Coronahysteri, del 2


Sedan mitt förra blogginlägget har en omfattande diskussion om inlägget förts på Facebook. Jag har bland annat blivit beskylld för att vara konspirationsteoretiker och att inte titta på fakta och till och med att jag inte ska uttala mig om sådant jag inte förstår mig på och att jag borde vara tyst. Trevligt trevligt!

Därför tänkte jag börja med att räkna upp en rad fakta. Så här skriver Johnny Ludvigsson, överläkare och senior professor vid Linköpings universitet i Dagens Nyheter 20/3-20:

”År 2017 dog enligt världshälsoorganisationen WHO:s statistik 56 miljoner människor i världen. Vanligast dödsorsak var hjärt- och kärlsjukdom (17,8 miljoner) och därefter cancer på 9,6 miljoner. Längre ner på listan exempelvis trafikolyckor 1,2 miljoner, självmord 793.823, mord 405.306 och drunkning 295.210.

Krig och konflikter kom som dödsorsak på 26:e plats med ”endast” 129.720 döda. Naturkatastrofer, som tenderar leda till stor medieuppmärksamhet och omfattande insamlingar, dödade 9.603 personer.”

I Sverige är det 1623 personer som konstaterats smittade och 254 av dessa är inlagda på sjukhus. 45 personer av de som får sjukhusvård ligger på intensivvårdsavdelning och två vårdas med respirator. 20 avlidna till följd av Covid-19, vilket är 1,2%.

På Folkhälsomyndighetens hemsida går det att läsa följande frågor och svar:

Vad skiljer covid-19 från säsongsinfluensa?

Det är svårt att jämföra en helt ny sjukdom, exempelvis covid-19, med säsongsinfluensa. Sammanfattningsvis kan man säga, utifrån vad vi vet idag, att de liknar varandra på många sätt med liknande symtom. De allra flesta blir lindrigt sjuka, men en liten grupp får en mycket allvarlig sjukdom och dödsfall förekommer för både säsongsinfluensa och covid-19.

Hur stor är dödligheten till följd av covid-19?

Uppskattningarna när det gäller dödlighet är fortfarande osäkra för covid-19. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent av de redan infekterade. Den siffran baseras på internationella studier. Erfarenheten visar att nya sjukdomar brukar ha en omfattande underrapportering. Det kan finnas fler fall i de drabbade områdena än vad som har rapporterats i inledningsskedet, vilket kan innebära att dödligheten kommer att sjunka.”

Nu till mina frågor

 • Finns det någon grund utifrån expertisen till att stänga ner ett samhälle som västvärlden har gjort? Det verkar som om alla glömt bort att den riskgrupp som utpekats alltid är i fara när det gäller alla virus som sprids. Glömde Folkhälsomyndigheten att upplysa om detta eller har det bara inte kommit fram i mediabruset?
 • Om de politiska besluten i detta fall vilar på experters råd, hur kommer det sig att gränserna inte stängdes vid tidigare pandemier, t.ex. Svininfluensan? 
 • Ska gränserna stängas varje år framöver när det är dags för den årliga influensa?
 • Ska inte politiker se till helhetsbilden när de tar beslut. Vad säger näringslivets experter och de fackliga företrädarna? 
 • Hysteri bland idrottsklubbar, de flesta säsonger är inställda och träning, matcher och cuper genomförs inte. Spelarkontrakt har sagts upp och sponsorintäkterna har minskat radikalt. Är dessa beslut tagna på grundval av expertis och förnuft?
 • Svenska politiker och den svenska regeringen har tveklöst skött denna smitta minst dåligt om man jämför med sina europeiska kollegor (mina åsikter). Men kan de svenska ”katastrofmiljarderna” hjälpa de enskilda småföretagarna som inte har kunder? Alla permitteringar från Volvo och det produktionsstoppet har fått underleverantörer att vädra oro. Gamla Stan – öde, ingen handlar i affärerna och konkursen står för dörren. Ingen inkomst, ingen glädje åt att få se sitt företag växa, inga timanställda ungdomar som kan knega lite extra. Vad händer med dessas köpkraft? 
 • Ungdomar på gymnasiet har undervisning på distans. Snälla, stäng inte ner skolan, vädjar polisen – varför? Risk för oroligheter.
 • Tittar man internationellt, t.ex. i USA är det ännu mer sorgligt. Människor hamnar på bar backe. 

