Coronahysteri, del 1


Just nu följer alla med spänning vad som händer med Coronavirusets spridning. I skolan har det runt hela landet varit febril aktivitet. Krisgrupper har tagit fram åtgärder för att få skolan att fungera och distansundervisning har förberetts och genomförs nu runt om i landet. Vad ska hända när grundskolan stänger? Vad ska hända med barn och elever som ska vara hemma och sköta sin skolgång själv?

Johan Giesecke, professor emeritus, har vid flera tillfällen i Aktuelltstudion påtalat att Sverige har en miljon barn i åldern 0-10 år. Vad ska hända om förskolor och skolor stänger – jo, en miljon vårdnadshavare tvingas vara hemma från arbetet. Vilka samhällsbärande verksamheter kräver att människor går till jobbet? Sjuksköterskor, läkare, poliser, väktare, livsmedelshandlare, sopåkare, bussförare – ja, vilka? Enligt Giesecke är det svårt att dra en gräns – han frågar programledarna för Aktuellt om dessa två anser sig tillhöra denna grupp och de blir helt ställda och svarar inte.

På min väg till jobbet åker jag vanligtvis kollektivt, men numera tar jag bilen. Dels för att undvika smitta och dels för att mina arbetsdagar blir så väldigt långa och att två timmars resa i varje riktning är påfrestande. Bättre att halvera tiden och kunna komma hem och vila.

Trafiken på Essingeleden och norra länken är gles och på den stora personalparkeringen är det tomt – ett fåtal bilar, de flesta anställda jobbar hemma. Dessvärre är det ännu värre på stan. Stockholms gator är tomma och affärerna saknar kunder. En och annan handlar. Restaurangerna har förlorat sina gäster och detaljhandeln går mot bottennoteringar – till och med Systembolaget saknar kunder. 

Resebranschen har dött och SAS har börjat permittera anställda. Regeringen har avsatt rekordsummor för att stödja näringslivet. Men hjälper det?

I Aktuellt idag (19/3-20) visas inslag från ett folktomt Gamla Stan och intervjuer görs med ägare till affärsidkare. Även runt om Europa visas bilder på ödelagda städer. Katastrof! Konkurs inom någon vecka, timanställda som inte får något jobb, permittering av personal – några exempel som händer nu, nu, nu. Idag!

I studion är Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs ordförande och Kerstin Hessius, VD för tredje AP-fonden. Det scenario som dessa två personer beskriver är rena rama dystopin. Massarbetslöshet, depression, hyperinflation – vi snackar Tyskland på 1920-talet. Och det går snabbt. Hessius: ”Det finns ingen efterfrågan i någon bransch, vilket innebär att alla företag bara skär kostnader, men de har ju inga inkomster över huvudtaget. I praktiken står hjulen helt stilla.”

Kerstin Hessius fortsätter: ”En hel generation håller på att förlora sin framtid om inte det här upphör ganska omgående.” När programledaren påpekar att det är expertis som är rådgivande inför regeringens beslut så menar Hessius att det bara är ett perspektiv som är med i regeringens beslut, inte vilka konsekvenser det får att stänga ner ett helt samhälle. 

Programledaren: ”Vad säger du till dem som tycker att det är cyniskt att prata om ekonomiska effekter när tusentals dör och vården riskerar att kollapsa?” Hessius: ”Det handlar inte om ekonomi, det handlar om människor. Det handlar om människors framtid.” Se Aktuellt!

När hela Coronahysterin drog igång tyckte jag att det var larvigt. En form av influensa som förvisso hade en hel del dödsfall, men inte mer än tidigare virussjukdomar, t.ex. verkar Svininfluensan gått betydligt hårdare fram, vi kan ju inte göra bokslut ännu när det gäller Corona.

Enligt en enkel sökning fick jag fram att Spanska sjukan (1918-1920) skördat mellan 50-100 miljoner dödsoffer, Hongkonginfluensan 1968 en miljon dödsoffer och Svininfluensan mellan 151 700 – 574 500 dödsoffer (svårt att beräkna enligt källan). Poängen med att jag uppger dessa siffror är inte att jag ska ange rätt siffra, se referenser, utan att jag vill påtala att människor alltid har avlidit i influensa och andra sjukdomar. Bland annat menade en forskare i något av alla nyhetsprogram (komme inte ihåg varken namn eller när) att sjukdomen Aids har skördat 35 miljoner offer.

Sedan hela denna cirkus drog igång har det tyvärr blivit betydligt värre än jag någonsin kunde föreställa mig att det skulle bli – nu är det ju mer eller mindre undantagstillstånd i hela Europa. Men med vilka konsekvenser?

