Nya poddavsnitt


Jag har idag (19/7-19) publicerat tre nya avsnitt på min podd. Jag har varit utan WiFi i över två veckor och inte kunnat ladda upp de inspelade samtalen/intervjuerna jag gjort. Jag kommer under den närmsta tiden eventuellt hamna i en liknande situation och laddar därför upp tre avsnitt på en gång.

Ljudkvaliteten är skiftande men förhoppningsvis tycker ni att innehållet är intressant.

I avsnitt 5 har jag ställt frågan till läsforskaren Bo Sundblad varför den ryske utvecklingspsykologen Lev Vysotskij är så stor. Bo Sundblad som kommer att bli den här poddens ständiga gäst, eller som jag säger ”Hustomte”, berättar om Vygotskijs sätt att se på inlärning och utveckling och jämföra med Skinner och Piaget. Vilken syn en lärare har på detta påverkar dennes elevsyn och kunskapssyn. Vill du läsa mer om Vygotskij och den kulturhistoriska skola föreslår jag att du börjar med att läsa Utvecklingspsykologiska teorier med Espen Järlang som redaktör. En för övrigt mycket bra bok som alla lärare egentligen borde ha i sin bokhylla.

I avsnitt 6 intervjuar jag Meryam som kallas för Mimmi som är en ung kvinna som är uppvuxen i den mångkulturella och segregerade förorten Jordbro. Jag har inte riktigt samma minnesbild av Jordbromalmsskolan, en 6-9-skola som jag jobbade i och där hon var elev. Jag minns att alla lärare kämpade hårt för att få skolvardagen att fungera, medan hon inte tycker att alla lärare brydde sig. Idag arbetar Mimmi för mig på Vikingaskolan som lärarassistent och tar alla möjliga uppdrag, t.ex. gå in som lärare eller vara tillfällig resurs till en elev (kan handla om veckor eller en termin, tills eleven har hittat sin plats).

Anders Fransson, lokalpolitiker i Norrtälje kommun norr om Stockholm, berättar i avsnitt 7 om sin syn på skolan och utbildning. Anders har som fritidspolitiker varit med och styrt skolan i kommunen i 22 år. Han representerar inte sitt parti i podden utan är där som privatperson. Jag lärde känna Anders tack vare att han driver campingen på Singö där min familj har sommarhus. Anledningen till att jag tycker att det är intressant att ha med Anders är att han illusterar lokalpolitikern som har en massa åsikter och tankar om skola och som verkligen vill väl, men saknar pedagogisk utbildning. Samtidigt har skolan ett statligt uppdrag när det gäller skollag och läroplan. Sverige har 290 kommuner och ett gäng fristående huvudmän. Det finns många personer som vill väl och som verkligen vill att skolan ska fungera. En krock mellan det statliga och det kommunala samt på nationell eller lokal nivå.

Hoppas ni tycker att poddavsnitten är intressanta. Det kommer många fler avsnitt avsnitt med spännande gäster.

Trevlig lyssning.

Länk: http://johankant.libsyn.com/website

För övrigt anser jag att läraryrket är samhällets absolut viktigaste arbete. Förstatliga skolan eller återinför reglera lärarnas arbetstid (USK:en)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s