Rektorspodden med Roy Svensson och Emma Leijnse


Jag var inte klar med Roy Svensson. En lång lärargärning har mycket att förmedla och i detta poddavsnitt samtalar Roy och jag om diverse frågor, bland annat något känslig: fackets roll. Jag upplever att lärarfacken har svårt att ta till sig kritik. Jag är personligen sällan kritisk mot lärarfacken och när det gäller Lärarnas Riksförbund står jag nästan alltid bakom dem – LR:s åsikter om hur skolan ska fungera är som hand i handske när det gäller mina egna. Däremot har jag vid några tillfällen framfört kritik och det tas inte emot särskilt positivt. Vi får se hur Roys kritik landar.

Roy är utbildad mellanstadielärare och specialpedagog. Han arbetar på gymnasiet med elever som behöver lite extra hjälp med skolarbetet. Lyssna på Roys tankar om skolan.

Hörde du Emmas sommarprogram? Om inte så är det ett måste för den som jobbar i skolans värld. Alla som jobbar i skolan borde verkligen lägga ner en timme av sitt liv för att få insikten om att vad de företar sig på sin arbetsplats har direkt avgörande effekt på de barn som går i skolan.

För precis som UR-programmet ”Världens bästa skitskola” lyfte fram för några år sedan talar Emma om det djupt segregerande i skolan när olika grupper inte får chansen att lära sig det de faktiskt har rätt till. Inte minst gäller det pojkarna. 

Vilka kvinnor vill gifta sig och skaffa barn med män utan språk? Ja, det är faktiskt den hårda sanningen som går att utröna i en dålig utbildning om allt dras till sin spets. 

Emma Leijnse är journalist och har jobbat på Sydsvenska Dagbladet i 20 år. I många år har skolan varit ett av hennes bevakningsområden och Emma har kommit att bli den mest initierade journalisten när det gäller skolfrågor.

Efter att ha lyssnat på Emmas sommarprogram tog jag kontakt med henne och begav mig så småningom ner till Malmö för att ha ett samtal kring skolan. 

Hoppas ni gillar dessa intervjuer.

Har du önskemål om gäst eller ifall du har åsikter om rektorspodden går det bra att skicka ett mail till rektorspodden@johankant.se

Trevlig lyssning!

 

Referenser
Rektorspodden med Roy: http://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-19-roy-svensson-talar-om-sina-tankar-om-skolan

Emma Leijnses sommarprogram: https://sverigesradio.se/avsnitt/1322238

Rektorspodden med Emma: http://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-20-emma-leijnse-berttar-om-effekten-av-skolmisslyckande

https://johankant.wordpress.com/bloggserie-om-lasning/

https://johankant.wordpress.com/2016/08/04/orsaken-till-mekaniska-avkodningen/

3 reaktioner till “Rektorspodden med Roy Svensson och Emma Leijnse

 1. Det skulle vara fint om du gjorde podden sökbar på något annat än Apple Podcasts. Många använder Android, så om du lägger up podden på libsyn eller acast borde den bli sökbar i de flesta poddcastappar.

  1. Hej Thomas,

   Den ligger på libysk och den finns tillgänglig där alla poddar finns. Podcaster till exempel. Tyvärr är det något strul med Spotify men det ska jag undersöka. // Johan

   1. Så där Thomas,

    Nu har jag även fixat så att det att lyssna via Spotify. Det var inte så svårt (är ganska oduglig när det gäller teknik). // Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s