Roy in memorial

I somras kom beskedet att min gode vän Roy Svensson hade gått bort och sedan dess har jag velat skriva någon form av hyllning till honom. I den enorma sorg som sköljde över familj och nära vänner var det inte möjligt att skriva något. Nu har det gått tre månader och den akuta sorgen bör ha lagt sig även om familjen säkert bär ett hål inom sig. En saknad som kommer att finnas där under stor del av deras egna liv, kanske för alltid.

Roy Svensson 2019

Själv befann jag mig i utkanten av Roys vänkrets och skulle väl säga att definitionen av vår vänskap var att vi var bättre bekanta. Jag var alltså inte väldigt nära Roy i den bemärkelsen att vi ständigt hördes eller talade med varandra, eller att jag var en del av hans liv. Ändå känner jag att jag vill lyfta fram Roy Svenssons värv som lärare som något fantastiskt.

Vi fick kontakt för ganska många år sedan då Roy kommenterade på min blogg. Då skrev jag ganska kontroversiellt eftersom de ämnen som togs upp på bloggen var bara elände och åter elände i skolans värld. Som grädde på moset tillskrev jag brist på ansvar till enskilda individer och myndigheter, något som inte föll i god jord. Debatten blev het. 

Roy skickade ett meddelande till mig att han ville skriva direkt från hjärtat vad han tyckte och vad han upplevt som lärare. Att ha en åsikt och vara kontroversiell var och är inte alltid så enkelt. Roy förklarade för mig att han alltid hade varit en diskuterande person och ville att så skulle fortgå, men han hade drabbats av indirekta hot när det brände till i debatten. Vi kom överens om att han skulle skriva allt han ville på bloggen under pseudonym. Anledningen till att han inte kunde skriva anonymt var att jag inte godkände några anonyma kommentarer. Och så blev det.

Efter fem-sex år avtog debatten på bloggen för att ämnena jag skev om inte längre var lika kontroversiella och många som ville påvisa att jag hade fel antingen insåg att jag hade svar på tal eller att jag blev för brysk i mina svar. Ibland kunde jag snäppa av debattörer ganska otrevligt, vilket givetvis inte var så bra och det kan jag ju ångra lite grann i dag. Hur som helst, då kom Roy fram med sitt verkliga namn och han kunde vara med och diskutera så att säga med öppna kort.

Vad har då detta med Roy att göra?

Jo, Roy speglade väl den mellanstadielärare han var och det kollektiv han tillhörde. En lärare som var engagerad och som gestaltade det demokratiska samhället rakt in i klassrummet. Han värnade om de utsatta och ville att alla skulle få en bra skolgång. Men i kommunaliseringens tecken och nedmonteringen av skolan var Roy mycket väl en representant för den tystnadskultur som har infunnit sig i svensk skola, även om han aldrig förblev tyst. 

Jag hade flera samtal med Roy om hans bakgrund, om har pappa och mamma, om den arbetarfamilj som han växte upp i, om bildningstraditionen som familjen bar med sig och om Roys väg in i läraryrket. 

Roy Svensson var en varm och omtänksam människa. Han var engagerad och ville alla väl. Han var en god vän och man fick alltid ett värmande ord av honom. Visst, jag kände honom inte på djupet så att jag fick ta del av hans tillkortakommanden – för vi har ju alla sådana sidor, men jag ville hylla denna medmänniska, vän och lärare med denna text.

Utöver detta var Roy även en skicklig konstnär, men det lämnar jag därhän.

Jag vill med det här blogginlägget åter påminna om Roy och hans tankar genom att åter lyfta fram två poddavsnitt som jag spelade in hemma hos Roy. Vi samtalar både om skolan och hans bakgrund. 

Till Roy vill jag säga: ”Saknar dig kompis. Hoppas du har det fint i en annan dimension och att du får träffa farsan och morsan. Kram // Johan.”

Länk: https://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-8-roy-svenssons-lrarfilosofi-om-vikten-av-att-alla-elever-lyckas

Länk: https://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-19-roy-svensson-talar-om-sina-tankar-om-skolan

Trevlig lyssning

En reaktion till “Roy in memorial

  1. Fint skrivet om en fantastisk person. Roy hade en medkänsla och ett rättspatos som var enastående. Han är saknad. Verkligen saknad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s