Nytt poddavsnitt: En tickande bomb

Det är tänkbart att några av Sveriges mest utsatta adresser ligger i Hammarkullen. I hus som för tankarna tillbaka till miljonprogram från Sovjet och Östtyskland ligger de grå 11-våningshusen ett stenkast från Hammarkullsskolan.

Förhandsgranskning av bild

Hammarkullen – ett av de särskilt utsatta områdena enligt polisen, styrt av en kriminell släkt som enligt boken Familjen, bygger på en hederskultur. Alltså det som i senaste tidens debatt kallas för Klankriminalitet.

Barnen på Hammarkullsskolan ser de gråa husen ett par hundra meter från skolgården och några elever bor även på dessa adresser där försörjningsstöd, arbetslöshet, utanförskap och segregation är vardag.

Men är allt så nattsvart? Nej, för på Hammarkullsskolan är Linnea Lindqvist rektor. En engagerad och debattglad kvinna som kämpar mot segregation och ständiga neddragningar av resurser i skolan. Linnea har gjort sig känd för att vara en av initiativtagarna till Lärarupproret och hon är ständigt med och lyfter fram det arbete som tankesmedjan Balans presenterar.

Nu är Linnea även aktuell med boken En tickande bomb – en bok om skolsegregation.

Jag träffade Linnea en tisdag i september för att tala med henne om boken och om läget för svensk skola. Innan samtalet blev jag guidad runt i Hammarkullen och vi besökte en 4-9-skola som ligger i en annan del av Hammarkullen. Linnea blir genast omfamnad av före detta elever som sprang henne till mötes och slängde sig om halsen på sin före detta rektor. Det blev gruppkram där alla försökte få en liten bit av henne, komma nära och få lite uppmärksamhet. När vi lämnade skolan hörde vi flera personer som skrek över skolgården: ”Hej Linnea”. 

På något sätt generad av uppmärksamheten vinkade Linnea till eleverna och vi återvände till Hammarkullsskolan via centrum.

”Sånt mottagande får bara en person som har gjort något bra”, inledde jag glatt, ”någon som har varit betydelsefull.”

Linnea kommenterar inte direkt mina påpekanden men medger att skolan är viktig i ett område som Hammarkullen.

Hammarkullsskolan har goda resultat, låg personalomsättning och lokalerna som är trevliga och välskötta. Det är andra gången jag kommer till Hammarkullsskolan och jag känner stor värme och sympati med både skolan och den segregerade orten. Jag trivs i dessa mångkulturella miljöer där den absoluta majoriteten av invånarna vill jobba, kämpa och bli en del av samhället, men där uppmärksamheten riktas mot kriminalitet och utanförskap. Ett misslyckande för Sverige som land. 

Hoppas att du gillar samtalet med Linnea. Här är länken: https://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-22-en-tickande-bomb

Kolla in hennes blogg också:https: //rektorlinnea.com/

Trevlig lyssning!

En reaktion till “Nytt poddavsnitt: En tickande bomb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s