Lärarombudsmannen

Läraryrket har ju monterats ner sedan kommunaliseringen. Av olika anledningar har respekten och förtroende för lärarkåren långsamt dalat sedan 1990-talet. Trots reklamkampanjer från Skolverket i akt och mening att få fler sökanden till lärarutbildningen är det fortfarande svårt. Varför kan man fråga sig? Världens roligaste och viktigaste yrke? Lärare som bokstavligen räddar liv.

Det kan ju bland annat bero på att:

 • Lärare blir ifrågasatta. 
 • Lärare ska lösa samhällets alla problem.
 • Lärare gör fel – är det något som händer på en skola är det alltid lärarens fel. Aldrig elevens eller vårdnadshavarens fel.
 • Vårdnadshavare attackerar lärare av olika skäl.
 • Barn- och ungdomar har alltid rätt. Det ska alltid vara deras perspektiv som gäller.

För att stärka lärares status och trygghet föreslår jag att staten instiftar Lärarombudsmannen (LO – ska inte sammanblandas med fackförbundet).

Lärarombudsmannen skulle kunna vara en statlig tjänsteman som utförde följande uppgifter:

 • Lärare kunde till LO anmäla om de blev verbalt eller fysiskt utsatta för kränkningar eller våld av elever, vårdnadshavare, kollegor eller chef. LO skulle utreda och avgöra om skadestånd skulle utgå till lärare. Skadestånd och brottsmisstanke lämnades över till åklagare.
 • Lärare kunde till LO anmäla om de blev otillbörligt påverkade vid betygssättning av vårdnadshavare eller chef. LO skulle utreda och avgöra om skadestånd skulle utgå till lärare. Vid misstanke om brott, t.ex. ifall rektor har brutit mot lärares suveränitet enligt skollagen eller hot har uttalats från vårdnadshavare skulle ärendet övergå till åklagare som skulle kunna driva fallet civilrättsligt i domstol.

Nu är jag inte jurist och har ytterst liten kompetens när det gäller möjligheten att genomföra detta. Skulle någon lagkunnig ta sig för pannan på grund av detta förslag är det ok. Jag är medveten om mina fel och brister.

Tänker bara att barns och elevers rättigheter hela tiden ska sättas i första rummet. Men lärarens rätt att slippa bli kallad hora, få en armbåge i magen eller bli hotad av vårdnadshavare kanske också är viktigt att ta på allvar. Bara en tanke!

5 reaktioner till “Lärarombudsmannen

 1. Mycket bra tanke! Det är horribelt att en myndighetsutövande tjänsteperson skall behöva utstå spott, spe, misshandel och påtryckningar. Jag tänker att en bra början vore att förstatliga rektorerna. Då kan de sistnämnda följa skollagen utan att riskera repressalier.

  1. Ja, det var nog så att kommunaliseringen av rektorstjänsterna var den största orsaken till nermonteringen av svensk skola. Att rektor gick från att vara statens förlängda arm in i varje skola till att bli kommunaltjänsteman med budgetansvar förändrade hela strukturen i ett slag. Det som kommit senare , till och med lärarnas kommunalisering, blev bisaker.

   1. Hej Carl,
    Njaa, jag tror nog att kommunaliseringen av lärarna inte var en bisak, utan något riktigt illa (Bernts kommentar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s