Några frågeställningar

 • Vad hade hänt om regeringen i Sverige, och övriga Europa med för den delen, skulle ha låtit vardagen fortgå som vanligt? Visst, smittspridningen hade kunnat bli lavinartad, men om sjukhusen hade ställt in alla planerade operationer och all vanlig vård, undantaget dödliga sjukdomar som behöver omedelbar behandling. Kanske även låtit civilförsvaret sätta upp fältsjukhus runt om i stora städer och kalla in militärpolis för att bistå den civila polismakten i att sköta ordning kring den förhöjda beredskapen inom sjukvården. Infört undantagstillstånd. Hur hade det gått? 
 • Vad hade hänt om regeringen i Sverige, och övriga Europa med för den delen, hade använt sig av en bred expertis redan från början och inte bara Folkhälsoinstitutets experter. Inte lyssna på domedagsprofeterna och följt antal smittade och döda med referenspunkter till vanliga smittspridningen? Hade utgångsläget varit annorlunda?
 • Vad hade hänt om regeringen i Sverige, och övriga Europa med för den delen, inte hade ställt in alla sportevenemang och begränsat antal mänskliga sammankomster? Hade rädslan i samhället blivit begränsad?
 • Vad hade hänt om regeringen i Sverige, och övriga Europa med för den delen, hade haft ett annat förhållningssätt där man utgick från fakta kring Corona? Det vill säga det som Johan Giesecke hela tiden talar om, att sjukdomen inte är värre än någon annan influensavirus förutom att de i nuläget inte finns någon vaccin. Inte bagatellisera men heller inte hela tiden säga att det är en mycket allvarlig situation. Nej – det är en vanlig situation som har gjorts allvarlig av politiker och makthavare främst i Europa.
 • Vad hade hänt om media inte hade basunerat ut krig, död, oro, kris, katastrof dagligen i alla mediakanaler? Om man i stället hade haft en sansad rapportering där budskapet var att Corona är inte mer farligt än någon annan influensa. Visst, gamla människor har ingen möjlighet att vaccinera sig, men kanske skulle just denna grupp stanna inomhus.

Inga svar att ge
Jag har inga svar på ovanstående frågor och jag vill inte på något sätt påstå att regeringen har gjort fel som har följt efter sina europeiska kollegor. Fast – har man tagit beslut på rätt grundval eller har regeringen känt sig tvingad att agera eftersom övriga regeringar i Europa har varit handlingskraftiga? Men gör man detta för att rädda människors liv? Är syftet till insatserna att rädda så många människor över 70 år som möjligt? Ifall det är så kan väl det vara bra åtgärder man vidtagit. Men är syftet inte detta så borde det väl vara bättre att låta smittan flöda fritt och vidta ovanstående förslag till sjukvårdsåtgärder. Är syftet att skrämma upp människor och hålla hårt i makten, att få mandat till att styra och få ökat förtroende i opinionsundersökningar har regeringen lyckats, med god hjälp av media.

När vi vaknar upp ur denna mardröm, med förlorade ekonomier och masskonkurser hos småföretag kommer vreden hos gemene man vara skoningslös. Föraktet mot media kommer att vara stort och journalistkårens status kommer att minska drastiskt.

Referenser
https://www.svtplay.se/video/24741358/aktuellt/aktuellt-19-mars-21-00?start=auto

https://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hongkonginfluensan

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2012/juni/dodsfallen-i-svininfluensa-betydligt-fler-an-man-tidigare-trott/

2 reaktioner till “Coronahysteri, del 1

 1. Helt rätt Johan! Och hur vi hamnade här? Jag vågar påstå att det är en samhällstrend. I ett inlägg på fejan som jag numera besöker sporadiskt skrev jag detta:
  Och åtgärderna? Ja vojne. Det är med dem som John Giesecke poängterade: ingen åtgärd är av förklarliga skäl testad varför man tar en man tänker kanske fungerar, och sen gör man politik av den.

  Typexempel: Busschaffisar på SL får pga smittrisken (för chauffören nota bene) endast släppa in passagerare genom bakdörrarna. Men så bra! Och så enkelt att genomföra. Men lärare å andra sidan förväntas fortsatt ta hand om sådär 400 elever, varje dag. Stänga skolor är liksom inte lika enkelt som att stänga framdörren på bussarna – där har ni förklaringen till den prioriteringen. (Att det inte behövs en lag för att stänga skolor tillfälligt är en annan sagt, det räcker med att ”stänga” dem nämligen; skolan är självklart öppen men vi rekommenderar att ni stannar hemma för fjärrundervisning)

  För att ta en faktiskt relevant jämförelse:
  Vi uppmanas inte att lägga vår deodorant i en liten plastpåse inför flygresan för att hindra terrorbrott eller för att tandkrämen i samma påse annars riskerar att explodera. Vi gör det för att det ska få oss att känna oss trygga. (Notera att deodoranten och tandkrämen alldeles utmärk går att lägga i den incheckade resväskan). Problemet Nu är att myndigheter och politiker över hela världen agerar på ett sätt som snarast motverkar trygghetskänslan. Och allt speedas i sin tur upp av all sorts media. Sorgligt i sanning.

  1. Hej Sören,

   Ja vart är vi på väg? Sorgligt att man tar såna förhastade beslut, även om den svenska regeringen är betydligt lugnare och mindre drastisk än sina grannar och kollegor i Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s