Svenska oligarker

Långt före kriget i Ukraina bröt ut hade det emellanåt klagats kring de ryska oligarkerna. På högst tveksamts och olagligt sätt hade ett antal män tillskansat sig grova pengar av den ryska statens resurserna. Västvärldens granskning över de ryska oligarkernas ofantliga tillgångar genomfördes efter det att Ryssland invaderade av Ukraina i februari 2022. Majoriteten av världens länder frös det enorma kapital dessa fåtal män satt på. Media, politiker och gemene man förfärades över utsugningen av landet, hur de ryska folket inte direkt levde i överflöd medan oligarkerna levde i sus och dus. Det köptes både lyxyachter och fotbollsklubbar.

Aldrig har jag hört någon tala om de svenska oligarkerna. Alla dessa personer som har gjort sig enorma förmögenheter på svensk offentlig sektor. Gynnsamma ekonomiska förhållanden utan kontroll av myndigheter, där skola, vård och omsorg har skänkts ut till privata aktörer på ett sätt som mest liknar realisation. Ett fåtal individer har kunnat göra sig snuskigt rika. Så vad är egentligen skillnaden? Naturligtvis har de svenska oligarkerna haft lagliga möjligheter att berika sig på offentliga medel.

Markus Larsson på Tankesmedjan Balans har på ett mycket bättre och skickligare sätt redogjort för alla dessa företag och personer än vad jag kan göra. Så läs Balans böcker. Men jag ska ta ett axplock av några svenska oligarker som faktiskt har blivit rejält förmögna.

Barbara Bergström startade Internationella Engelska Skolan (IES) 1993 och sålde 2012 75% av koncernen för 918 miljoner kronor.

Anders Hultin, moderat och lobbyist, som satt som VD för Kunskapsskolan och senare även JB-educationen. Äger idag bolaget Watma som driver ett flertal friskolor.

Rune Tedfors. Ägare till den tidigare JB-educationen som gjorde Tedfors snorrik. Koncernen gick i konkurs men som gjorde Tedfors snorrik.

Rune Andersson, näringslivsmagnaten som bland annat gjorde sig rik inom gummiindustrin. Nu har Andersson sadlat om och satsar via sitt företag Mellby gård på skolan. Academedia äger bland annat Pysslingen, Drottning Blanka gymnasium, Academedia grundskolor, Innovitaskolan, Vittra och Hermods. 

Peje Emilsson, ägare till PR-byrån Kreab och polare med Anders Hultin. Ägare till Kunskapsskolan.

Peter Weiderman och Lars Brune äger cirka 30% var av Atvexa, en koncern som har som utpräglad tanke att köpa upp redan befintliga friskolor för att plocka marknadsandelar på en lukrativ skolmarknad. En flik på hemsidan Bud på Atvexa kanske avslöjar företagets finansiella huvudmotiv.

Håkan Jensen äger och driver Jensen education som omsätter 1 miljard kronor per år och driver allt ifrån förskolor till vuxenutbildning.

Raja Thorén, ägare till Thorén-gruppen som omsätter 1 miljard kronor per år. Genom någon form av good-will (sportwashing?) har Thoréngruppen satsat på att sponsra både innebandy- och fotbollslag (och även unga tennistalanger). 

Utöver dessa personer finns det ett gäng andra aktörer på en ganska fri skolmarknad som kan göra profit på svenskars inbetalda skatt. Många gånger handlar vinsten inte om att plocka ut cash utan att köpa upp andra skolor (eller förskolor) eller att etablera nya enheter.

Inom förskola, vård och omsorg pågår samma typ av privatisering av offentliga medel. Gynnsamma förhållanden och villkor gör att privata aktörer kan göra grov profit och/eller skaffa sig marknadsandelar på de offentliga aktörernas bekostnad.

Nu kanske du som läsare tror att jag bara är en gnällig gubbe som vill stänga ner alla privatägda skolor som i de flesta fall gör ett bra jobb. Nej, verkligen inte. Det jag vill uppmärksamma är att det är lätt att gnälla på andra, i detta fall ryska oligarker, medan vi inte har någon koll på vår egen marknad.

”Ja men för fan Johan”, säger en vän lite irriterat, ”det är ju två helt olika saker. Ryska oligarker plundrar ju landet på resurser. Svenska entreprenörer bidrar ju till valfrihet och mångfald.”

”Okej då, vi säger väl så”, svarar jag lite syrligt, ”men är det inte så att vissa har gjort sig galet rika och en del bolag ligger i skatteparadis?”

”Naturligtvis kan så ske, men det är väl ändå resultatet som ska räknas. Vi har en god skolmarknad där både privata och offentliga aktören finns. En skola för allas val.”

”Det är ju inte riktigt så Linnea Lindqvist beskriver det.” påpekar jag ansträng.

”Linnea vem?” svarar min vän med rynkad panna.

Jag förklarar att Linnea Lindqvist har tagit ledigt från sitt jobb som biträdande rektor på Hammarkullsskolan. Hon åker land och rike runt för att upplysa politiker (och allmänheten) att det primärt inte är vinstuttaget som är problemet utan att offentliga och privata aktörer har helt olika förutsättningarna. Friskolorna har inget krav på sig att ha ett utbudsansvar, det vill säga stå beredd med kommunala skolplatser, alltså skolbyggnader och personal. I en kommun måste det alltid finnas förskolor och skolor tillgängliga medan en fristående aktör kan välja att lägga sin enhet där det garanterat finns ett elevunderlag. Om fem elever slutar står kommunen ändå där med sin infrastruktur (och hål i budgeten) medan merparten av de stora skolkoncernerna har en kö till sina skolor som gör att de redan nästkommande måndag kan fylla upp klassen. På så sätt blir de ekonomiska och strukturella förutsättningarna ojämna.

”Ja men det är väl självklart”, protesterar min kompis högt, ”hemkommunen måste vara en garant för att alla ska få en plats i förskolan eller skolan”.

”Naturligtvis”, svarar jag leende, ”men det är här problemet ligger. Den fristående aktörer som inte alls har samma ansvar får lika mycket skolpeng.”

När min vän glor på mig utan att svara fortsätter jag.

”Det är ju här de svenska oligarkerna kommer in. Antingen blir man snorrik på en gång eller också blir man det genom att investera de goda ekonomiska förutsättningarna i andelar på en lukrativ skolmarknad. Och då finns det ett enormt kapital i bolagen. På svenska skattemedel.”

Fortfarande stirrar min vän på mig, tuggande på sitt svar som är på väg att formuleras i hans inre.

”Äh, jag vet inte.” säger jag för att förekomma honom ”Bättre att du läser Linnea Lindqvist böcker där hon reder ut frågan. Passa på och plöja Markus Larssons böcker också.”

http://balans.se

Referenser

https://atvexa.com/sv/

2 reaktioner till “Svenska oligarker

  1. Andres Cervenkas Girig-Sverige beskriver samma skrämmande utveckling. Antalet svenska miljardärer har ökat fort under både borgerliga och socialdemokratiska regeringar.

    Hämta Outlook for Androidhttps://aka.ms/AAb9ysg ________________________________

    1. Hej Christer,
      Ja, det är en mycket bra bok. Har läst den. Galet att svenska politiker har gått med att låta redan superrika bli ännu mer förmögna. Helt oacceptabelt om du frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s