”De osynliga”


I våras blev jag fullständigt golvad av Micael Kallins artikelserie ”De osynliga” på nättidningen Kvartal. Det journalisten Micael Kallin beskrev var det som jag hade mött i mitt arbete som lärare och rektor. Rikare hade blivit rikare och fattiga hade blivit fattigare. En hel del av mina elevers vårdnadshavares köpkraft hade minskat betydligt. Utförsäkrade, sänkta bidrag och en sänkt levnadsstandard. Vända på varende krona för att få mat för dagen, inga utflykter under sommarmånaderna – semester fanns inte på världskartan och när det var dags för vinterkläder blev det ärvda eller begagnade kläder – inte sällan för små.

Lyssna på artikelseriens underrubriker: Skyddsnätets växande revor, De falska underskotten och Medelklassens bortvända rygg. Rätt maffiga underrubriker. Ett smakprov på vad Micael Kallin skriver: 

”De fattigaste svenskarna halkar efter av två orsaker. Den ena är att ersättningarna inte längre följer den så kallade inkomstbortfallsprincipen. De ersätter alltså inte längre en bestämd procentsats av lönen, eftersom det finns ett tak som är så pass lågt satt för ersättningen att de flesta slår i taket. De får därmed inte ut till exempel 80 procent av sin tidigare lön. Den andra orsaken är att ersättningar som betalas ut under lång tid, som till exempel sjukersättningen, inte räknas upp i takt med löneökningarna i samhället, utan med inflationen, som normalt sett är betydligt lägre. Därmed gröps ersättningen ur år efter år.” 

Jag ser och märker hur solidariteten med andra medmänniskor och att ha ett så jämlikt samhälle som möjligt hade ersatts av segregation, utanförskap, ökade klyftor och girighet. Vad hade hänt med sympatin för utsatta människor? Och jag märkte av detta i mitt arbete i skolan. 

Den här mannen måste jag träffa och intervjua för min podd tänkte jag. Redan i våras tog jag kontakt med honom och ville få till ett samtal – innan ens podden var igång. Och efter en lång väntan fick jag äntligen idag (18/10-19) möjligheten att träffa Micael och samtala om hans artikelserie och hur han ser på skola och utbildning. 

Gå gärna in på Micaels hemsida och läs det han har skrivit. 

Länk till poddavsnitt: http://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-27-micael-kallin-de-osynliga

Trevlig lyssning!

PS. Är du intresserad av politik och samhällsfrågor? Kvartal är en väldigt bra nättidning som ofta lyfter upp intressanta ämnen. DS.

Referenser
Artikelserien ”De osynliga” av Micael Kallin – Kvartal

De osynliga – del 1: Skyddsnätets växande revor – Kvartal

De osynliga – del 2: De falska underskotten – Kvartal

De osynliga – del 3: Medelklassens bortvända ryggar – Kvartal

https://micaelkallin.se

https://kvartal.se/artiklar/skribentintervjun-micael-kallin/

https://www.svtplay.se/video/23903395/striden-om-hongkong

https://sv.wikipedia.org/wiki/Micael_Kallin

En reaktion till “”De osynliga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s