Pedagogiska etablissemanget

För många år sedan hade jag på bloggen en lång diskussion där det jag skrev ifrågasattes. Jag hävdade att det var en maktelit som styrde innehållet i den svenska skolan och den debatt som fördes. Det fanns inget utrymme för diskussion och dialog eftersom denna maktelit handlade ideologiskt. Jag var tvungen att definiera vad jag menade och då skapade jag Pedagogiska Ideologiska Etablissemanget (PIE). Så här var definitionen i ett blogginlägg 27/11-2015:

”Hur definierar jag PIE? Så här menar jag:

  • Pedagogiska – talar om vilket ämnesområde det gäller, det vill säga pedagogik
  • Ideologiska – talar om att det är en ideologi som styr, det vill säga att man tycker hur något ska fungera – samhället eller i detta fall pedagogiken.
  • Etablissemanget – en elit i dominerande ställning som har makt över något.

Det innebär att min definition av PIE är en elit som har dominerande ställning och styr pedagogiken rent ideologiskt. Plättlätt!”

Wikipedia definierar Etablissemang på följande sätt:

Etablissemang eller etablissemanget är en term som används för att hänvisa till en synlig social minoritet (elit etc.) med en dominerande ställning inom en nation eller ett samhälle, som innehar makten och utövar kontroll över hela eller delar av samhället i fråga om ekonomi, politik och det sociala. Den vardagliga användningen av begreppet för sociala grupper eller den härskande klassen är politiskt nedsättande och innebär oftast en kritik mot samhällsstrukturer.”

Läs mer om Pedagogiska Ideologiska Etablissemanget.

Jag skrev redan tidigt om att en ideologi styr om hur skolan borde fungera som är avskild från hur den fungerar i verkligheten, läs Vision och verklighet. Alltså redan 18/11-2009 belyste jag detta problem.

Jag är mycket glad över att Isak Skogstad och Per Kornhall driver kampen för lärarkåren vidare nu när jag har gått ner i varv lite. Ju fler vi blir desto bättre blir det. Sedan blir jag superglad att man använder Pedagogiska Etablissemanget som begrepp. Ja, begreppet ”ideologiska” har droppats, men att pedagogiska etablissemanget används som begrepp är glädjande . För nu talar journalisterna på PI, Jan Björklund och Peter Fredriksson om ett begrepp som jag införde i debatten. Mycket glädjande. Lyssna på lördagsintervjun med Peter Fredriksson.

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets absolut viktigaste arbete. Förstatliga skolan och återinför USK:en!

 

En reaktion till “Pedagogiska etablissemanget

  1. Om du inte redan läst finns en artikel i novembernumret av forskning och framsteg sid 55-59 berör bla det du förespråkar om undervisningen i skolan. Hälsningar Lennart Sevdin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s