2021: Förändring

Under flera år har jag varit ganska trött på att blogga om skolan. Ni som har följt mig genom åren har nog märkt det. Glöden har falnat även om det ibland hettar till som om bensin har hällts på brasan. Jo, jag går i spinn ibland, framförallt när orättvisor och fusk kommer upp till ytan. Eller när någon utnyttjar sin position på ett oschysst sätt. Men generellt har jag tröttnat på att blogga om skolproblem.

När jag började blogga 2009 var det som en ventil för att få ut den frustration som min kropp härbärgerade. Att dagligen verka i en skola som inte var den som beskrevs i media eller att få höra analyser över läget för svensk skola från pedagogiska forskare som var direkt felaktig hade länge gjort mig rasande. Min fru Elsa fick under många år vara mitt bollplank och så även min vän Bo Sundblad och till viss del min gamla vapendragare Peter Fägersten, som så tragiskt gick bort på juldagen 2020. Elsa har tröttnat för länge sen. 

Läget idag är ett annat än när jag startade. Då upplevde jag mig som ensam. De ämnena som jag tog upp var det ingen som diskuterade. Vem kritiserade etablissemanget då? Vem motsatte sig de rapporter som kom från professorer i pedagogik eller ens ifrågasatte deras verklighetsbeskrivning? Vem ifrågasatte diagnosinstrument? Vem gick igenom kurslitteratur från lärarutbildningen? Vem ställde personer ansvariga? Vem uttalade namnet på de som jag tyckte var klandervärda? Ingen! Kanske är det heller ingen idag som namnger personer så att de får till svars för tokerier, mer än när möjligtvis Dan Eliasson åker till Kanarieöarna. Det jag menar är så att säga att synliggör maktmissbruk och vetenskapligt fusk – vem gör det?

Ändå finns det idag många lyfter upp skolproblem och utmaningar och driver skolfrågorna framåt. Isak Skogstad, Per Kornhall, Linnea Lindqvist, Marcus Larsson, Jenny Maria Nilsson med flera. Och alla lärare som via Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet bloggar och lyfter viktiga skolfrågor. Några politiker har även vaknat till liv, t.ex. Anna Ekström och Roger Haddad. 

Skrivandet är ett måste för mig. Dagligen behöver jag uttrycka mig i skrift. Men det måste så klart vara lustfyllt. Därför har jag beslutat mig att förändra inriktningen på min blogg. Jag kommer inte längre skriva om skolproblem, undantaget någon fråga som väcker så starka känslor att det är nödvändigt att skriva om det.

Istället kommer jag skriva en personlig dagbok. Små korta texter varje dag där jag reflekterar över mig själv, omvärlden, det som sker i samhället och mina tankar om det. Jag har hållit mig strikt till skolfrågor på bloggen men även stängt ute mig själv som person. Det har varit den hårda debattören Johan Kant som figurerat på bloggen. Nu blir det lite annorlunda även om skolfrågorna säkert kommer att finnas med i mina betraktelser. 

Vissa av er kommer tycka att innehållet är trist och lämna bloggen. Förståeligt. För vem vill höra om en 55 årig gubbes tankar? Andra kanske har undrat vem denna spillevink är och kommer få några frågetecken uträtade. Vissa kan få en förståelse för mig medan andra kommer tycka jag är patetisk. Givetvis kommer även skolfrågor få en hel del utrymme. Vi får se vart det leder men greppet är helt nytt för mig och syftet är få ny energi i skrivandet. Genom att publicera mina tankar behöver jag formulera mig. Slarviga dagboksanteckningar i en skrivbok fungerar inte. 

Med i mitt liv finns min hustru Elsa, sönerna Malcolm och Douglas och dottern Alma. De två katterna Skruttan och Hera. Ingen av dessa kommer vara del i bloggen men figurera i utkanten. 

Min podd kommer att fortsätta och jag har många intressanta gäster på gång. 

Nu lämnar jag 2020 och kliver in i 2021 som jag valt att kalla bloggserien. Jag har redan skrivit en del inlägg och kommer publicera två dagar i taget tills jag kommer ikapp med start i morgon, tisdag 5/1-21.

Hoppas vi ses! // Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s