Källkritik?


Min blogg handlar vanligtvis bara om skolfrågor. Vid några enstaka tillfällen har jag känt mig tvungen att skriva om den Coronahysteri som just nu drabbar världen. Visst ifrågasätter jag politikers och myndigheters agerande men framför allt medias rapportering. 

Jag har definitivt respekt för människors rädsla och förstår att en del får dödsångest. Även att politiker har en svår beslutssituation.

Idag (28/3-20) har vi i Sverige 102 personer avlidit till följd av Covid-19  av 3447 som konstaterats smittade. Det är en dödlighet på 2,9% av de konstaterat smittade. Förvisso har vi inte nått vår peak ännu. Om Folkhälsomyndigheten hade gjort systematiska mätningar av hur många som smittats hade många fler fall konstaterats som gjort att dödligheten hamnat på promillenivå. Enligt Tom Britton, professor på Stockholms Universitet kan så många som 100 000 människor i Sverige redan vara smittade – då faller ju dödligheten till cirka 1%. Nu har Folkhälsomyndigheten sagt att de ska göra sådana mätningar och då får vi väl fram lite mer vettiga siffror. För hur ska vi annars kunna beräkna den verkliga dödligheten i procent.

I Frankrike har en 16-årig flicka konstaterats död. Kristianstadbladet skriver: ”Fallet med döda 16-åringen är mycket ovanligt och sticker ut, eftersom de allra flesta som hittills har avlidit har varit äldre personer med underliggande sjukdomar. Medelåldern för de avlidna i Sverige hittills ligger på drygt 80 år. Den yngsta patient som intensivvårdats i Sverige är 21 år.”

Enligt Anders Tegnell, statsempidemiolog, har 29 personer i åldern 26-65 vårdats i Sverige. Ingen av dessa har hittills dött, även om Tegnell uttrycker att ungdomar inte ska tro att de är odödliga. 

De värsta rapporterna kommer dock från Italien. I media rapporteras det ständigt om det vidriga läget. I Aktuellt besöker reportern Christoffer Wendick begravningar, bårhus, sjukhus – ibland fullständigt täckt av skyddsutrustning. Reportagen signalerar död, död, död och skräcken sprids genom TV-rutan ut till massorna. 

Italien är ett land med med en stor äldre befolking. Så här skriver Svt-nyheter på sin hemsida: ”En studie på 105 avlidna av viruset i regionerna Lombardiet, Veneto, Emilia Romagna och Marche ger en tydlig bild. Studien har publicerats i flera större italienska medier som La Repubblica, Corriere della Sera och RAI.

Medelåldern för de avlidna är hela 81 år – en skillnad på hela 20 år mot medelåldern för de smittade. Det finns en stor skillnad mellan könen: 73 procent av de döda i studien är män.

Av de avlidna hade hela två tredjedelar flera olika allvarliga underliggande sjukdomar.

Experterna menar också att den angivna dödlighetsprocenten just på grund av detta är för hög, eftersom det finns ett mycket stort mörkertal som är smittade utan att må dåligt och utan att veta om det så sambandet döda/smittade är inte det som vi ser nu.”

I går (27/3-20) kom regeringen ut med nya direktiv om att begränsa antal personer till 50 vid samlingar. En märklig sak kunde jag konstatera. Det var förbjudet att hålla religösa ceremonier men det går alldeles utmärkt att gå på gym och i simhall. 

