlika könsroller. Om vi vill ha ett väl fungerande samhälle är dessa frågor centrala. Sprid gärna denna information!

Här kommer Julias text:

Svenska skolan har ett tydligt uppdrag att arbeta för jämställdhet och motverka kränkningar. Genom #Metoo-kampanjen har sexuella trakasserier kommit upp på agendan och blivit ett debatterat ämne, även i skolor.  Värdegrundsfrågor får större utrymme. Organisationen Realstars lanserade inför skolstarten ett nytt verktyg – ett Fair Sex Quiz.

Genom Fair Sex Quiz kan elever på ett nytt sätt reflektera kring allt från gränsdragningar i vardagen till ofredande, prostitution, sexköp, våldtäkt, trafficking, porr och hedersförtryck. Det blir ett konkret verktyg för att ta diskussioner vidare och tillsammans skapa en samtyckeskultur. 

 

 

 

 

 

 

 

 

RealStars har under flera år haft arvfondsprojekt för att stötta och integrera Fair Sex i skolor. Målet är att göra skillnad och vara en positiv kraft genom vårt budskap om Fair Sex – att sex på lika villkor och med respekt, utan våld eller tvång ska gälla alla människor, i alla situationer. Konceptet med Fair Sex-skolor bygger på att skolan ser över var de står idag, och går vidare med utbildning av lärare, anordnar temadagar och säkrar att de i undervisning integrerar Fair Sex-temat; normer, gråzoner, sex och samlevnad och jämställdhet. Våra verktyg med workshops, webbspelet: Nätverket och kreativa insatser engagerar elever att göra skillnad i skolan och i samhället.

”Få alla eleverna att delta, att våga prata, att vara med. Våga bryta machokultur. Alla händelser kan inte reduceras men ökad förståelse för varandras känslor kommer att betyda skillnad” – Jensen gymnasium, Göteborg.

Under de sex år RealStars varit ute i skolor har vi mött över 15 000 ungdomar i samtal om Fair Sex. I våra möten med ungdomarna upplever vi en stark önskan och behov av att prata om sex, relationer, gränsdragningar och mycket annat. När vi frågar hur deras skola kan bli bättre på Fair Sex blir svaret ofta ”att prata mer om det”. I våra utvärderingar möter vi både reflektioner runt hur deras egna värderingar påverkats av besöket, och en större medvetenhet och kunskap. Många berättar att det är första gången som någon pratar med dem om detta. Därför vill vi göra mer!

Under hösten lanserar vi ett digitalt Fair Sex Quiz som utmanar myter och ökar kunskaperna om aktuella frågor som rör sex och olika typer av övergrepp. Quizet riktar sig främst till gymnasieskolor och syftar till att skapa diskussioner bland eleverna gällande attityder runt sexuella trakasserier och sexköp.

”Vårt Quiz kan bidra till att fler ungdomar får upp ögonen för problemen och börjar reflektera över hur vi talar om och tänker kring kön, sex, relationer och övergrepp. Och kan quizet dessutom få mottagarna att intressera sig för mänskliga rättigheter och jobba för förändring, så är vi mer än nöjda” – RealStars grundare Malin Roux Johansson.

Fair Sex Quiz har finansierats av arvsfondsprojektet och är framtaget av RealStars och två samarbetsbetsparters. Dels den prisbelönta spelstudion Hello There, som i projektet fungerat som visuell designer och manuskonsult och dels Respondify, som har programmerat quizet.

Fair Sex Quiz består av 140 frågor indelade i olika teman: allt från sexuell exploatering och myter om prostitution, till trakasserier på internet och i vardagen. I quizet kan man tävla mot andra spelare om en plats på leader boarden – skolor kan också tävla mot varandra. 

Mer information om Fair Sex-skolor hittar ni på: https://realstars.eu/bli-en-fair-sex-skola/

Våra processledare svarar gärna på frågor eller bokar in besök. Kontakta dem på:

Stockholm: julia@realstars.eu

Göteborg: johanna@realstars.eu

Julia Andén

RealStars

Processledare Fair Sex-skolor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s