Nytt poddavsnitt: Per Kornhall om utarmningen av läromedel i skolan.

En diskussion som har gått under radarn är den utarmning av läromedel som skett sedan 1990-talet. Tidigare hade elever i grundskolan rätt till läromedel, en skrivning som kom bort. 

Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarnas förening, skrev 5/4-21 en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) där han synliggjorde den marginalisering som skett på läromedelsfronten. Tagen av artikelns innehåll bestämde jag mig för att kontakta Per Kornhall för att fråga honom ifall han hade tid för en pratstund om detta förfall. Till min glädje fick vi ett bra samtal över telefon.

Verkligen skrämmande hur denna utveckling har skett i det tysta och inte uppmärksammats av någon debattör – inte heller jag har tagit upp denna fråga.

För vem drabbar det? Egentligen alla elever, men framförallt de som inte har skriven text i sin hemmiljö eller en tradition av att läsning och studier. Alltså en marginalisering och ett klassamhälle redan på skolnivå.

Per Kornhall är en av de stjärnor som just nu lyser starkast. Han är debattör och fortbildare med många forum i sin palett. I samband med mitt samtal med Kornhall skrev han en krönika i tidningen Skolvärlden där han menade att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hade diskvalificerat sig från att ta ansvar för skolan. Läs den texten.

Länk: https://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-8-utarmningen-av-lromedel-i-skolan

Trevlig lyssning!

”Den som hörde allt detta kunde i sanning fråga sig den obesvarade frågan. 

Tro dem på vad de säga? Eller är de besatta? De vore nog besatta. Ty det blir människan då hennes heligaste intressen sättas på spel. De egna.”

August Strindberg, Det nya riket (1882)

Referenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s