Tankesmedjan Balans

Igår (16/8-23) var jag på ett samkväm med tankesmedjan Balans. Det var ett sätt att samla ihop lite människor för att bara träffas, snacka och äta lite mat – gick under namnet Baluns med Balans.

En bok räcktes över av Marcus Larsson och i denna bok fanns det ett papper. Jag stödjer ju deras arbete och tycker att Marcus och Åsa gör ett hästjobb för att svensk skola inte ska vara en mjölkko för hard-core-kapitalister. Eller ett vinstmaximeringssystem de lux. Kanske går det lite framåt, för deras agenda är ju på mångas läppar.

Utan deras tillstånd har jag tagit mig friheten att kopiera texten på pappret ur boken och publicera detta på min blogg. Läs boken!!! Det är en direkt uppmaning från mig.

Så här stod det:

”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer”

Boken ”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer” beskriver hur marknadsstyrningen av skolan påverkar lärares möjligheter att göra ett bra arbete, vilka det är som äger de svenska skolkoncernerna, och hur ägarna använder sig av lobbyism för att bevara ett skolsystem som en stor majoritet av väljarna är emot.

Tankesmedjan Balans är en partipolitiskt och fackligt obunden tankesmedja med fokus på arbetmiljön för välfärdens medarbetare. Vi har kunnat skicka ”De gränslösa” gratis till mer än 500 av landets skolor och förskolor eftersom privatpersoner – lärare, föräldrar och andra som bryr sig om skolan – har stöttat oss med pengar.

Just nu är debatten hård om skolkoncernernas vinster. Balans vill fasa ut aktiebolagen från den svenska skolan, men inte främst på grund av möjligheten till vinstutdelning utan för att aktiebolagsdriften – och konkurrensen mellan skolor – skapar negativa konsekvenser för hela det svenska skolsystemet.

Vi menar att:

  • Skolkoncernas expansion leder till en ineffektiv kommunal skolorganisation.
  • Skolpengsfinansieringen har gjort segregering av skolsystemet till en affärsidé.
  • När friskolor ersätts enligt kommunens genomsnittskostnad skapas en inbyggd strävan efter skadliga kostnadsminskningar i kommunala skolor.
  • Alla marknader måste kontrolleras. Skolmarknaden skapar ständigt ökade administrationsbörda för lärare, rektorer och för skolförvaltningar.
  • Konkurrensen mellan skolor gör det svårare för lärare att utöva sin profession.
  • Med ökad andel elever i fristående skolor så minskar den demokratiska makten över skolsystemet och det blir svårare för politiker att genomföra de skolreformer som väljarna vill ha.

Vi hoppas att du som jobbar i förskolan eller skolan vill läsa boken eftersom vi tror att den är viktig för att få till nödvändiga förändringar av ett skolsystem där ägarna fått allt större makt över det bolitiska beslutsfattandet. OBS! Boken finns även att ladda ner som ljudbok från till exempel Storytel, Nextory och Bookbeat.

Följ gärna vårt arbete på Facebook, Instagram och Twitter där vi heter @tsbalans och på vår hemsida: www.tankesmedjanbalans.se.

Lycka till med ert viktiga arbete i barngrupper och klassrum och glöm inte att ge boken till en kollega när du läst färdigt.

/ Åsa och Marcus, grundare av Tankesmedjan Balans

Länkar

www.tankesmedjanbalans.se

https://www.facebook.com/tsbalans

https://www.instagram.com/tsbalans/

Lämna en kommentar