Exceptionell situation


I skolor runt om i hela världen kämpar just nu lärare, rektorer, fritidspersonal, elever och övriga yrkesgrupper med att få skolan att fungera. Människor som försöker ge barn och ungdomar utbildning och omsorg.

Inom vården kämpar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och övrig vårdpersonal med att hjälpa drabbade.

I media och från myndigheter upprepas ständigt att man ska komma ihåg att Corona-krisen är en exceptionell situation som det var länge sen världen skådade. En del menar att det var andra världskriget som förra gången satt vårt samhälle i denna krissituation. Och vi var inte ens med och krigade.

Men är det Corona-smittan som har gjort detta? Så här såg det ut idag (2/4-20): 

Italien: Antal konstaterade smittade 110 574, antal döda 13 155 ≈ 11,90%

Spanien: Antal konstaterade smittade 104 118, antal döda 9 387 ≈ 9,02%

Storbritanien: Antal konstaterade smittade 29 865, antal döda 2 357 ≈ 7,89%

Frankrike: Antal konstaterade smittade 57 749, antal döda 4 043 ≈ 7,00%

Europa: Antal konstaterade smittade 488 349, antal döda 33 656 ≈ 6,89%

Iran: Antal konstaterade smittade 47 593, antal döda 3 036 ≈ 6,38%

Världen: Antal konstaterade smittade 932 605, antal döda 46 809 ≈ 5,02%

Sverige: Antal konstaterade smittade 4 947, antal döda 239 ≈ 4,83%

Kina: Antal konstaterade smittade 82 361, antal döda 3 316 ≈ 4,03%

Norden: Antal konstaterade smittade 14 546, antal döda 404 ≈ 2,78%

Schweiz: Antal konstaterade smittade 17 768, antal döda 488 ≈ 2,75%

USA: Antal konstaterade smittade 213 372, antal döda 4 757 ≈ 2,23%

Sydkorea: Antal konstaterade smittade 9 887, antal döda 165 ≈ 1,67%

Tyskland: Antal konstaterade smittade 77 872, antal döda 920 ≈ 1,18%

Nu ska vi komma ihåg att ovan statistik handlar om konstaterat smittade, mörkertalet är oerhört stor. Det innebär att antal döda i förhållande till verkligt smittade antagligen skulle kunna hamna på promillenivå.

Så här går det att läsa på hemsidan Må bra:

”Influensa har orsakat omfattande pandemier genom historien, som spanska sjukan 1918 och svininfluensan 2009 – och inte minst coronakrisen vi ser just nu. Då är det många fler som insjuknar, och oftast även många fler som dör.

Men hur många dödsfall orsakars egentligen av vår vanliga säsongsinfluensa?

Det är en väldigt varierande siffra, men kort sagt ligger siffran de allra flesta år under 1000 personer i Sverige. Oftast ligger siffran mellan 200-700 personer. Den globala siffran ligger mellan 290 000 – 650 000 dödsfall, eller en dödlighetssiffra på mellan 0,1-0,3 procent. WHO räknar med att omkring 3 – 5 miljoner människor smittas av influensa varje år.”

När vi hör rapporteringen om Corona känns det som vi befinner oss mitt i peaken av smitthärden. Ungefär som vi mentalt springer omkring i den svart-vita filmen Det sjunde inseglet av Ingemar Bergman. 

Så vad är det exceptionella i denna situation? Vad är nytt? Att väldigt många fler dör? Nej, det exceptionella är att media och sociala media sprider rädsla, skräck och ångest på ett betydligt snabbare sätt än själva smittan sprids. Med konsekvenser att politiker och myndigheter vidtar så drastiska åtgärder att hela samhällen stängs ner. Gränser försluts, företag bommas igen, flygbolag håller sina plan på marken, masspermittering och långkonjunktur på gång. Hundratusentals människor förlorar sin försörjning och hopp om en ljus framtid – då talar vi om mat på bordet och hyran betald nästa månad. I ärlighetens namn ska vi säga att Sveriges regering har skött sig bra och inte kunnat göra något åt att resten av världen stänger sina gränser (vilket Sverige faktiskt inte har gjort).

Den exceptionella situationen är inte Coronasmittan utan att rädslan har fått ta överhand och styr hela världen. Tänk på det ni när det talas om en exceptionell situation. 

Referenser
Så många har smittats och dött av coronaviruset

https://sv.wikipedia.org/wiki/Influensa

Hur många dör av influensa varje år? | MåBra

2 reaktioner till “Exceptionell situation

 1. Överdödligheten i Spanien har estimerats att öka med 40% över det här året på grund av Covid-19 enligt Instituto de Salud Carlos III (sorterar under Spaniens hälsa/vård departement)

  Klicka för att komma åt MoMo_Situacion%20a%2031%20de%20marzo_CNE.pdf

  Jag hoppas att du läser spanska. Dödligheten för ett vanligt influensa virus är 0.1% av den smittade populationen. Detta har en dödlig på 1-3% av den smittade populationen. Om du vill göra litet detektivarbete kan du ju gräva fram rådata från myndigheterna och göra dina egna beräkningar i SPSS eller MATLAB. Annars kan du läsa den här artikeln

  Visa på Medium.com

  Nu säger inte jag att du har fel. Tvärtom finns det nog många som håller med dig. Finanssektorn är helt klart överens med dig. Nu har 333 människor dött i Sverige, 1480 inlagda och 361 befinner sig på IVA. Vi får helt enkelt se vad som kommer att ske i Sverige de närmaste två veckorna.

  1. Hej Joel,

   Tack för tips. Jag skriver ju egentligen bara om skolfrågor på den här bloggen och de senaste 3-4 blogginläggen har jag gjort ett undantag, men kommer inte skriva något mer om Coronasmittan (tror jag). Däremot är jag intresserad att följa utvecklingen och har blivit lite ”nyhetsknarkare”. Anledningen till att jag skrev dessa inlägg var den skrämselpropaganda som nyheterna ständigt lyfter fram istället för att problematiska kring bakomliggande orsaker och ha ett källkritiskt förhållningssätt, t.ex. varför drabbas Italien och Spanien extra hårt?

   Jag läser inte spanska men ska kolla in din andra källa. Det är en allvarlig situation och en dödlig sjukdom – inget snack om saken. Vi får se vad som händer i Sverige framöver. // Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s