Nytt poddavsnitt om svenska som andraspråk

Under den stora migrationen 2015 där tusentals människor kom till Sverige och Europa från framförallt Afghanistan och Syrien kämpade Maria med att hjälpa nyanlända. Som SVA-lärare på ett introduktionsprogram på gymnasiet i Botkyrka fick Maria och hennes kollegor kavla upp ärmarna rejält för att på bästa möjliga sätt se till att alla fick någon form av hjälp in i det svenska språket. 

Jag blev under den här tiden imponerad över hur hårt Maria kämpade för dessa ungdomars rättigheter till en bra utbildning, men även hennes kamp för enskildas individers möjlighet att få stanna i Sverige. En ojämn kamp där politiker och myndigheter hade bestämt sig att se förbi den humanitära katastrof som oroligheterna i mellanöstern förde med sig. Människor som flydde till Sverige med i princip bara kläderna på sin kropp fick en oviss tillvaro i Sverige – skulle de få stanna eller utvisas?

Oavsett vad vi tycker om den stora migrationen, ni kan säkert utläsa vad jag tycker, ville jag tala med Maria om hennes upplevelser som SVA-lärare. Det här poddavsnittut är ett samtal kring de problem som finns kring skolan och svenska som andraspråk (SVA). Kanske kan det upplevas som lite gnälligt, men det handlar om att SVA är svårt i en komplex situation. Inga färdiga svar utlovas i detta samtal bara ett samtal där komplexiteten lyfts upp. 

Länk: http://johankant.libsyn.com/website/avsnitt-23-problem-med-migration

Trevlig lyssning!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s