Ideologen Hökmark

Är läsningen ett medfött fenomen eller en kulturprodukt?

Söndagen 15/8-21 skriver moderatorn Gunnar Hökmark en debattartikel i Dagen Nyheter (DN) där han anser att dagens attacker mot friskolan är felaktig och att debattens innehåll behöver förändras. Nu har säkert DN satt rubriken, men ändå: ”Friskolor kan lösa problemet med de dåliga skolorna”

Men bästa Gunnar Hökmark – det är ju det som friskolorna har försökt göra i över 35 år utan att lyckas. Kanske finns det något annat bakomliggande problem? (säger inget….Sk-t – atcho – prosit).

Det senaste decenniet blivit precis tvärt om. Friskolorna, och då friskolekoncernerna, har skapat problem genom att studiemotiverade och ”självgående” elever har lämnat den kommunala grundskolan. Alltså friskolekoncernerna har skapat segregation. Varför fixade inte den borgliga regeringen bostadssegregationen?

Så här börjar artikeln:

I Sverige finns närmare 1700 grundskolor. Alldeles för många av dessa präglas tyvärr av bristfällig kunskapskvalitet, oordning och oreda som leder till svaga studieresultat. Dessa skolor fördjupar och försvårar en segregation som är vårt samhälles kanske största problem samtidigt som de årligen berövar tusentals elever en framtid som borde vara deras.

Enligt Skolverket finns det 4829 grundskoleenheter. Märkligt att skriva en debattartikel utan korrekt fakta.

De fakta i ämnet som tankesmedjan Balans och rektor Linnea Lindqvist har lyft fram verkar ha gått Gunnar Hökmark förbi. Alla de debattinlägg och samtal som Lindqvist har genomfört samt alla de böcker och Twitterinlägg som Marcus Larsson och Åsa Plesner har presenterat verkar Hökmark ha missat. Hur är det möjligt?

Sen är det väldigt lätt att kasta skit på ”Vänstertrojkan” – det vill säga regeringen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som stödpartier. Konstigt att Hökmark inte nämner Centerpartiet och Liberalerna som genom januariöverenskommelsen har varit delaktiga i regeringens politik. Aha,  det är val nästa år – sorry, fel av mig!

Men var det inte två mandatperioder, åtta år, av borglig regering (2006-2014) där det till och med var så att Hökmarks polare under första mandatperioden hade egen majoritet? Fanns det inte möjlighet för regeringen Reinfeldt att verkligen se till att det blev ordning och reda skolan då? Och bostadssegregationen.

Eller låg fokus under dessa 8 år någon annanstans? 

Problemet är inte friskolor eller det fria skolvalet utan marknadiseringen av skolan och att stora skolkoncerner dränerar kommunerna på resurser. Exempel – läs De lönsamma och De expansiva (utkommer august/september 2021). Skolkoncerner som ägs av riskkapitalbolag vars enda syfte är maximal avkastning.

Ideologi och okunnighet, fullständig naivitet vad det privata näringslivet har gjort med den offentliga sektorn, är det som präglar Gunnar Hökmarks debattartikel. Noll markkontakt. 

Den som hörde allt detta kunde i sanning fråga sig den obesvarade frågan. Tro dem på vad de säga? Eller är de besatta? De vore nog besatta. Ty det blir människan då hennes heligaste intressen sättas på spel. De egna.

August Strindberg, Det nya riket (1882)

Referenser

De effektiva, tankesmedjan Balans 2019

De lönsamma, tankesmedjan Balans 2020

De expansiva, tankesmedjan Balans 2021

2 reaktioner till “Ideologen Hökmark

  1. Utmärkt argumentation. Hökmark har väl alltid tillhört den ideologiskt cementerade varianten från högern som sällan eller aldrig klarar att kombinera fakta och konsekvenser som ideologin inte inrymmer.

    1. Hej Glenn,

      Det är nog så att Gunnar Hökmark skrivit denna artikel utifrån hans engagemang i Kreab, som startades av Peje Emilsson – moderat och ägare till Kunskapsskolan. Det gäller ju att gagna sig själv. Kanske får Hökmark en liten slant för besväret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s