Nu till mina ”källkritiska” frågor

 • Hur kommer det sig att utbildade journalister och högt uppsatta journalister, myndighetspersoner och politiker inte talar om mörkertalet när det gäller dödligheten? Om det inte gjorts massmätning över antal smittade går det inte att få fram någon siffra gällande dödlighet. En Tom Britton, professor i matematik och expert på statistik, beräknade att 11-miljonersstaden Wuhan, där Coronasmittan uppstod uppskattas mellan 3 och 4 miljoner bära på smittan. Då hamnar vi på promillenivå av antal döda. Varför har inte denna aspekt lyfts fram i Aktuellt?
 • Aktuellts rapportering från norra Italien är skrämselpropaganda på hög nivå. Varför? Hur kommer det sig att man inte lyfter fram att 85% av de döda är 85 år eller äldre? Hur kan det komma sig att redaktionen inte talar om att befolkningen är äldre och att man bor tillsammans över generationer på  ett helt annat sätt än i t.ex. Sverige. Att Italien har en annan kultur när det gäller samkväm på barer och caféer än i Sverige. Dessa perspektiv skulle behövts lyftas fram mycket tydligare än vad Aktuelltredaktionen hittills har gjort. Varför har de inte haft ett källkritiskt förhållningssätt kan man fråga sig.
 • Hur kan det komma sig att regeringen inte tillåter religiösa sammankomster på fler än 50 personer men samtidigt låter människor fritt få träffas på gym och simhallar. Kanske är det inte stora problem för svenska kyrkan för de har väl inte dessa problem, eller också har de just sådana bekymmer just nu. När det är svåra tider tenderar en del människor söka sig till religiösa gemenskaper. Gym med svett och simhallar kan väl inte vara optimala lokaler för att hänga i. Kanske inte frikyrkor eller muslimska bönelokaler heller för den delen, men i dessa tider kan de tända ett hopp hos en och annan orolig själ. Träna då? Ut i skogen och rör på påkarna.
 • Man bara gör och diskuterar inte beslut och vidtagna åtgärder. Accepterar bara vad myndigheter och politiker kommer fram till. Inget ifrågasättande. Kan det verkligen vara bra? Att man får ge upp möjligheten att demonstrera – en rättighet som arbetarrörelsen med blod, svett, tårar och liv har kämpat för att uppnå. Nu är den satt på undantag för att hela världen har haussat upp en skräck inför en sjukdom som drabbar oss alla men som ett fåtal friska dör av. 

Kanske vore det lika så gott att lyfta fram trafikdöden och förbjuda människor att köra bil – det dör ju 1,2 miljoner i trafiken. Eller varför inte förbjuda fet mat – det gör ju 17,8 miljoner i hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nä, jag skojade bara lite. Kanske tycker någon allvarlig person att man inte kan skoja om detta, men det anser jag. Vi kan inte sluta leva för att Corona sprider sig som en farsot över världen, utan vi behöver se vad det verkligen är som kommer vår väg. Inte för att jag är någon expert, verkligen inte, men när det gäller att ha en kritiskt förhållningssätt så finns det en hel del övrigt att önska när det gäller mediarapporteringen. 

Referenser
Coronasmittad 16-årig flicka död i Frankrike – Kristianstadsbladet

Coronasmittad 16-åring död i Frankrike | Göteborgs-Posten – Världen

Coronaviruset – Följ senaste nyheterna om corona | Aftonbladet

Covid-19 — Folkhälsomyndigheten

Många unga vårdas för viruset i Sverige: ”Hoppas att det fortsätter så här” – Omni

Professor Tom Britton: ”Rimlig gissning att 100 000 är smittade”

Sjuka äldre män de främsta offren för coronaviruset i Italien | SVT Nyheter

Så många har smittats och dött av coronaviruset

Veckopanelen: Coronaspecial – Kvartal

Ytterligare begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar | Polismyndigheten

2 reaktioner till “Källkritik?

 1. Håller med om SVT-reportaget från sjukhuset i Italien. Det hade inte gått att göra i Sverige. Corona-porr sade jag till en närstående. Och tvivelaktigt ur ett etiskt perspektiv. Jag utesluter inte att Covid-19 är farligt även för yngre vid stor exponering, vårdpersonal har bevisligen dött men själv sitter jag hemma med tydliga symptom sedan några dagar och tänker att jag haft influensor som varit betydligt värre. Men man har väl härdats…

  1. Hej Ragnar,

   Givetvis är Corona farligt för alla som får viruset. Har själv haft några närstående som har blivit sjuka med oerhört jobbigt resultat, bland annat har en familjemedlem legat på sjukhus. Dock inte inom min närmsta familj och utom min egen smittzon. Men ändå – visst tusan är det en svår situation – men den innebär inte att källkritiken ska få somna in och heller inte att vi ska tänka i ett större perspektiv där sjukdomens effekter ska vägas i förhållande till hela befolkningen och deras framtida försörjning och frihet. Inte isolering och ekonomisk kolapps.

   Jag trodde att världens stora ledare, Putin-Trump-Macron-Merkel-Johnson, skulle kroka arm och gemensamt lösa detta globala problem. Alltså inte hamna i panik och göra gemensam sak. Tydligen inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s