När rädslan får styra samhället och de politiska beslutan är vi illa ute. Och det är vi nu. Johnny Ludvigsson avslutar sin insändare: Politiker, andra ledare och medier: Ta ert förnuft till fånga! Förklara lugnt att vi klarar epidemin.

Det är bra att gamla isoleras för att skydda dem och minska belastningen på sjukvården. Men för de flesta människor kan livet fortsätta ungefär som vanligt, om man följer Folkhälsomyndigheten råd vad gäller handhygien, avstånd till andra och att hålla sig hemma vid minsta förkylningssymtom.

Men om du är frisk kan du gå till jobbet, gå i skolan, gå på restaurang (sitt dock glest), sporta, ta promenader och handla i affärer (kläder, skor, möbler, mat …).

Om vi lever nästan som vanligt måste inte företag stänga, konkurser och arbetslöshet hejdas, börsen vänder uppåt och alla blir glada. Stoppa coronahysterin innan den, inte viruset, krossar samhället!”

 

Ovan har jag bara utgått från ren fakta (så mycket sant det nu kan vara). Om man vill ha konspirationsteorier går det ju alldeles utmärkt att lyssna på David Icke.

 

 

Referenser

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

Ludvigsson

Corona 20-03-21

7 reaktioner till “Coronahysteri, del 2

 1. Man kan fundera över vem eller vilka som har fördel av att det blir oro i vår del av världen, och att vår ekonomi får sig en törn.

  1. Bernt,

   Exakt! Vem och vilka gagnar detta? Vilken maktelit profiterar på detta. Man behöver ju inte vara konspirationsteoretiker för att inse att någon vill snabbt som tusan tillverka vaccin och tjäna miljarder. Läkemedelsindustrin – oh my god. // J

   1. Ja, det finns många som kommer att passa på att tjäna på detta! Och politisk har vi ju vår mäktiga granne i öst. Ett försvagat Europa gynnar den diktaturens intressen.

 2. Viktiga fakta och påpekanden du framför Johan. Ett tillägg vill jag göra och det handlar om medias roll och ansvar. De driver fram panik med sin ensidigt alarmistiska rapportering. De tycks inte ens vilja lyssna och än mindre acceptera ett svar som beskriver positiva fakta. Därmed medverkar de också till den domedagsstämning som breder ut sig.

  1. Hej Pia,

   Tack för återkopplingen. Ja, det är inte lätt med all information men det viktigaste vore i alla fall i detta läge att se till all info som kommer och ha ett kritiskt förhållningssätt.

 3. Och ändå,när du bara har en källa till det du skriver och ser den som den goda och pålitliga; På vad sätt skiljer sig ditt sätt att argumentera från alla dem, som också har begränsat sitt inflöde till de källor de vet tycker likadant som de själva?
  Kan verkligheten vara sådan, att tusentals döda i en virussjukdom man inte har koll på, i grunden inte är värre än att vi borde klara att leva med den. Detta för att man skulle kunna misstänka att läkemedelsindustrin skulle vilja framkalla en global hysteri.
  Tror du att man i Italien och Spanien håller med? Eller i Kina för den delen?

  1. Hej Carl,

   Nej, jag har fyra källor till det jag skriver och jag menar absolut inte att jag sitter på den fullständiga sanningen men att det finns flera perspektiv på det som skrivs och sprids inom media och sociala media. Men du kanske menar David Icke? Om det här Icke du syftar till så handlar min text inte alls om honom, utan det är ett icke kommenterat inspel i slutet.

   Sedan jag skrev detta inlägg så har jag hört ett inslag på radio en forskare inom epidemilogi har uttalat sig om Wuhan där Coronaspridningen har sitt ursprung. Enligt beräkningar i denna 11-miljonersstad var mellan 3 och 4 miljoner människor smittade. Det innebär att antal döda hamnar på promillenivå.

   Vore intressant att undersöka hur många människor i Italien och Spanien som bär på smittan. Då kanske vi skulle kunna få rättvisande bild över det som skett.

   När Aktuellt kväll efter kväll rapporterar om massdödlighet i Lombardien och där reportern Christoffer Wendick går på begravning, bårhus, sjukhus och talar med läkare ibland iklädd skyddsutrustning – utan att Aktuellt diskuterar varför Italien är mer drabbat. Hur det kommer sig att så många avlidit kopplat till boendesituationer och kulturen att umgås på restauranger och caféer eller att man diskuterar hur bakgrunden till smittan kommit till Italien. Ja då sällar sig Aktuellt till skaran media som spär på den blinda rädsla för död, död, död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s